Rămâi conectat

Știri

Alba, printre județele cu cele mai mari exporturi și importuri: Locul 3 în Regiunea Centru, potrivit ultimelor date statistice, atât la exporturi cât și la importuri

Publicat

în

În luna octombrie 2017, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru s-au realizat exporturi în valoare de 896094 mii euro, reprezentând 15,6% din totalul exporturilor la nivel naţional (5761752 mii euro), în scadere cu 0,6% (-5832 mii euro) faţă de exporturile realizate în luna anterioara şi în creştere cu 17,6% (+134321 mii euro) faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2016.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 33,0% în totalul exporturilor realizate în octombrie 2017, fiind urmat de Sibiu cu 30,2%, Alba cu 21,4%, Mureş cu 9,4%,   Harghita cu 3,1% şi Covasna cu 2,9%  . Pe principalele secţiuni,  se remarcă grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 35,8% la totalul exporturilor din regiune (321225 mii euro), urmată de mijloace de transport 28,9% (259216 mii euro), metale comune, articole din metal 6,3% (56571 mii euro), textile şi articole din textile 5,7% (51383 mii euro), lemn şi articole din lemn 5,0% (44673 mii euro), materiale plastice 3,3% (29527 mii euro), mărfuri şi produse diverse 3,4% (30695 mii euro). În perioada 1.I-31.X 2017 s-au realizat exporturi în valoare de 8591651 mii euro, faţă de perioada corespunzatoare din anul 2016 exportul fiind mai mare cu 21,4% (+1516848 mii euro). În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 31,7% în totalul exporturilor realizate în perioada 1.I-31.X 2017 , fiind urmat de Sibiu cu 29,0%, Alba cu 24,3%, Mureş cu 8,9%, Covasna cu 3,1% şi Harghita cu 3,0%. Importurile realizate în 1.I-31.X.2017 au fost în valoare de 7335711 mii euro, faţă de perioada corespunzatoare din anul 2016, importul fiind mai mare cu 17,3% (+1084153 mii euro). În totalul importurilor realizate în perioada 1.I-31.X.2017, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de 2518057 mii euro (34,3%), iar cea mai scăzută valoare de 250794 mii euro s-a înregistrat în judeţul Covasna (3,4%).

Citește și  Județul Alba, locul 3 în Regiunea Centru atât la exporturi cât și la importuri, potrivit ultimelor statistici

Importurile realizate în luna octombrie 2017, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru au fost în valoare de 803229 mii euro, reprezentând 11,3% din totalul importurilor la nivel naţional (7086615 mii euro), în crestere cu 7,4% (+55510 mii euro) faţă de luna anterioară şi cu 12,4% (+88608 mii euro) faţă de luna corespunzătoare din anul anterior. În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în judeţele: Braşov (35,3%), Sibiu (27,9%), Alba (16,5 %), Mureş (14,2 %), Harghita (5,4 %) şi Covasna (3,7%) . Principalele secţiuni care, în octombrie 2017, au participat cu 85,6% (688195 mii euro) la valoarea importului din regiune, au fost: maşini, aparate şi echipamente electrice (31,8%), metale comune articole din metal (12,9%),  mijloace de transport (11,8%), articole din materiale plastice (9,1%), textile şi articole din textile (7,3%), produse ale industriei chimice (7,2%), animale vii si produse animale (3,8%), lemn şi produse din lemn (1,7%).

În Regiunea Centru, balanţa comercială (soldul FOB/CIF) a înregistrat în octombrie 2017 un excedent în valoare de 92865 mii euro, la nivelul judeţelor aceasta a avut valori pozitive  în Sibiu (+63916 mii euro), Alba (+58876 mii euro), Braşov (+12457 mii euro), iar judeţele Mureş (-29295 mii euro), Harghita (-15515 mii euro) si Covasna (-3934 mii euro),  au înregistrat valori negative .

Regiunea de Dezvoltare Centru se situează în clasamentul descrescător pe ţară al regiunilor (inclusiv Regiunea Bucureşti) în luna octombrie 2017 pe locul:

– 3, referitor la volumul exporturilor (realizând 15,6% din exporturile la nivel naţional);

– 3, referitor la volumul importurilor (realizând 11,3% din importurile la nivel naţional).

În Regiunea Centru, balanţa comercială (soldul FOB/CIF) a înregistrat în perioada 1.I-31.X.2017 un excedent în valoare de  1255940 mii euro, având valori pozitive în judeţele Alba (899098 mii euro), Sibiu (533934 mii euro), Braşov (201775 mii euro), Covasna (19115 mii euro) şi negative în Mureş (302690 mii euro) şi Harghita (95292 mii euro).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba