Rămâi conectat

Știri

Atmosfera unui eveniment din anul 1625: Ambasadorul otoman, la Curtea Princiară din Alba Iulia

Publicat

în

Atmosfera unui eveniment din anul 1625: Ambasadorul otoman, la Curtea Princiară din Alba Iulia

În luna iunie a anului 2013, prestigioasa casă de licitații pariziană Drouot Richelieu scotea la licitație un tablou (al cărui realizator a rămas, din păcate, necunoscut) care înfățișează dineul dat în anul 1625 de către principele transilvănean Gabriel Bethlen (1613-1629) la Curtea sa din Alba Iulia (numită, pe atunci, Gyulafehérvar) în onoarea ambasadorului otoman Yusuf Mouttaher Agha, trimis special al Marelui Vizir Hafiz Ahmed Pasha, în marea sală de ceremonii a castelului princiar de la Alba Iulia.

Scena se desfășoară în marea sală de ceremonii a castelului princiar, Gabriel Bethlen fiind așezat în capul mesei (în tablou, în partea dreaptă), îmbrăcat în caftanul auriu trimis de sultanul Murad al IV-lea (1623-1640) și având pe cap o cucă împodobită cu o pană neagră, similară celor purtate de către domnitorii celor două principate românești extracarpatice. În stânga principelui stă așezat Yusuf Mouttaher Agha, îmbrăcat și el într-un somptuos caftan, însă de culoare roșie, și având pe cap un imens turban alb. Suita ambasadorului otoman se află așezată în dreapta principelui, adică în fața privitorului, iar în stânga lui Gabriel Bethlen (și cu spatele la privitor) sunt așezați reprezentanți de seamă ai cultului calvin din Transilvania.

Nobilii transilvăneni sunt înfățișați în spatele numeroasei suite a lui Yusuf Mouttaher Agha. Două personaje interesante sunt așezate la celălalt capăt al mesei – adică în stânga, din punctul de vedere al privitorului.

Personajul îmbrăcat în roșu, care are pe cap un kalpak tivit cu blană, este nobilul Paul Keresztessy, iar celălalt este interpretul său. Cunoscut la Constantinopol, unde a fost trimisul special al lui Gabriel Bethlen, sub numele de Theodolachi/Todolaghi, Paul Keresztessy a negociat în capitala otomană intrarea Transilvaniei în coaliția antihabsburgică. În timpul Războiului de 30 de ani (care, prin amploarea sa, poate fi comparat cu cele două conflagrații mondiale care au zguduit secolul XX), Transilvania a fost aliata Suediei, putere protestantă, al cărei rege, Gustav al II-lea Adolf (1594-1632, încoronat în 1611), și-a transformat țara într-o putere europeană de prim rang, și a Franței, care, la rândul ei, era aliata Imperiului Otoman. „Theodolachi” a obținut și permisiunea Sublimei Porți pentru căsătoria principelui cu Ecaterina de Brandenburg, fiica prințului elector Ioan Sigismund de Hohenzollern (1572-1619) și a Annei de Prusia și sora reginei Maria Eleonora de Brandenburg, soția regelui Gustav al II-lea Adolf al Suediei.

În anul 1627, Bethlen avea să obțină aprobarea Sublimei Porți pentru ca, la moartea sa, tronul Transilvaniei să fie moștenit de soția sa (principele nu avea copii), ceea ce s-a și întâmplat.

Atmosfera ospățului, organizat în stil occidental, este una relaxată. Invitații principelui erau așezați în jurul unei mese mari, acoperită cu fețe albe de pânză de in și încărcate de tăvi și farfurii cu 3 bucate alese. Nu putem ști dacă bucătarul de la Curtea lui Bethlen a folosit una dintre rețetele transilvănene medievale publicate de istoricul maghiar Béla Radvánszky în anul 1893,dar putem afirma că a lipsit cu certitudine carnea de porc de la acest prețios festin dat în cinstea unor invitați de credință musulmană.

Somptuoasa sală în care se desfășura ospățul avea pereții decorați cu faianță de Iznik, adusă de la Constantinopol de către același Paul Keresztessy/Todolaghi, care, în anul 1623, cumpărase nu mai puțin de 1.400 de plăci la porunca principelui transilvan. În paranteză fie spus, faianța de Iznik era monopol imperial, dar voievozii români și principii transilvani o puteau achiziționa cu aprobarea Sublimei Porți. De altfel, în timpul unei campanii arheologice desfășurate în anul 1996 la Alba Iulia au fost descoperite plăci de faianță de Iznik (oraș din Anatolia care, până în 1453, s-a numit Niceea; aici s-au ținut sinodurile ecumenice din anii 325 și 787 ai erei creștine). Principele Bethlen era un mare admirator al artei otomane, cu care se familiarizase în tinerețe, când se exilase la Constantinopol din motive politice (și, nu în ultimul rând, pentru a-și păstra viața).

Gabriel Bethlen avea tot interesul să-și trateze bine invitații pentru că, asemeni altor principi protestanți ai Transilvaniei, a preferat să joace cartea politică otomană pentru a contracara tendințele expansioniste ale habsburgilor catolici, de care se temea. Şi pe bună dreptate, întrucât, la sfârșitul secolului al XVII-lea, principatul a sfârșit prin a fi înglobat în Imperiu, iar „jugul de lemn otoman a fost înlocuit de cel de fier austriac”, după cum scria cu tristețe cronicarul maghiar Mihály Cserei.

Sursa:historia.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba