Rămâi conectat

Sănătate

Haos în Sănătate, de azi. Cardul național, pe sistem Clayton, model nea’ Gheorghe

Publicat

în

Citeste pe www.radiounirea.ro despre haosul din sistemul sanitar, odată cu introducerea cardului național. Medici bulversați, pacienți disperați și o reformă sistem Clayton, model nea’ Gheorghe.

Utilizarea cardului național de sănătate este obligatorie, de la 1 mai. Teoretic, niciun asigurat nu mai poate beneficia de serviciile gratuite, garantate prin lege, decât dacă prezintă acest document sau o adeverință eliberată de CNAS, dacă e refuzat cardul. Abia astăzi, însă, sistemul va fi testat la adevărata sa capacitate. Iar pacienții care se prezintă la medic trebuie să fie pregătiți pentru ce este mai rău, pentru că soft-ul a dat nenumărate rateuri în ultimele săptămâni.

Obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, începând cu 1 mai 2015, nu mai este o noutate. Până acum au fost prezentate toate detaliile pentru populație. Ceea ce pacienții nu au aflat, însă, dar s-ar putea să descopere, astăzi, pe sănătatea lor, este că soft-ul nu face față solicitărilor venite, simultan, de la mii de furnizori din țară, pentru tot atâția pacienți.

Conform legii, cardul este obligatoriu de la 1 mai. Nu vă dă nimeni afară din cabinet, laborator, farmacie sau spital dacă nu-l aveți. Dar sunteți buni de plată, deoarece în lipsa documentului serviciul de care aveți nevoie și de care ar trebui să beneficiați gratuit nu poate fi validat. Și atunci, într-o fracțiune de secundă, deși legal aveți statut de asigurat, deveniți un oarecare, fără drept la gratuități și alte beneficii care vă revin. Pentru că nimeni nu poate risca să facă o analiză, să vă acorde o consultație, să vă elibereze o rețetă cu regim special dacă nu poate valida acest serviciu în sistemul Casei. Iar pentru asta este nevoie de… card! Sau, cum a ieșit la iveală pe ultima sută de metri, este nevoie și ca sistemul informatic să funcționeze. Credeați că se înțelege de la sine? Poate pentru dumneavoastră. Casa de Asigurări, în schimb, a rămas surdă și mută în ultimele săptămâni, deși medicii de familie, cei care l-au utilizat în această perioadă, în special pentru activarea cardurilor, au semnalat blocaj după blocaj. “La introducerea reţetelor electronice ne-am chinuit luni întregi până când sistemul chiar a devenit funcțional. În sensul că a putut fi utilizat cât de cât. Dar măcar atunci am avut o perioadă în care s-a putut lucra în paralele, și în vechiul sistem, iar pacienții nu au avut de suferit. La introducerea Dosarului Electronic de Sănătate, din nou, ne-am chinuit câteva luni, din cauza sistemului informatic. Iar acum cardul devine obligatoriu, deși acum două săptămâni sistemul ba putea fi folosit, ba nu, iar în această săptămână (săptămâna trecută – n.r.) nu a funcționat deloc. Suntem nemulțumiți că ne-am chinuit lunile acesta, de când a fost posibilă activarea, am pierdut din timpul pe care ar fi trebuit să-l alocăm pacienților, am semnalat problemele, am semnalat blocajele și ne-am trezit cu o zi înainte să sistemul tot nu merge”, a declarat Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Medicilor li s-au alăturat inclusiv IT-iștii, care la rândul lor au transmis Casei adrese pe această temă. Degeaba!

Un furnizor de softuri medicale, cu peste 2.500 de medici clienţi, a anunțat, vineri, că doar în ultimele zile au primit din partea sistemului informatizat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (SIUI) 67.436 de erori de tipul “Validarea cardului nu s-a putut efectua. Vă rugăm încercaţi mai târziu”, potrivit Hotnews. “Am încercat să facem două simulări de lucru în regim live, cu toţi medicii mergând cu validarea (cardurilor – n.r.) în timp real şi semnare în timp real, iar blocajul sistemelor este aproape total. Dacă lăsăm pe toată lumea să lucreze live începând de luni, e posibil ca activitatea să fie paralizată”, a spus managerul companiei. „Este foarte posibil ca sistemul să răspundă greu, nu neg acest aspect”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, pentru sursa citată. „Sunt dispus să trimit IT-işti de la CNAS şi să găsim soluţii. E adevărat că nu pot trimite la toţi furnizorii de servicii medicale în acelaşi timp”, a mai răspuns acesta, precizând că „pentru cei care încă nu au primit cardul şi sunt asiguraţi se va vedea în sistem dacă a fost tipărit cardul sau nu. Şi dacă a fost tipărit atunci îi vom da servicii medicale, pe care le vom monitoriza şi le vom deconta”.

Din punct de vedere al furnizorilor, însă, fiecare blocaj se traduce prin minute în șir pierdute pentru fiecare pacient în parte. Iar asta se cumulează, ajungându-se, zilnic, la ore întregi în care activitatea frunizorilor va fi blocată! Închipuițit-vă, de exemplu, ce înseamnă cinci minute în plus pentru fiecare persoană care intră într-o farmacie cu o rețetă compensată. Orele unei zile vor fi insuficiente pentru a le răspunde tuturor pacienților.

Testare cu întârziere

Practic, ziua de astăzi este prima în care sistemul informatic pentru validarea serviciilor prin cardul de sănătate va fi folosit la capacitate maximă. Cardul este obligatoriu de la 1 mai, dar aceasta a fost zi liberă. Deci cele mai multe cabinete au fost închise. La fel și laboratoarele. În general, ca de altfel și pe 2 și 3, zile de weekend, s-au acordat servicii în regim de urgență, iar acestea nu trebuie validate prin intermediul cardului. “Gândiți-vă că sistemul a cedat în condițiile în care nu era accesat decât de medici de familie, în mare parte, și doar pentru activarea cardurilor. De luni vor intra simultan farmacii, cabinete medicale, spitale, laboratoare. Ce se va întâmpla atunci”? întreabă președintele CM Prahova.

Sănătatea funcționează la ghici

Aceeași întrebare a fost adresată, joi seară, și conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru că furnizorii de servicii au vrut să știe, concret, ce fac luni dacă nu pot valida, în sistem, serviciile pentru persoanele asigurate care se prezintă la ei. “Am primit asigurări că vom putea lucra și offline. Dar rămânem cu ideea că riscăm să ne trezim că ni se impută și trebuie să plătim serviciile pe care le-am prestat, dar nu le-am validat în sistem. Abia luni ne lămurim cum stă treaba, iar noul sistem este lansat cu nenumărate probleme. Mi s-au blocat carduri deja și a trebuit să le deblochez prin Casa de Asigurări. Dar asta înseamnă sunat, preluarea apelului prin centrală, așteptare, timp pierdut. Sunt niște numere de telefon la care vom putea cere asistență. Ne vom convinge cât vor funcționa și aceste linii telefonice, ca și sistemul în sine, abia luni. Toată lumea va apela aceste numere, când va apărea o problemă. Iar probleme au tot apărut în ultima perioadă”, a atras atenția Simona Schnelbach.

Cât despre CNAS, o informarea a instituției anunță, cu mândrie, că “proiectul cardului naţional de sănătate, demarat de CNAS acum 7 ani, se află la linia de start. Începând cu data de 1 mai, acesta va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui”. Într-un comunicat emis în cursul zilei de joi, Casa Națională dă asiguări că “a luat măsurile necesare pentru a fi respectat dreptul garantat prin lege la servicii medicale al tuturor persoanelor care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate”. Astfel, “începând cu data de 1 mai, asiguraţii care au intrat în posesia cardului vor face dovada calităţii de asigurat şi vor valida serviciile medicale şi farmaceutice pe care le primesc utilizând cardul. Pentru cei aproximativ 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar. Serviciile medicale acordate fără card de sănătate vor fi monitorizate separat. Se vor face demersurile necesare pentru transferul cardurilor de la o casă de asigurări la alta, pentru a înlesni punerea în posesia asiguraţilor a cardurilor de sănătate”.

Și atenție! “Tot de la această dată (1 mai – n.r.), furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări care nu vor avea funcţional sistemul cardului şi nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci când asiguratul se prezintă cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii”, informează CNAS. Deci… cum rămâne? “Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri în intervalul 08:00 – 20:00”, arăta CNAS pentru ca, ulterior, să anunțe că “asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu data de 1 mai 2015.”.

Vineri, pe 1 mai, CAS a revenit cu precizarea că “în primele ore de funcţionare a sistemului, cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor”, iar fiecare casă județeană a eliberat, în medie, 20 de carduri celor care nu intraseră încă în posesia lor. Dar, dacă mai e nevoie să repetăm, vineri a foat 1 mai, zi liberă. Chiar poate fi luată ca etalon?

Tot vineri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că “spitalele care întâmpină dificultăți în validarea serviciilor medicale prin card sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă medicală, până la remedierea sistemului”.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Prahova, deși sistemul poate fi utilizat, pentru validare, de câteva luni, și pe 9 aprilie au fost trimise, către IT-iști, noi precizări cu privire la softul care stă la baza acestuia. De asemenea, conducerea CNAS i-a pus în gardă pe furnizorii de servicii că, așa cum s-a mai întâmplat, se vor mai face update-uri și pe parcurs. “Am trecut și prin asta, cu sistemele informatice implementate anterior, și știm ce înseamnă. Un update te scoate din sistem! Deci din nou probleme, blocaje, pentru că aceste actualizări nu se fac noaptea, de exemplu, ci tot în timpul programului nostru, deci în timp ce avem pacienți și avem nevoie ca validarea serviciilor să fie posibilă”, spune Simona Schnelbach.

Ținând cont de semnalele de alarmă trase de medicii din toată țara, dar și de hotărârea autorităților de a nu mai amâna implementarea noului mod de validare a serviciilor, luni este proba de foc pentru sistemul de validare a cardurilor naționale de sănătate. Cu toate precizările de ultim moment ale CNAS, dacă pacienții nu vor ajunge să fie refuzați de furnizorii care se tem să nu cumva să li se impute serviciile prestate și nevalidate, există riscul real, în acest moment, blocajele din sistem să se transforme într-un blogaj general al sistemului de Sănătate, în așteptarea rezolvării unor probleme punctuale care vor apărea simultan, cu sutele.

Cardul de sănătate nu trebuie utilizat pentru cazurile care constituie urgență. De asemenea, conform legii, copiii cu vârsta până la 18 ani nu au primit card de sănătate beneficiază de servicii medicale necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază ca şi până acum de pachetul minim de servicii medicale.

sursa: telegrama.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi

În ultimele două săptămâni au fost organizate concursuri pentru ocuparea a șase posturi de medici la Spitalul Municipal Blaj.
În urma rezultatelor, la unitatea noastră spitalicească își vor începe activitatea un medic specialist ATI, un medic specialist chirurgie generală, doi medici specialiști psihiatrie, un medic specialist epidemiologie și un medic specialist pediatrie.
Cu cei șase medici noi, Spitalul Municipal Blaj a ajuns la 74 de medici sub contract, cel mai mare număr de medici pe care l-a avut vreodată: 47 de medici primari și specialiști, 10 medici rezidenți, 10 medici de gărzi, din afara unității, și șapte medici cu contracte de prestări servicii.
În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: un medic diabetolog și doi medici pediatri.
„Odată cu ocuparea acestor posturi, va exista o structură medicală pe măsura dotărilor spitalului și a necesităților privind serviciile medicale din zona Blajului.  Pe lângă investițiile în infrastructura de sănătate, investim și în atragerea de medici specialiști și personal medical, pentru un act medical de cea mai înaltă calitate. De asemenea, vrem să consolidăm Spitalul Municipal Blaj, astfel încât, după preconizata reformă în sănătate, Blajul să beneficieze de unul dintre cele mai bune spitale din țară, cu servicii medicale complexe, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți doar în cazuri excepționale să apeleze la spitalele mari din alte orașe”, a precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba