Rămâi conectat

Știri

Atenţie, se întorc căpuşele! Cum vă feriţi de boala Lyme

Publicat

în

Odată cu apropierea sezonului cald, se întorc căpuşele! Aflaţi de pe radiounirea.ro cum vă feriţi de boala Lyme.

De câţiva ani, boala Lyme, produsă de Borrelia burgdorferi (eventual asociată cu alte micro-organisme) a devenit ţinta unor preocupări intense în medicină şi mai ales presă, deşi afecţiunea era cunoscută de mult şi la noi. Abia acum s-au introdus în laboratoare metode de investigare care să indice posibila prezenţă a acestor micro-organisme, afirmă Dr. Cristina Aoşan, membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia.

„Aceste spirochete sunt transmise prin înţepătura de căpuse, ţânţari sau alte insecte. Totuşi căpuşele sunt cel mai mult incriminate. Iar acum, primăvara şi vara, tocmai este sezonul când ele sunt cele mai active.
De menţionat că nu fiecare căpuşă ori ţânţar e purtator de spirochete, aşadar să nu ne simţim permanent ameninţaţi de aceste insecte. Spre a evita o eventuală infectare cu spirochete după înţepătură, se pot face câteva lucruri.
Extragerea căpuşei cât mai repede după ce s-a observat ataşarea ei pe piele – abdomenul insectei nu trebuie comprimat, fiindcă astfel aţi pompa singuri în piele conţinutul ei, posibil încărcat cu spirochete; pentru aceasta nu o apucaţi cu degetele, fiindcă o veţi strivi !
Cea mai simplă şi eficientă modalitate de extragere este prin utilizarea unui dispozitiv numit Tick twister adică extractor de căpuse; în imaginile de mai jos se observă forma lui, felul de utilizare şi faptul că insecta se extrage fără a fi strivită.
Sau există alte variante care funcţionează pe acelaşi principiu .
Posibil să găsiţi aceste tick twister în magazinele cu articole pentru animale de companie, întrucăt sunt utilizate de veterinari la extragerea căpuşelor de pe pielea lor.
În caz că nu deţineti un asemenea extractor, există o altă variantă. Trebuie ţinut cont de faptul că această insectă când înţeapă ajunge să se prindă foarte bine cu capul în pielea ţintei sale.
Dacă se extrage forţat, există riscul să i se rupă capul care rămâne în piele, situaţie în care de regulă apare o mică infecţie locală.
Ca să evităm acest risc, ideal este să o extragem după ce a murit, fiindcă atunci slăbeşte ataşamentul ei în piele. Cum ele respiră prin învelişul corpului, pot fi omorâte prin sufocare, dacă se acoperă în întregime cu o cremă, ulei, unsori diverse, sau untură şi se lasă astfel câteva minute. Apoi realizaţi extragerea folosind o pensetă aşa încât să o prindeţi pe dedesubt: fie din poziţie orizontală cu o penseta fină, fie verticală cu o pensetă cu braţe curbate; aşa veţi evita presarea abdomenului.
Boala Lyme tratament

Efectul anti-microbian anti-Borrelia al propolisului

Noi utilizăm tinctura de propolis (cu 30% concentraţie de propolis):
– extern: badijonaj local imediat după extragerea căpuşei, repetat; propolisul, datorită penetrării în piele a componentelor active din tinctură, va omorî spirochetele care au pătruns deja în piele şi sunt abordabile local imediat după înţepătură;
– intern: pentru siguranţa că vor fi distruse şi posibilele spirochete deja migrate în fluxul sanguin de la locul înţepăturii, luăm doze mai mari de tinctură de propolis, timp de 3-4 zile:
a) adulţii pot lua de 3-4 ori pe zi câte 3-5 ml, în funcţie de masa corporală;
b) la copii până în 3 ani, câte 3-4 picături pe kilogram corp şi zi (funcţie de masa corporală), împărţită în 3 prize;
c) pentru copii mai mari, de 3 ori pe zi câte 1-3 ml, în funcţie de vârstă şi greutate; – administraţi tinctura de propolis amestecată cu puţină miere (care îi va spori efectul), de preferinţă pe stomacul gol, 15-20 de minute înainte de mese;
– în cazul în care nu aţi surprins căpuşa imediat după ce s-a ataşat, este mai mare probabilitatea ca spirochetele pe care le poate conţine să fi trecut în piele/sânge; în acest caz, administrarea orală de tinctură de propolis trebuie prelungită, preferabil după sfatul unui apiterapeut.
Efectul anti-Borrelia al uleiului volatil (esenţial) de Tea tree
Acest ulei volatil are un puternic efect anti-Borrelia; dupa extragerea capuşei se face badijonaj local imediat şi repetat.
În caz că nu deţineţi nici tinctură de propolis nici ulei volatil de Tea tree, dar aveţi la dispoziţie un alt ulei esenţial, îl puteţi folosi pe acela, fiindcă aproape toate au şi efecte anti-microbiene; chiar dacă nu dispuneţi de cel ideal, oricum e mai mult decât nimic; în caz că aveţi de ales între mai multe dintre cele comune, ar fi mai utile uleiul de cimbru sau coriandru.
Recomadăm uleiurile volatile furnizate de firma Cozac Plant sau Young living.
Efectul anti-microbian anti-Borrelia al veninului de albine
Apicultorii sau alte persoane care ştiu că suportă înţepăturile de albine, fără reacţii alergice, pot aplica o albină pe locul înţepăturii de căpuşă, după ce s-a extras căpuşa; veninul de albine este puternic anti-microbian şi omoară repede toate posibilele spirochete pătrunse în piele.
La Congresul Internaţional de Apiterapie de la Passau, din urmă cu caţiva ani, un apicultor şi-a prezentat experienţa personală: a relatat că tratase în acest fel până atunci, câteva sute de persoane şi nici una dintre ele nu rămăsese infectată cu Borrelia, în urma înţepăturilor de căpuşă.
Din experienţa personală vă pot relata că în urma cu câţiva ani am fost înţepată de patru căpuşe într-un sezon, iar în următorul de trei. După extragerea căpuşei, am aplicat de fiecare dată tratamentul cu tinctura de propolis extern şi intern cate 2-3 zile. Am rămas la fel de sănătoasă ca înainte.
Este important de reţinut că dacă avem o imunitate bună, aceasta va anihila de la sine Borrelia pătrunsă prin înţepătură. În natură animalele sălbatice sunt frecvent înţepate de numeroase căpuşe în fiecare an, însă nu fac boala Lyme, aşa cum o fac oamenii. Doar că ele şi-au păstrat naturaleţea, în timp ce oamenii, prin stilul de viaţă şi alimentar denaturat, şi-au redus mult capacitatea imunitară. Aceasta este de fapt principala îngrijorare în relaţie nu numai cu borelioza, ci şi cu cea mai mare parte a patologiei existente: imunitatea devenită deficitară.
Va doresc plimbări plăcute la iarbă verde !”- sunt recomandările doamnei Dr. Cristina Aoşan.
sursa: activenews.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba