Rămâi conectat

Sănătate

Asa se mănâncă sănătos la grătar! Sfaturile nutriționistului privind alegerea produselor pe care le punem pe grătar

Publicat

în

Perioada ieșirilor la iarbă verde a început în forță odată cu minivacanța de 1 Mai, iar mulți dintre noi s-au obișnuit să petreacă în weekend-uri la grătar cu familia sau prietenii. Departe de mine gândul să-ți stric distracția și să-ți spun să te abții de la mâncare. Vreau să-ți arăt în schimb cum poți să petreci și să te bucuri, fără ca acest lucru să te coste o indigestie sau, și mai rău, un drum până la spital.

Asta pentru că mulți dintre noi uită cât de importantă este moderația și ajung să facă excese în aceste zile de relaxare. Așadar, dacă te pregătești să ieși la iarbă verde și să încingi grătarul, iată câteva sfaturi de care îți recomand să ții cont pentru a rămâne doar cu amintiri plăcute.

Ce cumperi pentru grătar

Să începem cu lista de cumpărături. Nu mă îndoiesc că prima ta oprire o să fie la raionul de carne. Și pe bună dreptate. Ce grătar e ăla fără carne?

Ți-aș recomanda să mergi la măcelărie, dar cum probabil nu ai prea mult timp la dispoziție, poți să mergi și la hipermarket.

De aici ai putea să alegi un cotlet de porc slab, o pulpă de pui ori de curcan sau frigărui din carne macră, gata condimentată, numai bune de pus direct pe grătar. Ai putea să treci și pe la raionul de pește, poate îți surâde ceva de aici. Ce-ai zice de o saramură cu legume proaspăt coapte? Mie deja îmi lasă gura apă. Dacă și ție îți plac micii și crezi că grătarul nu are farmec fără ei, poți să pui în coș o caserolă.

Buun, dacă ai terminat cu tot ce înseamnă carne, să trecem și la legume. Întâi și-ntâi, nu uita de salata verde. Merge de minune cu aproape orice fel de carne. Și să-ți spun un secret: fibrele din salată ajută nu numai la digestie, ci reduc și din absorbția grăsimilor.

Și dacă tot ești la raionul de legume, te sfătuiesc să pui în coș și câteva ciuperci, dovlecei, roșii și ardei (neapărat dacă faci saramură de pește) sau poate chiar și vinete, care se potrivesc de minune în combinație cu dovleceii. Pentru orice eventualitate, pune și câțiva cartofi sau ridichi, castraveți și ceapă verde pentru salată.

Am uitat ceva? Aaa, da! Băuturile. Nutriționist fiind, nu pot să nu îți amintesc să iei cu tine cât mai multă apă. Hidratarea este esențială fie că ești acasă, la serviciu sau … la grătar.

Poate vrei să faci o limonadă, iar în acest caz te trimit înapoi la fructe și legume să pui și câteva lămâi în coș. Sau poate că n-ai chef să storci lămâi dar parcă nici apă simplă n-ai bea. Ce e de făcut în acest caz? Pune în apă câteva felii de lămâie și așteaptă un pic să-și lase aroma. Vei obține apă cu gust dar fără calorii (poți să aplici aceeași schemă cu orice fruct îți place).

Poți să iei și câteva beri (cu alcool sau fără), dar nu exagera, pentru că excesele pot duce la complicații care nu fac altceva decât să-ți strice vacanța. Consumă responsabil și cedează volanul celui care nu a consumat alcool.

Ce riști dacă uiți de moderație

Dacă ai acidul uric crescut, te sfătuiesc să eviți carnea de animal tânăr (inclusiv cea de pui sau curcan), fructele de mare și carnea afumată. Nu bea mai mult de o doza mica de bere, pentru că alcoolul, precipită atacurile de gută. Dacă ai probleme cu glicemia și vrei să bei limonadă, atunci ar fi bine să nu îi pui miere. Mai ales dacă ai probleme cu trigliceridele, hipertensiunea, diabetul sau pancreasul, te sfătuiesc să consumi alcool cu moderație.

Dar hai să-ți dau și câteva exemple de cum poți să combini toate alimentele pe care le-ai cumpărat deja pentru o vacanță reușită din toate punctele de vedere.

Cum combini ce ai pus pe grătar

Înainte de toate, vreau să-ți atrag atenția asupra unui lucru foarte important. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, sunt două :):

  • Ai grijă să nu gătești carnea în exces pe grătar, adică să nu se carbonizeze. Vor rezulta niște compuși toxici pe care crede-mă că nu ai vrea să îi mănânci.
  • O variantă excelentă de frăgezire a cărnii înainte de a o pune pe grătar, dar şi pentru a evita coacerea excesivă la exterior şi rămânerea ei crudă în interior, este să o ţii peste noapte la rece în bere, alături de condimentele preferate.
  • Nu stropi legumele cu ulei! Vei adăuga niște calorii în plus fără să le îmbunătățești gustul. N-ar fi mai bine să păstrezi caloriile respective pentru un desert sau o bere?

Să revenim însă la ce pui în farfurie. Aici ai mai multe variante.

  1. Poți să alegi o bucată de carne pe care să o combini cu dovlecei, vinete, ardei și ciuperci făcute pe grătar plus salată verde.
  2. Poți să alegi pește cu saramură.
  3. Sau 2-3 mici și o bucată de carne slabă. Ai uitat să iei pâine? Nu-i nicio tragedie! Ții minte cartofii pe care i-am pus în coș mai devreme? Folosește jarul de la grătar și coace-i așa cum făceau bunicii. Vor ieși de-a dreptul de-li-cioși. Și dacă pe lângă mici și cartofi mai încape și o salată, cu atât mai bine.

Ți-a rămas carne? Nu te strădui să o termini pe toată într-o singură zi, ci folosește-o în sandvișul pentru micul dejun. Este mult mai bună decât orice mezeluri ai putea cumpăra.

La desert te sfătuiesc să alegi fructe. Nu de alta, dar abia ai scăpat de pască și cozonaci. N-ar fi păcat să nu încerci și altceva?

În încheiere, te sfătuiesc să faci din  minivacanțe sau concedii o bucurie completă. Pentru asta nu te rezuma la mâncare. Scoate copilul din tine la joacă! Încinge o partidă de fotbal cu prietenii sau copiii. Joacă badminton, volei sau orice altceva îți face plăcere. Socializează și bucură-te de momentele petrecute în natură! Așa cum ai grijă de ritualul grătarului și picnicul la iarbă verde respectă-ți și corpul, și sănătatea, care e atât de ușor de pierdut dar atât de greu de câștigat.

Așa că în încheiere dă-mi voie să te las în compania unui îndemn pe care îl adresez tuturor pacienților și cunoscuților mei: trăiește-ți viața din plin dar spune-ți în fiecare clipă „Sănătate, te iubesc!”.

sursa: desprealcool.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi

În ultimele două săptămâni au fost organizate concursuri pentru ocuparea a șase posturi de medici la Spitalul Municipal Blaj.
În urma rezultatelor, la unitatea noastră spitalicească își vor începe activitatea un medic specialist ATI, un medic specialist chirurgie generală, doi medici specialiști psihiatrie, un medic specialist epidemiologie și un medic specialist pediatrie.
Cu cei șase medici noi, Spitalul Municipal Blaj a ajuns la 74 de medici sub contract, cel mai mare număr de medici pe care l-a avut vreodată: 47 de medici primari și specialiști, 10 medici rezidenți, 10 medici de gărzi, din afara unității, și șapte medici cu contracte de prestări servicii.
În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: un medic diabetolog și doi medici pediatri.
„Odată cu ocuparea acestor posturi, va exista o structură medicală pe măsura dotărilor spitalului și a necesităților privind serviciile medicale din zona Blajului.  Pe lângă investițiile în infrastructura de sănătate, investim și în atragerea de medici specialiști și personal medical, pentru un act medical de cea mai înaltă calitate. De asemenea, vrem să consolidăm Spitalul Municipal Blaj, astfel încât, după preconizata reformă în sănătate, Blajul să beneficieze de unul dintre cele mai bune spitale din țară, cu servicii medicale complexe, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți doar în cazuri excepționale să apeleze la spitalele mari din alte orașe”, a precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba