Rămâi conectat

Știri

Asistentele din Alba, care s-au pregătit de sacrificiu, implicate în lupta împotriva COVID-19, fără să aștepte gloria

Publicat

în

Jurnal de front, din primul război mondial împotriva COVID-19: Andreea, Teodora și Alida, asistentele care s-au pregătit de sacrificiu, fără să aștepte gloria

Când toată lumea încearcă să se ferească din calea noului tip de virus, există o categorie profesională care îl confruntă direct, cu toate riscurile aferente. Aceștia sunt asistenții medicali comunitari și școlari din Alba, despre care se vorbește destul de puțin în general și nedrept de puțin în aceste zile. Angajați ai primăriilor și sub coordonarea directă a Direcției pentru Sănătate Publică – DSP Alba, asistenții medicali comunitari și școlari au format echipe care au fost avangarda medicală în lupta cu coronavirusul. Zile și nopți în șir departe de familii, multe ore peste programul obișnuit de lucru, risc real de îmbolnăvire în urma contactului direct cu persoanele carantinate sosite din zonele roșii ale lumii, sunt doar câteva dintre sacrificiile făcute de ei în această perioadă.

Mărturiile Andreei, Teodorei și Alidei (de la stânga la dreapta în foto) implicate direct în procesul de izolare și carantinare, alături de ceilalți colegi asistenți medicali comunitari din tot județul Alba, sunt grăitoare, emoționante și în același timp reprezentative. Mesajul lor este: dacă noi am putut să facem aceste sacrificii, dacă am acceptat această misiune militărește, ne-am echipat și am plecat pe ”front” fără să știm pentru cât timp dar perfect conștiente de riscul uriaș la care urmam să fim expuse, și voi mai puteți rămâne în casă încă 3 săptămâni!

Andreea Sonica, asistent medical școlar: ”Nici nu mai știu să vă spun exact data când și cum am început pentru că  totul a venit ca un tăvălug. Am fost sunată și mi s-a spus că în 10 minute trebuie să mă prezint să ajut la carantinările persoanelor venite dinafară, exact ca la Armată. Mi-a fost atât de teamă la început pentru că nu se știau prea multe lucruri și se vehiculau tot felul de știri și statistici despre acest virus, mi-a fost atât de teamă încât în prima noapte după ce am aflat că voi fi inclusă în acest proces de carantinare a persoanelor potențial infectat cu noul virus, am auzit telefonul sunând de zeci de ori deși el nu a sunat niciodată. Apoi au început să sosească persoanele care trebuiau carantinate în spații speciale și am participat la acestea, fiind cazată alături de ele. Practic acolo am lucrat non-stop, locuiam în hotel alături de carantinați și împreună cu o altă colegă ne-am ocupat de zeci de oameni. Am pierdut noțiunea timpului, nici nu mai știu câte zile am petrecut acolo sau câte ore dormeam pe noapte. Știu doar că noi mâncam piureul rece,  în timp ce unele persoane carantinate se plângeau de mâncare sau de cafea. Cel mai tare m-am temut de reacțiile acelor persoane reclacitrante care nu înțelegeau sau nu voiau să intre în carantină, și au fost tot felul de situații. E adevărat că la ușa hotelului erau tot timpul polițiști și jandarmi, dar noi asistentele eram singure cu ei în hotel. Nu mai știam dacă e zi sau noapte. Când suna telefonul, la orice oră din zi și noapte, trebuia să mă echipez cu acel costum de protecție și să răspundem solicitărilor carantinaților. În final, am ajuns la așa un grad de epuizare încât am fost în pragul leșinului.”

Teodora Hoca, asistent medical comunitar: ”Am început cu izolările încă din 27 februarie. Țin minte că m-a sunat șefa noastră, într-o seară pe la ora 22.00 și m-a întrebat dacă dorm. În acea noapte am și plecat împreună pe teren, undeva spre miezul nopții, ca să izolăm o domnișoară despre care aveam informații că s-ar fi întâlnit cu iubitul ei aflat deja în izolare. Într-o altă noapte a trebuit să mergem la o solicitare, pentru că un șofer de TIR în loc să se autoizoleze la domiciliu s-a dus într-un bar și a trebuit să-i izolăm pe toți cu care intrase în contact. Au fost multe nopți albe în această perioadă. Cel mai solicitant mi s-a părut din punct de vedere al sănătății. Deși sunt operată de două ori pe coloană, cu tije și șuruburi, nu am dat înapoi și am stat zi și noapte la serviciu, fără zi liberă. Eu cred că am cele mai multe ore muncite din toată echipa și n-am zis nicio clipă că nu vreau să merg. Am avut mare noroc că alături de noi le-am avut pe doamna Delia Cristescu și pe doamna doctor Paula Iordache, care ne-au ajutat și ne-au încurajat”.

Alida Blendea, asistent medical comunitar: ”Am început activitatea de izolare încă din data de 27 februarie, încă de când au venit primele autocare cu elevii Liceului de Arte Regina Maria. Atunci a începutul totul și nu știam prea bine ce se întâmplă și nici la ce să ne așteptăm. Ca să-mi protejez fetița în vârstă de 9 ani, am trimis-o la părinții mei la țară. Cel mai mare sacrificiu pe care l-am făcut în această perioadă a fost să nu-mi mai văd copilul timp de 7 săptămâni. Vorbeam cu ea la telefon și îmi zicea: mami, am nevoie de tine, iar mie mi se rupea sufletul, dar știam că e mai bine să nu intrăm în contact. În tot acest timp eram cu gândul și la tatăl meu bolnav de cancer și de care, de asemenea, nu m-am mai putut apropia să-i fac injecțiile de care avea nevoie. Munca din această perioadă a fost una istovitoare. Cot la cot cu polițiștii care ne-au însoțit a trebuit să mergem la sute de adrese să facem procedurile de izolare, dar au fost și unii care n-au vrut să se conformeze și au aruncat cu hârtiile după noi. Acum lucrurile s-au mai relaxat puțin iar duminică am adus-o și pe fetița mea acasă”.

Direcția pentru Sănătate Publică – DSP Alba dorește să le mulțumească tuturor asistenților comunitari și școlari din Alba pentru curaj, implicare și exemplul dat tuturor. Dacă nu mai rezistăm trei săptămâni în case, lupta lor pentru sănătate, pentru viața tuturor celor din jurul nostru, ar fi zădărnicită!

Biroul de presă al DSP Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba