Rămâi conectat

Știri

AJOFM Alba: Căpșunarii, curierii și muncitorii în industria piscicolă, cei mai căutați în Spațiul Economic European: Vezi unde

Publicat

în

Angajatorii din mai multe țări europene oferă locuri de muncă, prin intermediul rețelei Eures, albaiulienii interesați fiind așteptați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a obține detalii despre oferte și a aplica pentru selecție.

Tara Ocupatie Nr posturi Limbi straine Termen

valabilitate oferta

Belgia tehnician dentar CAD CAM 1 Engleza,franceza sau germana 30/09/2018
Belgia Tehnician 2 limba engleza- bine, limba franceza-incepator 20/10/2018
Bulgaria Specialist in publicitate online 1 Engleza si italiana – fluent 03/10/2018
Finlanda macelar 1 comunicare in lb. engleza 30/10/2018
Franta sofer camioane si masini mari tonaj 3 franceza si engleza 30/09/2018
Germania Electrician 50 Cunostinte de limba germana – nivel A2 31/12/2018
Germania Instalator 50 Cunostinte de limba germana – nivel A2 31/12/2018
Germania Lacatus 50 Cunostinte de limba germana – nivel A2 31/12/2018
Germania Sudor 50 Cunostinte de limba germana – nivel A2 31/12/2018
Germania Mecanic instalatii sanitare, de incalzire si climatizare 4 Cunostinte de limba germana – min. nivel B1 04/10/2018
Germania Bucatar (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel A2 30/09/2018
Germania Personal in domeniul hotelier – gastronomic 1 Cunostinte de limba germana – nivel A2 30/09/2018
Germania Personal servire la mese (f/b) 1 Cunostinte bune de limba germana – min. nivel B1 30/09/2018
Germania Receptioner (f/b) 1 Cunostinte avansate de limba germana si engleza – scris si vorbit 30/09/2018
Germania Specialist restaurant (f/b) 1 Cunostinte bune de limba germana si engleza – min. nivel B1 30/09/2018

 

Germania Bucatar (f/b) 1 Cunostinte bune de limba germana – min. nivel B1 30/09/2018
Germania Coordonator echipa SE in domeniul electric/electronic (f/b) 1 Fluenta in limba germana si cunostinte bune de limba engleza 15/10/2018
Germania Dezvoltator componente electrice/electronice (f/b) 1 Fluenta in limba germana si cunostinte bune de limba engleza 15/10/2018
Germania Constructor structuri din metal (f/b) 1 Cunostinte de baza de limba engleza. Cunostintele de limba germana constituie avantaj. 13/11/2018
Germania Lucrator forestier 2 Cunostinte de baza de limba germana/engleza/spaniola 31/10/2018
Germania Personal curatenie (f/b) 80 Nu sunt necesare cunostinte de limba germana. 25/10/2018
Germania Curier 120 Cunostinte de baza de limba germana 25/10/2018
Germania Coordonator activitati arhitectura electrica (f/b) 1 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Inginer proiectant (f/b) 1 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Inginer dezvoltare (f/b) 1 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Inginer de sistem (f/b) 1 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Manager software sisteme de securitate (f/b) 4 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Manager hardware sisteme de securitate (f/b) 4 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Inginer verificare si validare (f/b) 2 Cunostinte foarte bune de limba engleza – scris si vorbit 30/11/2018
Germania Sofer camion (f/b) 4 Cunostinte de limba germana – min. nivel A2 30/11/2018
Germania Sofer camion pe distante lungi (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel A2 30/11/2018
Germania Sofer camion pe distante lungi (f/b) 7 Cunostinte bune de limba germana sau engleza 30/11/2018
Germania Sofer autobuz (f/b) 4 Cunostinte de limba germana – nivel A2 30/11/2018
Germania Sofer camion (f/b) 2 Cunostinte de limba germana – min. nivel A2 30/11/2018
Germania Sofer camion pe distante scurte (f/b) 3 Cunostinte de limba germana – nivel A2 30/11/2018
Germania Dezvoltator sistem Android (f/b) 1 Cunostinte foarte bune de limba germana sau engleza – nivel B2/C1 30/11/2018

 

Germania Ospatar (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel A2/B1 30/11/2018
Germania Tehnician sisteme electrice (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel B1/B2 sau de limba engleza – nivel C1 21/11/2018
Germania Tehnician sisteme de racire (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel B1/B2 sau de limba engleza – nivel C1 21/11/2018
Germania Tehnician instrumentatie si control (f/b) 1 Cunostinte de limba germana – nivel B1/B2 sau de limba engleza – nivel C1 21/11/2018
Germania Lacatus (f/b) 1 Cunostinte de limba engleza – nivel B1 si de limba germana – nivel A2 07/01/2019
Germania Electrician (f/b) 1 Cunostinte de limba engleza – nivel B1 si de limba germana – nivel A2 07/01/2019
Irlanda cosmetician/manichiurist 4 Limba engleza – cunostinte de baza 30/09/2018
Irlanda Ingrijitor persoane 50 engleza- nivel A2 31/12/2018
Irlanda ciontolitor 25 Limba engleza – nivel incepator 31/10/2018
Letonia Lacatus mecanic, mecanic auto 20 Engleza – nivel A1 (basic) 05/10/2018
Letonia TENCUITOR 20 Engleza – nivel A1 (basic) 05/10/2018
Letonia INSTALATOR 20 Engleza – nivel A1 (basic) 05/10/2018
Letonia ZUGRAV 20 Engleza – nivel A1 (basic) 05/10/2018
Lituania muncitor in constructii 10 rusa 01/11/2018
Malta Tehnician Proces 2 Engleza fluent. 30/09/2018
Malta Montator semne de circulatie 1 Engleza scris, vorbit nivel mediu 07/10/2018
Malta Tehnician 10 Engleza scris, vorbit, citit nivel mediu 28/09/2018
Malta Instalator ELV 7 Engleza sau malteza scris si vorbit nivel mediu 28/09/2018
Malta Tamplari 2 Engleza cunostinte minime de comunicare 03/10/2018
Malta Tehnician – Mecanic Service 3 Bune cunostinte de limba engleza 05/10/2018

 

Malta Tehnician – Electronica Service 2 Bune cunostinte de limba engleza 05/10/2018
Malta Sofer Distribuitor 1 Engleza fluent 14/10/2018
Marea Britanie vopsitor auto 1 engleza nivel mediu 30/09/2018
Marea Britanie curier liber profesionist 1 engleza nivel mediu 20/12/2031
Marea Britanie muncitor industria piscicola 200 engleza sau rusa 31/12/2018
Norvegia Senior dezvoltator aplicatii 1 Limba engleza – fluent 30/09/2018
Norvegia Electrician 5 Limba engleza-inteles, scris, vorbit 30/09/2018
Norvegia Farmacist 5 Limba engleza-fluent 01/12/2018
Norvegia Antrenor gimnastica artistica 1 Limba engleza-scris si vorbit 01/10/2018
Norvegia Vopsitor auto/tehnician de reparatii 10 Limba engleza 31/12/2018
Norvegia Montator acoperisuri 2 Limba engleza 14/12/2018
Olanda lucratori la banda 10 engleza conversational 30/09/2018
Olanda lucratori la banda productie 10 engleza conversational 30/09/2018
Olanda manipulator marfa 10 engleza conversational 15/10/2018
Olanda ambalatori 10 engleza conversational 30/09/2018
Olanda agent de munca temporara 1 limba engleza foarte bine 31/10/2018
Olanda Operatori la mașini și utilaje pentru fabricarea produselor alimentare 20 engleza conversational 07/01/2019
Olanda mecanic masini agricole 1 engleza conversational 31/10/2018
Olanda dulgher 5 engleza sau germana minim conversational 30/10/2018
Olanda rigipsar 5 engleza sau germana minim conversational 31/10/2018
Olanda tamplari 10 engleza sau germana minim conversational 31/10/2018
Olanda zidar 10 engleza sau germana minim conversational 31/10/2018
Polonia Zidar 10 engleza cunostinte de baza 31/12/2018

 

Polonia Sofer de TIR international 10 engleza : vorbit-bine, scris-incepator, poloneza : vorbit-bine, scris-incepator 28/11/2018
Slovenia Tehnician service 2 engleza si germana, cunostinte bune scris si vorbit 27/09/2018
Spania operator centrale electrice 1 limba spaniola-utilizator experimentat (nivel C1); limba engleza-utilizator independent (nivel B1) 10/10/2018
Spania muncitor necalificat in agricultura-cules capsuni 800 nu se solicita 15/12/2018
Spania muncitor necalificat in agricultura-cules capsuni 150 nu se solicita 20/11/2018
Spania Tractorist 2 limba spaniola-cunostinte elementare 31/10/2018
Spania Muncitor -cules struguri 2 limba spaniola-cunostinte elementare 31/10/2018
Spania Muncitor necalificat in agricultura 6 limba spaniola-cunostinte elementare 31/10/2018
Ungaria muncitor/tehnician in constructia retelelor de telefonie 2 maghiara 30/10/2018
Ungaria agent vanzari 1 limba maghiara si romana, sau limba romana si germana 31/12/2018
Ungaria casier 10 30/10/2018
Ungaria ajutor bucatar 3 30/10/2018
Ungaria manipulant marfuri pe raft 10 30/10/2018
Ungaria macelar 10 30/10/2018
Ungaria vanzator 10 30/10/2018
Ungaria cofetar 8 30/10/2018

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Începe SĂPTĂMÂNA MARE: Ce trebuie să faci în fiecare zi în această perioadă

Publicat

în

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos.

În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Curţile sunt măturate, surile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, şanţurile sunt curăţate de nămol şi adâncite.

Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Pastile le prind necurăţate”.

Săptămâna Mare. Lunea Mare

În lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc şi se văruiesc casele iar mobilierul este spălat şi reparat. De asemenea, în Lunea Mare se poate spăla.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.

Săptămâna Mare. În Joia Mare fiecare familie duce la Biserică colaci

În Joia Mare, dată limita slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte sătenilor aflaţi la biserica, în cimitir sau pe la casele lor.

Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frică Joimăriţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţişare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau căldură, oală cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc.

Această fiinţă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele şi mâinile fetelor şi femeilor leneşe, le pârlea părul şi unghiile şi incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneşi, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertaţi de aceste pedepse. De fapt, Joimăriţă era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare şi care, treptat, a devenit un personaj justiţiar ce pedepsea lenea şi nemuncă.

Săptămâna Patimilor. Focurile de Joi-Mari

Conform tradiţiei, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineaţă acestei zile se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi, în faţă casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Focurile de Joi-Mari erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toţi morţii din familie şi reprezentau o replică precreştină la înhumarea creştină din Vinerea Mare, conform crestinortodox.ro.

Aceste focuri se deosebesc de focurile ritualice de peste an – focurile de Mucenici, de Lăsatul Secului, de San – George sau de Sânziene. Ele se făceau din plante considerate a avea virtuţi magice ( alun, boz, tei) ce erau adunate de către copii sau de către tinerele necăsătorite.

Focurile se înconjurau cu tămâie şi agheasmă, în jurul lor se aşezau scaune „pentru morţii ce urmau să sosească” şi se dădea de pomană copiilor, vecinilor şi rudelor. Obiceiul se mai păstrează în unele sate din zona montană a Bucovinei (Moldoviţa, Paltin, Argel, Vama, Brodina de Sus etc), purtând denumirea de „încălzitul moşului” dar, de cele mai multe ori, semnificaţiile sale nu mai sunt cunoscute, el având mai ales caracter de divertisment.

Săptămâna Patimilor. Când se face pasca si când se vopsesc ouăle

Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pască,cozonacii cu mac şi nuca şi babele coapte în forme speciale de ceramică. Pască cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă, şi are, cel mai adesea, formă rotundă. Aluatul dospit se pune în tavi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşează aluatul împletit din două sau trei sucituri şi se lasă totul la crescut.

În mijlocul tăvii se aşează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii şi stafide. Peste brânză se face o cruce, din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou şi se coace în cuptorul încălzit. Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau.

Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbătă Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vara. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor – popor mitic care trăia sub pământ – că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

În Vinerea Neagră se ţine post negru

Ultima vineri din Postul Mare este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauza Vinerea Mare este zi de post negru.

În Vinerea Mare nu se fac copturi

În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţă că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptură nu este mâncată nici măcar de peşti.

În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seară, însă, întreagă suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta. în scopuri terapeutice.

Săptămâna Patimilor. Sâmbătă Mare

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptură şi borşul de miel.

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea: „Crăciunul este satul iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă.

Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserica, pentru sfinţire.

În el aşterne un ştergar curat şi aşează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breabăn (numit brebanoc sau bărbănoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodină, semn de preţuire a sărbătorii pascale dar şi de mândrie personală.

Sursa:realitatea.net

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Cozonacul, nelipsit de pe meselor românilor de Paște: Când și unde a apărut

Publicat

în

Desertul preferat al românilor, cozonacul, are o istorie îndelungată. Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătorești.

Deși este o prăjitură tradițională românească, acesta este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak) și un produs de patiserie italiană numită „panettone”.

La originea cozonacului se află pâinea, iar tehnicile de dospire și coacere au evoluat în timp. Drojdia a fost folosită din timpuri străvechi ca ferment pentru dospirea aluatului.

Potrivit descoperirilor arheologice, în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt. De asemenea, există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită, unele fiind îndulcite cu miere, scrie unica.ro.

Tot în Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci, care se numea „plakous”. Chrysippus din Tyana a menţionat, conform surselor, o reţetă de cozonac cu nuci şi miere pe care, tot el menţionează, l-a gustat în Creta.

Romanii, care au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci, adăugând, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate. La început existau două feluri de cozonac ce erau oferite ca ofrandă zeilor: „libum”, un cozonac de dimensiuni mai mici și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune. În Evul Mediu, brutarii europeni făceau deseori cozonaci cu fructe uscate deoarece acestea țineau mai mult timp.

În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate în 1718, cu recoman­darea de a fi copt în forme lungi şi înguste, recomandare care a rămas valabilă şi în zile­le noastre. În Anglia secolului al XIV-lea, Geoffrey Chaucer menţionează, în Povestiri din Canterbury, de cozonaci imenşi făcuţi pentru ocazii speciale. Unul dintre cozonaci, de forma unui tort, fusese făcut din 13 kilograme de făină şi conţinea unt, smântână, ouă, mirodenii, stafide şi miere, potrivit unica.ro.

Francezii, cei care în secolul al XIX- lea au adău­gat al treilea fel la masă, „desertul”, sunt cei care au pus în valoare cozonacul, mai mult decât alţii. Marie Antoinette a rămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus că oamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină a Franţei ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine”.

Mrs. Mary Eales, o cunoscută autoare de cărţi de bucate din Marea Britanie, a scris în 1718, ca recomandare, ca acest preparat să fie copt în forme lungi şi mai subţiri. De atunci datează forma clasică de cozonac. Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni, scrie unica.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Să ne cunoaștem frumusețile județului: Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești-Arieșeni, înaltă de 14 metri, loc de atracție pentru turiști

Publicat

în

Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești, de lângă Arieșeni, reprezintă o atracție pentru turiști, indiferent de perioada anului

Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto.

Cascada Patrahaitesti – dupa numele satului langa care se afla sau Cascada Bucinis – dupa numele raului pe care s-a format.

Cei mai multi turisti viziteaza aceasta cascada in perioada de vara din iulie pana prin septembrie, se poate ajunge la cascada chiar si iarna cand zapada este mica. Cascada merita vizitata si in perioada de primavara si toamna cand datorita topirii zapezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind impodobita de gheata.

Cum ajung la Cascada Patrahaitesti?

Pentru a ajunge la cascada plecand din centrul statiunii turistice Arieseni urmati drumul national spre Vartop circa 1 kilometru pana vedeti un pod de beton pe partea stanga iar langa acesta un mic indicator „Cascada Patrahaitesti 5 kilometri”. De aici urmati drumul forestier lejer si marcajul punct rosu pana in satul Patrahaitesti de unde mai aveti 1,5 kilometri pana la cascada.
Ce pot vizita in apropierea cascadei?

In apropierea cascadei puteti sa vizitati doua muzee – doua ateliere de mestesugarit in care se creaza obiecte de artizanat specifice ciubararitului: tulnice, ciubere, donite, pahare de lemn, sararite, fluiere. Aici puteti sa vedeti cum sunt create aceste obiecte si deasemenea puteti invata sa cantati la tulnic. Deasemnea la localnici gasiti produse traditionale specifice tarii motilor: palinca, afinata, dulceata de fructe de padure etc.

Cascada Patrahaitesti se gaseste la poalele Varfului Curcubata Mica, varf pe care il puteti vizita plecand de la cascada. De sus aveti cel mai bun punct de belvedere asupra Tarii motilor cu casele rasfirate prin toate poienile muntilor pana sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba