Rămâi conectat

Educație și Cultură

ALBA JAZZ, 3 zile de muzică bună la Alba Iulia

Publicat

în

În doar câteva zile, la Alba Iulia începe cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz. Așa cum îi spune și numele, jazz-ul va aduce din nou trei zile de spirit și energie în Cetatea Alba Iuliei.

Peste 40 de artiști, membri ai unor trupe profesioniste de jazz din Israel, SUA, Europa și România sunt invitați să concerteze la Alba Iulia. La cea de-a patra ediție, Alba Jazz s-a axat mai mult pe muzicieni tineri și originali care creează, cântă, compun și scot albume în formații consacrate și mai puțin pe artiști care activează în diverse proiecte. Dacă ar fi ca la fiecare ediție Alba Jazz să existe un instrument privilegiat, anul acesta ar fi chitara, pe motiv de „cel mai cântat instrument”. Chitariști români și străini vor putea fi ascultați pe scenele festivalului, dar și la workshop-uri instrumentale. În acest an, scena principală va fi amplasată între Muzeul Unirii și Sala Unirii. În plus, vor avea loc concerte indoor și outdoor la Framm’s, ateliere de jazz la Sala Unirii și Liceul de Artă Regina Maria.Invitatul special al ediției este Shai Maestro Trio (Israel/New York), o apariție originală, profundă și spectaculoasă. La doar 29 de ani, Shai Maestro a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de muzicieni de renume mondial. Doar un exemplu de colaborare semnificativă ar fi cea cu contrabasistul israelian Avishai Cohen, cu care a concertat în întreaga lume și a realizat patru albume.Alături de Shai, în festival vor putea fi ascultați Sanem Kalfa și George Dumitriu din Turcia și Olanda, o combinație savuroasă între muzica tradițională orientală și jazz, Ana Cristina Leonte Quintet, Cristian Soleanu Organ Trio, Radu Vâlcu, Mihai Iordache Septet, Sebastian Spanache Trio, Luiza Zan și Peter Sarik, Souptrip, JazzyBit, Joncol Quatro
Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz păstrează, pe lângă concerte, câteva puncte devenite deja tradiție. Fiecare zi a festivalului va începe cu un Jazz Coffee – o întâlnire cu discuții alături de artiști invitați în festival, vineri, sâmbătă și duminică, ora 12.00, la Framm’s.Pentru ca jazz-ul nu se oprește odată cu programul concertelor, muzica va continua în stil liber în fiecare seară a festivalului, începând cu ora 23.00, la Framm’s. Jam session-urile festivalului de jazz înseamnă, pentru artiști, momente de creație și relaxare, plăcerea de a se juca cu instrumentele lor alături de artiști cu care poate nu cântă în mod obișnuit, iar pentru public, acestea sunt privilegiul de a asista la un act muzical colectiv, imprevizibil, irepetabil, neconvențional.
De asemenea, atelierele de jazz sunt în plină desfășurare și în acest an. Pentru că publicul unui festival de muzică conține întotdeauna și elevi sau tineri care vor să performeze, pe viitor, pe scenă, Alba Jazz a rezervat pentru toți aceștia un spațiu al întâlnirii cu mari artiști de jazz și chitară clasică, cu care au marea șansă de urma cursuri de compoziție, de găsire a drumului în cariera muzicală sau workshop-uri instrumentale. În 2015, la ediția a IV-a a Alba Jazz, profesori vor fi pianistul Lucian Ban din New York și diverși chitariști invitați printre care Gabriel Guillen, Britta Schmitt si Carles Guisado. Festivalul Internațional Alba Jazz este organizat, în acest an, sub egida Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
PROGRAMUL ALBA JAZZ 2015

MARȚI, 19 mai: PREFAȚA FESTIVALULUI
Ora 12:00 conferință de presă

Ora 19:00 CAFFE NOIR concert jazz standards ( Framm’s)

VINERI, 22 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Tudor Dragoș (Sala Unirii)

Ora 10:00: JAZZ COMPOSITION – workshop cu Lucian Ban (New York) ( Liceul de Arte “Regina Maria”)

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public (Framm’s)

Ora 18:00: RADU VÂLCU -concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00 SANEM KALFA & GEORGE DUMITRIU – concert jazz (Framm’s)

Ora 20:00 CRISTIAN SOLEANU ORGAN TRIO concert jazz (Scena Piata Muzeului )

Ora 21:30 MIHAI IORDACHE SEPTET concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 23:00 7TH FLOWER TRIO- concert jazz urmat de jam session (Framm’s)

SÂMBĂTĂ, 23 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Radu Vâlcu și Joncol Quartet (Sala Unirii)

Ora 10:00: Cum să ai o carieră ca muzician de jazz într-o lume globală – workshop cu Lucian Ban (New York) la Framm’s

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public (Framm’s)

Ora 18:00: Gabriel Guillen – concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00 Ana-Cristina Leonte Quintet – concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 20:00: JazzyBit – concert jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 21:30: Souptrip – concert Electro World Progressive Jazz (Scena Piata Muzeului)

Ora 23:00: Rebecca Dragomir Trio – concert jazz urmat de jam session (Framm’s)

DUMINICĂ, 24 mai

Ora 9:00: Masterclass chitară clasică cu Radu Vâlcu și Gabriel Guillen (Sala Unirii)

Ora 12:00: Jazz coffee: conferință de presă cu public ( Framm’s)

Ora 18:00: Joncol Quartet – concert de chitară clasică (Framm’s)

Ora 19:00: Luiza Zan & Peter Sarik – concert jazz ( Framm’s)

Ora 20:00: Sebastian Spanache Trio – concert jazz (Scena Piața Muzeului)

Ora 21:30: SHAI MAESTRO TRIO ( Scena Piața Muzeului)

Ora 23:00: Petrecere finală & jam session (Framm’s)

.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Elevii din Alba, dezbateri cu polițiștii despre consumul de droguri, prevenirea violenței, bullying-ului și accidentelor rutiere

Publicat

în

Elevii din Alba, dezbateri cu polițiștii despre consumul de droguri, prevenirea violenței, bullying-ului și accidentelor rutiere

În perioada 22-26 aprilie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii de la rutieră și specialiștii Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat acțiuni informativ – preventive în 8 unități de învățământ liceal și gimnazial din județul Alba.

Astfel, elevi ai Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, ai Școlii Gimnaziale „Ovidiu Hulea” Aiud, ai Școlii Gimnaziale Stremț, ai Școlii Gimnaziale ”Singidava” Cugir, ai Școlii Gimnaziale „Simion Pantea” Sălciua, ai Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia De Arieș, ai Școlii Gimnaziale Meteș și ai Școlii Gimnaziale Horea, au fost provocați la dezbateri care au vizat prevenirea violenței în unitățile de învățământ, a traficului și consumului de droguri precum și modalitățile de prevenire a victimizării prin bulliyng sau accidente rutiere.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!

Subiectul sensibil al consumului de droguri a fost dezbătut cu sprijinul specialiștilor Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia.

Cei mai mici dintre participanții la discuții au luat parte la lecția de educație rutieră susținută de polițiștii de la Serviciul Rutier, aplicând, prin joc, regulile de circulație repetate.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Alba, mai ales că siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate.

Activitățile dedicate siguranței tinerilor vor continua inclusiv pe perioada vacanței care a început.

Polițiștii le recomandă să țină seama de următoarele sfaturi:

• Nu consumați substanțe interzise și băuturi alcoolice, efectele acestora putând fi nocive pentru organism;
• Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații!
• Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intrați în anturaje dubioase!
• Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
• Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.)!
• După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!
• Când circulați cu bicicleta sau trotineta electrică, evitați zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare!
• Traversați strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Cum a decurs

Publicat

în

Cum a decurs „Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2.000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre didactice, pentru a celebra frumusețea naturii și a învăța despre importanța protejării ei.

La Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, atelierele de lectură au fost o sursă de inspirație pentru copii, care au descoperit povești captivante, cu personaje care își împărtășesc dragostea pentru natură. Micuții cititori au fost încurajați să-și exprime creativitatea  și să-și pună imaginația la treabă în cadrul atelierelor de personalizare a ghivecelor pentru flori. Cu pensule în mână și culori vii, au transformat ghivecele goale în opere de artă unice, pline de farmec. Copăceii plantați în aceste ghivece au devenit simboluri vii ale angajamentului lor de a îngriji și proteja mediul înconjurător.

Elevii și preșcolarii din instituțiile de învățământ din municipiul Sebeș și împrejurimi s-au alăturat „Săptămânii Verzi” prin participarea la o serie de proiecții de filme educative și inspiraționale despre natură. În sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, copiii au călătorit virtual prin peisaje spectaculoase și au învățat despre ecosistemele unice ale planetei noastre și despre modurile în care pot contribui la conservarea lor.

Compartimentul muzeal, compus din Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, și-a primit vizitatorii, atât la secţia de Știinţele Naturii – extrem de atractivă, dar și în celelalte spații expoziționale, elevii descoperind istoria orașului și a zonei, evenimente și personalități istorice, culturale și artistice. La complexul memorial „Lucian Blaga” din Lancrăm am avut onoarea de a fi vizitați de elevi din întreaga țară, dornici să descopere „curțile dorului” și să cunoască locurile pe care Lucian Blaga le-a iubit atât de mult.

„Săptămâna Verde” a fost o sărbătoare a naturii și a prieteniei, un prilej de educație și conștientizare pentru întreaga comunitate. Prin participarea activă la evenimente, ne-am reafirmat cu toții angajamentul față de protejarea mediului înconjurător și ne-am conectat cu frumusețea și importanța naturii în viața noastră.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba