Rămâi conectat

Societate

Ateliere de încondeiat ouă de Paște, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

în

La Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, ateliere de încondeiat ouă de Paște

Albaiulienii și turiștii sunt invitați să descopere, timp de 10 zile, la Palatul Principilor Transilvaniei, o datină care se păstrează nealterată, în ciuda valurilor de schimbare care lovesc lumea modernă: încondeiatul ouălor de Paște.

Participanții la ateliere vor avea ocazia să descopere tehnica tradițională a încondeiatului cu ceară caldă de albine, folosind motive încărcate de semnificații: soarele, steaua, crucea, bradul, apa – simboluri ale vieții, renașterii, purității și nemuririi.

„Mă bucur să le putem oferi albaiulienilor, dar și turiștilor, mici și mari, aceste ateliere care ne aduc mai aproape de tradițiile românești, acum, în preajma sărbătorilor pascale. Acestea vor fi nu doar un prilej de răgaz, de tihnă, de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii, ci vor reprezenta și o ocazie de meditație profundă, o punte între om și divinitate, între trecut și prezent”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Meșteșugul încondeierii ouălor este o artă care își trage seva din rădăcinile profunde ale timpului, transmisă din generație în generație. Oul încondeiat este, de secole, un talisman, un purtător de binecuvântări și un simbol al continuității.

Atelierele sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 7 ani și se vor desfășura la Palatul Principilor Transilvaniei, între orele 10.00-15.00, în intervalele 22-27 aprilie și 29 aprilie-2 mai, în serii de până la 24 persoane, din oră în oră.

Înscrierile se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, din strada Militari, nr. 4, la telefon 0371 337 148 sau pe e-mail: [email protected].

Costul materialelor pentru derularea atelierului este de 10 lei/persoană, iar rezultatul muncii, oul încondeiat, poate fi luat acasă de către creatorul lui.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită şi Marţea Seacă: Ce poți face în această zi

Publicat

în

Ce să nu faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit sa se citească Pilda celor zece fecioare.

Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunti. Hristos se numeşte pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu matura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Se spune că din această zi bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să isi ajute nevestele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Publicat

în

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba.
Vizitele s-au înscris în cadrul campaniei `Onor veteranilor de război”, desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în colaborare cu Asociația ONOR. Campania își propune să le ofere respectul și prețuirea care li se cuvin, celor care au apărat independenţa, suveranitatea și integritatea teritorială a României.
Elevii sergent Brian Andrea, Damaris Metercz și Bianca Pavel și elevul caporal Ștefan Botezan i-au vizitat pe veteranii de război Ioan Cergedean din localitatea Galda de Jos, născut la data de 16 iunie 1922 și Neculai Vrabie din municipiul Alba Iulia, născut la data de 24 noiembrie 1925, pentru a le înmâna distincțiile semnate de ministrul Apărării Naţionale și pachete cadou, oferite cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Elevii au fost însoțiți de maiorul Cosmin Stan, căpitanul Magda Popa și plutonierul adjutant principal Ioan Benchea-Mincu.
Ei le-au mulțumit venerabililor veterani pentru sacrificiul depus și pentru devotamentul cu care și-au apărat și servit țara și l-au transmis urări de sănătate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba