Rămâi conectat

Știri

Alba, printre județele cu cele mai blânde amenzi aplicate în timpul stării de urgenţă: Topul judeţelor în care s-au dat cele mai mari şi cele mai multe amenzi

Publicat

în

Bihor este județul din România cu cea mai mare sumă a amenzilor date pentru nerespectarea restricțiilor din timpul stării de urgență. Suma totală a acestora se ridică la 40.607.840 lei, în perioada 15 martie-21 aprilie. 

La polul opus, cei mai responsabili cetăţeni s-au dovedit a fi gorjenii. În Gorj, s-au dat cele mai puţine amenzi, suma totală a acestora fiind de 40 de ori mai mică decât cea din Bihor: 1.090.900 lei, se arată într-o analiză expertforum.ro, realizată pe baza datelor primite de la Inspectoratele Județene de Poliție, excepția celor din București, Olt și Vaslui, care nu au răspuns solicitării.

Valoarea amenzilor aplicate în Bihor este mai mult decât dublă față de valoarea amenzilor date în județul de pe locul doi, Dolj. Aici, autorităţile au dat amenzi în valoare de 17.926.669 lei.

În topul judeţelor în care s-au aplicat cele mai mari amenzi, pe locul trei se regăseşte Iaşiul, cu 17.611.581 lei, urmat de Prahova, cu 17.065.900 lei, și de Timiș, cu 14.975.290 lei.

În clasamentul judeţelor în care s-au primit cele mai puţine amenzi se află, Gorj, urmat de Covasna, cu 3.847.019 lei, și Arad, cu 4.278.917 lei.

Judeţele în care s-au aplicat cele mai multe amenzi

Ierarhia se schimbă când este vorba despre numărul total de amenzi, indifent de suma lor. Județul de pe primul loc este Prahova, cu 11.462 amenzi, urmat de Constanța, cu 9.556 amenzi, și Iași, cu 8.720 amenzi.

Gorj rămâne județul cu cele mai puține sancțiuni. Aici, au fost acordate doar 743 amenzi. Urmează Covansa, cu 2.056 amenzi, și Mehedinți, cu 2.341 amenzi.

În 14 județe, amenzi medii de peste 2.000 lei 

Un top separat a fost întocmit pentru valoarea medie a amenzilor, iar Bihor ocupă din nou locul fruntaş, cu sancțiuni medii de 13.040 lei. Locul secund este ocupat judeţul Tulcea, unde s-au înregistrat amenzi de peste cinci ori mai mici decât în Bihor. Tulcenii care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare au primit amenzi medii în valoare de 2.798 lei.

În 14 județe, au fost date amenzi medii de peste 2.000 lei, în condițiile în care venitul mediu în România a fost de 3.294 lei, în luna martie a anului curent.

Sancțiunile cele mai blânde au fost la Constanța, unde valoarea medie a fost de 1.025 lei. Urmează Brașov, cu 1.189 lei, și Alba, cu 1.272 lei.

S-au înmulțit amenzile, după ce valoarea lor a crescut

Analiza Expertforum a urmărit și evoluția amenzilor în funcție de deciziile autorităților. S-a constatat că numărul acestora a crescut considerabil după ce valoarea lor a fost mărită. La începutul stării de urgență, amenzile pentru persoanele fizice erau cuprinse între 100 și 5.000 lei, iar de la 1 aprilie, au variat între 2.000 și 20.000 lei.

În prima parte, între 15 și 31 martie, când valoarea amenzilor a fost mai mică, s-au acordat amenzi în valoare de 86.009.514 lei. Începând cu 1 aprilie şi până pe 15 aprilie, suma acestora a crescut până la valoarea de 217.981.964.

A urmat o scădere bruscă a numărului de sancţiuni aplicate, după ce guvernanţii au cerut forțelor de ordine să intervină doar atunci când este necesar. Astfel, între 16 și 21 aprilie, suma totală a amenzilor a fost de peste trei ori mai mică decât în intervalul 1-15 aprilie, ajungând la un total de 61.171.081 lei.

România, ţara în care s-au aplicat printre cele mai dure sancţiuni comparativ cu alte state UE

Comparativ cu alte state membre UE, România a acordat printre cele mai dure sancțiuni, raportat la veniturile populației. La 31 martie, amenzile au fost cuprinse între 415 și 4150 euro, mult peste venitul mediu lunar brut. Acesta este de 512 euro, potrivit datelor Eurostat din 2014. O politică asemănătoare a avut şi Bulgaria, unde totalul amenzilor as fost cuprins între 2.500 și 7.500 euro, în condiţiile în care venitul mediu lunar brut este de 420 de euro.

Belgia, Franța, Danemarca și Germania au stablit amenzi al căror minim este sub 400 euro, în condițiile în care populația are un venit mediu lunar de peste 2.000 euro.

În Germania, oamenii legii au aplicat amenzi ce au variat între 150 și 500 euro, în Belgia, între 250 și 750 euro, iar în Italia, între 400 și 3.000 euro.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți în 21 mai: Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua sfinţilor Constantin şi Elena

În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul.

În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Conform tradiției, pentru persoanele care au plecat dintre noi, se face pomană. Acest lucru se face de mult și se va mai face mult timp de acum încolo. Pomana. nu este atât de simplu de făcut, precum pare la prima vedere. Cei care vor să dea de pomană pentru cei plecați dintre noi, trebui să respecte niște reguli foarte bine stabilite. Pomana se face în memoria celor morți și pentru sufletele lor și constă într-un act de milostenie, care se face pentru a oferi un ajutor celor vii. De obicei, pomana este efectuată de către rude, care pomenesc memoria celor trecuți în neființă.

În funcție de posibilitățile și de dragostea celor care fac pomenirea, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se pot da de pomană lucruri diverse. Cel mai adesea se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe. Pe lângă acestea, credincioșii ortodocși ale căror rude au murit, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

Publicat

în

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

În perioada 14 – 17 mai, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, alături de polițiști de la subunitățile inspectoratului, au intensificat activitățile informativ-preventive, în scopul creșterii siguranței în unitățile de învățământ din județ.

Polițiștii au ajuns, în cele 4 zile, în 138 de unități de învățământ din județ și au interacționat cu peste 6.800 de elevi și cadre didactice, care au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modul în care acestea afectează sănătatea fizică și psihică, consecințele legale ale consumului și traficului de droguri precum și cu privire la răspunderea penală a minorilor.

De asemenea, elevii au învățat cum să recunoască și să reacționeze în situații de bullying, cyberbullying și despre cum să prevină implicarea sau victimizarea prin fapte cu violență, despre efectele, cauzele și impactul fenomenului de violență asupra victimelor și comunității dar și cum să identifice semnele traficului de persoane, care sunt măsurile de precauție ce trebuie adoptate, precum și despre importanța protejării intimității și a vieții private.

În activitățile desfășurate, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost implicați specialiști din cadrul Centrului Regional de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia și alți parteneri instituționali.

Activitățile au fost organizate în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”, proiect inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române, menit să conștientizeze elevii cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar și pentru asigurarea unui climat educațional optim.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sistem inteligent de distribuție a gazului în curând în comuna Cergău

Publicat

în

În curând în comuna Cergău, sistem inteligent de distribuție a gazului

Locuitorii comunei Cergău vor beneficia de un sistem inteligent de distribuție a gazului, gratuit, printr-un proiect implementat în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În data de 14 mai Primăria Comunei Cergău a publicat în Monitorul Oficial al României – partea a șasea, anunțul de participare la licitația privind concesionarea, operarea precum și execuția lucrărilor de înființare și sistemului inteligent de distribuție a gazului în cele trei sate aparținătoare comunei Cergău. Valoarea investiției este de 21,4 milioane de lei, din care finanțare de la bugetul de stat 20,4 milioane de lei și 950 de mii de lei din bugetul local al comunei Cergău.

Lungimea rețelei de gaz este de 24 de kilometri și va avea un număr de 600 de branșamente. Branșamentul fiecărei gospodării va fi gratuit, iar instalația interioară va fi suportată de către beneficiar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba