Rămâi conectat

Eveniment

Aniversare la muzeul din Sebeș: Se împlinesc 70 de ani de activitate

Publicat

în

70 de ani de activitate a muzeului din Sebeș

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş aniversează 70 de ani de activitate.

Pentru a omagia această perioadă în care povestea orașului a fost atent culeasă și scrisă de muzeografii care au onorat această instituție, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” și, desigur, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, au plăcerea de a transmite o invitație caldă întregii comunități, precum și turiștilor, de a vizita Casa Zápolya, cel mai important monument istoric, laic, al Sebeșului.

Muzeul din Sebeș vă întâmpină vineri, 27 august, începând cu ora 16.00 cu expoziția de Științele Naturii, una dintre cele mai frumoase și mai valoroase expoziții de profil în țară, care a fost repusă în valoare în anul 2020, prin intermediul unui proiect cultural, susținut de la bugetul local al Municipiului Sebeș și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția ilustrează într-o manieră modernă, interactivă, diversitatea habitatelor din împrejurimile oraşului Sebeş şi a vieţuitoarelor care le populează. Sunt prezentate elemente de floră şi faună specifice stepei, mediilor acvatice, pădurilor de foioase şi de conifere, precum şi ecosistemelor antropice, toate expuse în cadrul unei diorame de mari dimensiuni.

Colecția de Științele Naturii cuprinde peste 4000 de piese care ilustrează o parte însemnată a diversităţii naturale a zonei Sebeșului, oferind vizitatorilor ocazia să admire exponate interesante de floră, faună, paleontologie şi mineralogie. Pe lângă prezentarea biodiversităţii zonei, expoziţia îşi propune să atragă atenţia asupra fragilităţii ecosistemelor şi să trezească interesul publicului pentru conservarea acestora. Aceasta se adresează în special tinerilor, dar este la fel de atractivă pentru toate categoriile de vârstă şi socio-profesionale. Specimenele de Ştiinţele Naturii pe care Muzeul Municipal „Ioan Raica” le deţine sunt prezentate publicului și prin intermediul unui atractiv catalog de colecție care va fi lansat cu această ocazie.

Sărbătoarea muzeului este onorată de o serie de alte evenimente cu invitați prestigioși. Astfel, sâmbătă, 28 august 2021, începând cu ora 11.30, prof. univ. dr. Volker Wollmann (Obrigheim, Germania) va susține conferința cu titlul „Reconstituirea grafică – o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”. Momentul va fi completat de lansările de carte semnate de prestigioși istorici și istorici de artă, precum acad. Răzvan Theodorescu, acad. Marius Porumb (prezent la evenimentul de la Sebeș) și Volker Wollmann, prezentate publicului de prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea.

Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, muzeul oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor. Atmosfera va fi întregită de Ordinul Scutierilor de Mühlbach și de Trupa de dansuri săsești. Vineri seara, începând cu ora 20.30, va avea loc proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh/Loving Vincent” (2017, animaţie, PL-UK), o producție nominalizată la premiile Oscar, BAFTA, EFA.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR:

VINERI, 27 AUGUST 2021

• ora 16.00 – vernisajul expoziţiei de Știinţele Naturii;

• ora 17.00 – lansare de carte: Sergiu Török, Ramona Mărginean, Florin Toncean, „Colecţia de Știinţele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2020. Prezintă dr. Radu Totoianu;

• ora 20.30 – proiecţie de film – „Cu drag, Van Gogh/Loving Vincent” (2017, animaţie, PL-UK); nominalizat la Oscar, BAFTA, EFA;

• Scene de reenactment istoric susţinute de Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Important: între orele 16.00 și 22.00, în cadrul evenimentului „Noaptea muzeului”, accesul în expoziţiile muzeului este gratuit.

SÂMBĂTĂ, 28 AUGUST 2021

• ora 11.30 – „Reconstituirea grafică – o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”, conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Volker Wollmann (Obrigheim, Germania);

• ora 12.00 – lansare de carte: Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020. Prezintă conf. univ. dr. Ioan Alexandru Aldea;

• ora 12.30 – lansare de carte: Răzvan Theodorescu, Marius Porumb (coord.), „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, Editura Academiei și Editura Mega, București, Cluj-Napoca, 2018. Prezintă prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă;

• Dansuri tradiţionale săsești din Transilvania, prezentate de Trupa de dansuri săsești Sebeș.

Important: între orele 10.00 și 16.00, accesul în expoziţiile muzeului este gratuit.

Parteneri în organizare: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Știinţele Naturii Aiud, Muzeul Municipal Mediaș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Alba Iulia, reprezentată de Skepsis la un festival de teatru organizat în Tunisia

Publicat

în

Alba Iulia, reprezentată de Skepsis la un festival de teatru organizat în Tunisia

În perioada 1-5 mai, compania de teatru Skepsis din Alba Iulia se va număra printre teatrele și companiile de teatru din 24 de țări care participă la cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Sahara”, organizat în Tunisia.

Evenimentul propune 5 zile în care artiștii vor prezenta 34 de spectacole și vor oferi publicului și participanților 11 ateliere de formare într-un decor de vis: dunele deșertului Sahara, Jersine, regiunea Qibli, Tunisia.

Grupul Skepsis a fost invitat să reprezinte Alba Iulia și România cu spectacolul „Cine-i Stăpânul ?”, un spectacol original creat de Viorel Cioflică în genul Commedia dell Arte, gen de teatru pe care trupa din Alba Iulia îl practică cu succes în ultima decadă.

La solicitarea organizatorilor, coordonatorul grupului Skepsis va susține în cadrul evenimentului un atelier de formare pe tema improvizației în teatru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Prima ediție a spectacolului „Sărbătoarea primăverii” la Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

La Alba Iulia, prima ediție a spectacolului „Sărbătoarea primăverii”

Perioada lunilor februarie – mai este, în fiecare an, una foarte încărcată pentru elevii înscriși la grupele din cadrul Centrului Județean de Excelență Alba.

Este perioada în care se desfășoară majoritatea concursurilor și olimpiadelor la care participă elevii, iar eforturile depuse de aceștia și de profesorii coordonatori se reflectă în fiecare an în rezultate foarte frumoase pe care care le obțin elevii. Ca urmare, în fiecare an, conducerea unității de învățământ încearcă să-i răsplătească pe elevi pentru rezultatele lor.

În acest an, pentru a reuși să strângă fondurile necesare pentru premierea elevilor, conducerea instituției a decis organizarea unui eveniment cultural, care va fi la prima ediție. Este vorba de spectacolul “Sărbătoarea primăverii”, care va avea loc în data de 10 mai, de la ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Organizator, alături de Centrul Județean de Excelență Alba, este și Asociația E.Club Rotary Arieșeni Alpin.

Mai multe detalii despre eveniment a oferit directorul Centrului Județean de Excelență Alba, prof. Adrian Simion: „Începând cu anul școlar trecut ne-am propus ca să-i premiem pe elevii cu rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri. Suntem în luna aprilie și deja elevii noștri au reușit să obțină 84 de premii I, 41 de premii II, 40 de premii III, 64 de mențiuni, 9 premii special și o medalie de aur, pe lângă peste 130 de diplome de participare, la concursurile și olimpiadele la care au participat până acum în acest an școlar, de la etapele județene până la faze cu participare internațională. Și sigur vor mai fi și alte premii, întrucât urmează faza națională la diverse olimpiade, dar și alte concursuri la care vor mai participa elevi de-ai noștri. Iar acest fapt ne bucură, dar ne și obligă să facem tot ce putem pentru a răsplăti munca acestor copii.

Iată de ce, alături de un grup de părinți inimoși și cu sprijinul Asociației E.Club Rotary Arieșeni Alpin am decis să facem acest spectacol, «Sărbătoarea primăverii», urmând ca toate sumele strânse să fie folosite pentru premierea elevilor. În cadrul spectacolului vor fi mai multe părți: «Fascinația muzicii» – momente de muzică instrumentală, corală și populară, susținute de elevi de la Liceul de Arte «Regina Maria» Alba Iulia; «Teatru pentru suflet» – moment artistic susținut de elevi de la Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» Alba Iulia; «Frumusețea tradiției» – moment artistic susținut de grupul vocal tradițional al Palatului Copiilor Alba Iulia. De asemenea, se va realiza o licitație pentru achiziția de tablouri și o tombolă cu premii, inclusiv biciclete. Ne dorim să fie sala plină, mai ales că atât elevii noștri, cât și cei care vor veni în spectacol de la celelalte unități de învățământ, se pregătesc intens pentru a o oferi publicului momente de neuitat. Așa că vă așteptăm la «Sărbătoarea primăverii»!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan la Târgul de cArte Alba Transilvana

Publicat

în

La Târgul de cArte Alba Transilvana, Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba este Târgul de cArte Alba Transilvana, care anul acesta își va deschide porțile în data de 10 mai 2024, începând cu ora 10:30.

Pe toată perioada desfășurării târgului, respectiv în perioada 10-12 mai 2024, organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase surprize din zona culturii scrise și nu numai.

Dacă prima zi de târg va fi încheiată cu o conferință susținută de Ana Blandiana și cu concertul trupei Bere Gratis, în cea de-a doua zi, 11 mai 2024, începând cu ora 10.00 vor avea loc în cadrul evenimentelor pentru copii atelierul de parenting BebeBiblioteca, concertul Școlii de Folk și atelierul de teatru de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, Teatru și carte cu trupa Skepsis, ateliere de desen și facepainting și lansarea cărților pentru copii „Filip descoperă lumea” și „Comoara de pe strada bucuriei”. Dacă evenimentele pentru copii au loc pe tot parcursul zilei, la ora 14.00 vor începe lansările de carte ale editurilor Tritonic, Ecou Transilvan, Ars Longa și Humanitas. Pasionat de călătorii și fotografie, Liviu Stănescu va prezenta la Alba Iulia cartea sa de călătorie „Am fost la capătul lumii”, urmat la ora 17.30 de Costel Pătrășcanu cu cartea „Una pe noapte”. Cea de-a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana se va încheia cu conferința „Eminescu – un personaj al lui Caragiale”  și o întâlnire cu cititorii a cunoscutului jurnalist Cristian Tudor Popescu. Seara se va încheia cu un concert susținut de cunoscutul muzician Florin Chilian.

Târgul de cArte Alba Transilvana este un proiect organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, având ca parteneri Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din Alba Iulia, grupul Skepsis și alte unități de învățământ și de cultură din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba