Rămâi conectat

Social-Economic

Parlamentarii vor ca hypermarketurile să fie închise duminica și de sărbătorile legale

Publicat

în

Află de pe www.radiounirea.ro despre o nouă idee a parlamentarilor români care vor ca hypermarketurile să fie închise duminica și de sărbătorile legale.

Opt deputati liberali au inregistrat pe 6 mai o propunere prin care cer ca hypermarketurile sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale.Deputatii PNL vor sa modifice dispozitiile legii 321/2009, in vigoare la ora actuala, astfel incat sa existe prevederi speciale pentru “hipermagazine” – adica orice magazin cu suprafata peste 2.500 de metri patrati. Daca propunerea lor este acceptata si de ceilalti colegi din Parlament, aceste centre comerciale vor fi obligate sa respecte urmatorul program: “luni-sambata: deschis; duminica si zilele de sarbatori legale: inchis”. In caz contrar, risca o amenda de la 100.000 la 150.000 lei.
“Frustrare” vs. “planificare”
O idee popularizata de mai multe site-uri si bloguri, dar care nu incanta pe toata lumea, chiar daca are si partizani. “Am trait experienta asta intr-o tara care face asa ceva si era frustrant sa lucrezs Sambata si sa nu pot sa imi fac cumparaturile duminica pentru ca era totul inchis”, spune un utilizator al site-ului Adevarul.
Pe de alta parte, unul dintre cititorii blogului Zoso.ro spune ca „Hypermarketurile au program in timpul saptamanii pana la ora 22. Daca tu nu esti in stare sa iti planifici necesarul pentru urmatoarea saptamana si sa te duci sa iti faci cumparaturile intr-o seara in maxim o ora, nu inseamna ca restul suntem la fel de dezorganizati. Eu imi doresc Hypermarketuri inchise in weekend, poate asa o sa se mai reduca si din aglomeratia de prin oras in alea 2 zile ale saptamanii.” Si sunt doar doua dintre zecile de puncte de vedere exprimate pe acest subiect in ultimele zile.

Faceti cultura, nu shopping
Initiatorii propunerii, deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe, au propria justificare. Ei vorbesc in expunerea de motive despre “o evolutie ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzurile exercitate de marile supermaketuri” si spun ca scurtarea programului va avea efecte pozitive. De pilda, “va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, cultura etc.”Liberalii mai vad si alte avantaje. De pilda, “se va incuraja astfel productia agricola nationala pentru comerciantii din pietele agroalimentare, precum si pentru cei ce detin magazine mici, acestia inregistrand o crestere a vanzarilor, fapt care va incuraja infiintarea de noi entitati (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de munca si rezolvarea problemelor legate de somaj”.
„E o mare prostie”
Deputatii sustin ca „producatorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursa, pe cand in hipermagazine, datorita faptului ca acestea se aprovizioneaza cu cantitati foarte mari de produse, nu pot oferi aceeasi calitate”. Ei invoca masuri similare adoptate in Germania, Spania, Austria si Ungaria, sustinand ca la vecinii maghiari masura „a avut efecte benefice, pietele si targurile locale fiind asaltate de cumparatorii, iar angajatii marilor magazine au o zi libera pe care o petrec cu familia”. Nu este prima data cand astfel de propuneri sunt discutate in Parlamentul Romaniei. In 2010, un proiect asemanator a starnit reactii aprinse atat din partea comerciantilor cat si a producatorilor, care au spus ca in plina criza, „legea este o mare prostie”. Mai recent, in 2014, cand teoretic Romania iesise din criza, tot liberalii au venit cu prupunerea ca, „pentru a incuraja produsele romanesti sa se vanda in magazine specializate in piete, supermarketurile sa fie inchise de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata”. De fiecare data, insa, aceste propuneri au picat in Parlament.

Liberali si liberalizare
Ce se intampla insa in tarile occidentale pe care sustinatorii acestor propuneri le invoca de fiecare data drept argument? In realitate, in majoritatea statelor UE magazinele sunt deschise duminica. Exista restrictii in Belgia, Franta, Olanda, Germania si Spania, unde marile magazine sunt in general inchise duminica, insa exista diverse exceptii (de pilda, au 8 duminici la alegere cand pot tine deschis). In Ungaria, interdictia a intrat in vigoare pe 15 martie, insa tendinta generala in Europa este impotriva unor astfel de reglementari, care in general sunt mostenite din perioade cand Biserica era mult mai influenta la nivelul statului si al societatii.Mai important, in alte tari eliminarea restrictiilor asupr programului magazinelor este sustinuta de liberali, in vreme ce la noi liberalii sunt cei care vor sa introduca asemenea restrictii. De aceea in statele occidentale eliminarea acestor restrictii este cunoscuta drept „liberalizarea shopping-ului de duminica”. In Europa de vest conservatorii si socialistii sunt cei care vor ca duminica sa se faca cumparaturi, invocand fie valorile traditionale, fie necesitatea de a-i proteja pe angajatii magazinelor.

Sursa:stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită şi Marţea Seacă: Ce poți face în această zi

Publicat

în

Ce să nu faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit sa se citească Pilda celor zece fecioare.

Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunti. Hristos se numeşte pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu matura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Se spune că din această zi bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să isi ajute nevestele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba