Rămâi conectat

Social-Economic

Legea falimentului personal: confuză și greu de aplicat

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro despre capcanele falimentului personal și ce spun specialiștii despre acest act normativ.

Legea falimentului personal este confuză şi va fi greu de aplicat, spun experţii la o zi de la aprobarea legii. Oficialii de la Banca Naţională avertizează că deşi este necesară, legea nu este motiv de bucurie pentru românii cu probleme financiare. Cei care vor intra în faliment vor fi nevoiţi să-şi reducă drastic cheltuielile, iar fiecare ban le va fi drămuit vreme de cinci ani de o comisie de insolvenţă. Deocamdată, comisia nu există.

Prima problemă a legii falimentului este însăşi definiţia celui care poate intra în insolvenţă, spun specialiştii. Textul de lege nu spune clar ce înseamnă datornicul de bună-credinţă. În schimb, introduce restricţii pentru cei care se gândesc să apeleze la lege fără să fie cu adevărat în pragul falimentului.Adrian Clopotari, specialist în insolvență: Debitorul de rea-credinţă este calificat ca debitorul care şi-a dat demisia în urmă cu şase luni a intrării în vigoare a legii sau şi-a încetat contractul de muncă pe cale amiabilă.Nici datoria minimă pentru care se poate intra în insolvență nu este precizată clar. Se spune doar că pragul mimim este de 15 salarii minime pe economie. La valoarea brută, asta ar însemna peste 14.600 de lei. Datoria poate fi către bănci sau către diverse firme, precum cele de utilităţi.Toate cheltuielile datorniciului vor fi supravegheate şi controlate de o comisie de insolvenţă. O instituţie formată din reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorilor şi ai ministerelor Muncii şi Finanţelor care se va inființa în următoarele trei luni.Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Va trebui să plătească această datorie, comisia va spune: un automobil – nu!, un obiect de lux – nu!, bani pentru ţuică, pentru băuturi. Aproape 8% din totalul cheltuielilor se duc pe băuturi alcoolice, mai mult decât pe îmbrăcăminte şi încălţăminte.Comisia de insolvență este cea care decide dacă un român intră sau nu în faliment. Ca să convingă, datornicul trebuie să aducă dovezi că nu mai poate achita ratele și facturile și să vină cu un plan de rambursare pentru următorii trei ani.Datornicul intră mai apoi sub supravegherea unui administrator. Scapă în schimb de amenințarea executării silite și de penalitîți.Adrian Clopotari, specialist în insolvență: Legea este destul de lacunară, costurile ar trebui să fie suportate de către stat.

Cei care reusesc să își achite 40% din restanță, scapă de toată datoria. Diferența este suportată de bancă.

Deşi se vorbeşte de o lege a falimentului de 5 ani, până acum nu s-au făcut şi calcule care să arate ce efecte economice ar avea noile prevederi. Bancherii au estimat că legea falimentului personal le-ar putea aduce pierderi de 3,5 miliarde de lei. Executorii judecătoreşti vin şi ei cu estimări: sunt 850.000 de dosare de executări silite, dar nu toate vizează locuinţele persoanelor. Altfel spus, în 50.000 de dosare de executare silită a locuinţelor care sunt acum deschise, în 23.000 cazuri s-ar ajunge la soluţia extremă a falimentului.

Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită şi Marţea Seacă: Ce poți face în această zi

Publicat

în

Ce să nu faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit sa se citească Pilda celor zece fecioare.

Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunti. Hristos se numeşte pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu matura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Se spune că din această zi bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să isi ajute nevestele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba