Rămâi conectat

Știri

De ce sunt periculoși țânțarii și cum putem să îi ținem la distanță

Publicat

în

Cele mai mici și mai enervante insecte, care ne bâzâie pe tot sezonul verii, sunt țânțarii. Află de pe radiounirea.ro ce boli ne pot provoca, unele chiar foarte grave.

Cele mai mici și mai enervante insecte pentru om, sunt, cu siguranță țânțarii. Pe lângă faptul că ne bâzâie pe tot sezonul verii, ne cauzează inflamații ale pielii, care de multe ori sunt inestetice, aceste mici creaturi sunt purtătoare de boli diverse, unele chiar grave. Pentru cine nu știa, numai femelele țânțari din anumite specii se hrănesc cu sânge de mamifere, restul fiind vegetarieni. Aceste femele au trompa adaptată pentru a străpunge pielea și a se hrăni cu sânge. Faptul că unele femele de țânțari se hrănesc cu sânge este datorită faptului că ouăle lor nu se pot dezvolta decât dacă au anumite substanțe nutritive ce se găsesc în sângele mamiferele, deci și al omului. De ce este bine să evităm contactul cu țânțarii și cum pot deveni ei periculoși? În primul rând, mușcătura de țânțar provoacă alergii la nivelul pielii, în funcție de cât de alergici suntem, inflamația este mai mare, mai roșie și mai supărătoare. Pentru cei care se știu alergici la mușcăturile de țânțari ar trebui să se ferească să nu fie mușcați în anumite locuri, precum sub bărbie sau pe limbă, deoarece umflăturile pot cauza sufocare sau pe pleoapă, deoarece riscați să nu mai vedeți cu un ochi până se dezumflă.
De ce sunt periculoși țânțarii – 5 motive pentru care este bine să vă feriți de micile insecte
În al doilea rând, este bine să evitați contactul cu țânțarii, deoarece aceștia s-au adaptat foarte bine condițiilor din exterior și călătoresc fără probleme, în special pe vapoare, deci pot aduce de departe boli grave, precum malaria. Femela țânțar din specia anofel este purtătoare de această boală și face mii de victime în întreaga lume. În al treilea rând, țânțarii sunt purtători de febra Denga, care a îmbolnăvit mai multe persoane în Portugalia în 2013, dar pot îmbolnăvi populația și de chikungunya, care este considerată o altă amenințare biologică în SUA. În al patrulea rând, țânțarii transmit virusul West Nile, un virus care a făcut câteva victime în întreaga Europa, inclusiv în România. Simptomele acestei boli sunt asociate cu febră foarte mare, dezorientare, vedere slabă, amorțeala degetelor, dureri de cap, gât înțepenit. În al cincilea rând, este cazul să vă protejați de țânțari și pentru că își schimbăfoarte ușor obiceiurile, țânțarii de noapte vânează acum și ziua. Mai mult, au devenit imuni la anumite insecticide speciale, precum permetrina. Dacă aceste mici creaturi sunt imune la virusul HIV, pe care nu îl pot transmite, deoarece ei nu se îmbolnăvesc, devin ușor imuni la diverse substanțe despre care se crede că sunt eficiente.
De ce sunt periculoși țânțarii – metode eficiente de a ține țânțarii la distanță
Plasa anti-țânțari este cea mai recomandată, apoi, în plus, se aplică și alte metode de a scăpa de țânțari. plasa trebuie să fie cât mai deasă, pentru a fi siguri că nu se strecoară, însă trebuie întreținută cu atenție, mai ales că încăperea se aerisește mai greu. Aparatul electric cu pastile anti-țânțari poate fi o variantă la fel de bună. Nu se folosește când este cineva în încăpere, de preferat și este mai eficient când nu se lasă ușa sau geamul deschise. Poate fi supărător pentru persoanele cu astm. Spray-urile pentru interior și cele de exterior țin la distanță aceste insecte. În interior este cel mai bine să se aplice și să se părăsească camera pentru câteva minute. Cele de exterior se dau pe bănci, scaune sau mese. Mare grijă la acestea, pot afecta și insectele, precum albinele. Aparatul cu ultrasunete se amplasează la 30cm – 1,5 m față de sol, este foarte bun de pus și în camerele copiilor și afectează sistemul auditiv al insectelor. Nu se pun sub perdea sau alte materiale, iar efectul lor se cunoaște după câteva ore. Lampa cu lumină albastru-violet și arc electric este foarte eficientă, deoarece lumina atrage toate insectele și electrocutează la contactul cu ele. Se pun în camerele întunecate, nu degajă substanțe chimice și necesită curățare. Spray-urile și cremele anti-țânțari pot fi utile pentru cei care nu au alergii la anumite substanțe naturale din acestea, precum eucalipt, lavandă, lămâie, liliac indian și altele. Se aplică periodic și se pot găsi produse speciale pentru copii. Pastilele torțe pentru țânțari pot fi eficiente, dar mare grijă la copii și astmatici, deoarece acestea degajă fum și pot fi toxice pentru albine, pești sau pisici.
Sursa: clicksanatate.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba