Rămâi conectat

Știri

Cum să găsești o parolă bună pentru contul tău și pe care să o ții minte

Publicat

în

Parolele conturilor sunt alese uneori la întâmplare și pot fi furate extrem de ușor. Află de pe www.radiounirea.ro la ce trebuie să fii atent ca să nu te trezești cu contul spart și cum poți să găsești o parolă bună.

Intr-un univers in care din ce in ce mai multe informatii legate de activitatile noastre sunt pastrate online, este de necrezut cati oameni continua sa neglijeze aceste conturi. Atitudinea legata de acest subiect si, evident, mai ales parolele, trebuie schimbate.Un studiu al parolelor furate zilele trecute de pe serverele Yahoo a relevat ca 780 de parole erau formate exclusiv din cuvantul “password”, in timp ce 2295 de parole erau formate din succesiuni logice de cifre – “123456” era cea mai populara alegere. Trecand peste faptul ca probabil cuvantul “parola” a fost introdus si in alte limbi straine, aceasta este o greseala imensa. Acelasi studiu a demonstrat ca persoanele… ceva mai creative au inversat numerele folosite in parola si le-au pus in ordine descrescatoare, in timp ce alti internauti au adaugat o litera sau doua in fata cifrelor. Evident, nu e suficient.Efectul unei parole previzibile care poate fi retinuta cu usurinta de altcineva creste exponential cu numarul de servicii pentru care folositi aceeasi parola.Asadar, astfel de greseli, pe langa faptul ca va pot costa accesul la email, daca aveti ghinion va pot costa accesul la profilul de Facebook, la servicii de mesagerie instant sau chiar la conturi bancare.

O parola puternica, pe care sa o stiti numai voi este esentiala, indiferent de site-ul pe care o folositi. Ganditi-va cat de neplacut este ca cineva sa va fure parola de Facebook sau Twitter si sa inceapa in secunda urmatoare sa posteze mesaje jenante, injuraturi sau diverse imagini pe care sa le poate vedea toti cunoscutii. Daca peste astfel de elemente puteti trece usor, ganditi-va cate aveti de pierdut daca pe pagina voastra de Facebook incep sa apara comentarii rasiste sau defaimatoare la adresa altor persoane. Un alt scenariu dramatic, dar extrem de posibil, este ca cineva sa intre pe contul de Facebook sau pe adresa de email pentru a cere bani imprumut pentru un prieten aflat intr-o situatie dificila.
In cazul copiilor si adolescentilor, situatia este si mai dramatica. Intr-un astfel de context, cea mai importanta lectie este sa nu va dati parola de buna voie nimanui, chiar si daca vorbim de prieteni foarte apropiati. Indiferent daca le dati parola pentru a va ajuta cu ceva la un moment dat nu ezitati sa o schimbati cu prima ocazie. Marea problema vine din faptul ca prietenii pot deveni prin cativa pasi simpli fosti prieteni, situatie in care parola voastra pretioasa poate fi spusa altor persoane sau poate fi folosita intr-unul din scenariile descrise mai sus.Sunt foarte multe situatii la care m-as putea gandi si cu siguranta nu as atinge nici 5% din scenariile negative posibile care implica o banala parola. Probleme derivate din acest subiect sunt extrem de grave si tind sa devina si ma grave odata cu evolutia tehnologiei, cu explozia achizitiilor online si cu mutarea unui volum din ce in ce mai mare de informatii private in cloud – toate protejate de o parola.

Folositi parole complexe
Poate suna simplu si banal, dar o parola puternica pe care o schimbati in mod regulat va poate salva de foarte multe probleme. E adevarat, e usor sa sugerezi parole complicate, pe care sa nu le poata ghici nimeni si care sa fie diferite pentru fiecare site in parte, din pacate e greu de pus in practica. Exact pentru partea practica voi incerca sa va ofer cateva solutii.O metoda simpla si eficienta este sa va ganditi la o fraza si sa o folositi ca parola. Multe site-uri accepta spatii in parole si aproape toate site-urile au doar o limita inferioara de caractere, nu si una superioara. Daca nu puteti totusi introduce propozitii intregi, folositi initiala fiecarui cuvant din fraza pe care o aveti in cap. De exemplu, daca v-ati gandit la “Prima mea masina a fost un Volkswagen Golf din 2000″, va puteti face o parola de genul PmmafuWG#2000. Folosind # pentru a precede un numar adauga un strat suplimentar de securitate.O alta idee interesanta pentru o parola asemanatoare este “Imi doresc in fiecare dimineata un Kent si un Jacobs”, care se transforma in IdifduK&uJ. Cu un astfel de algoritm amestecati cifre, litere mici, litere mari si simboluri, care pentru oricine altcineva nu au nici o semnificatie.O alta idee pe care am gasit-o este sa folositi ecuatii sau propozitii matematice simple. Avand in vedere ca nu vorbim de cuvinte care pot fi gasite intr-un dictionar, matematica este o portita interesanta, mai ales daca este scrisa intr-o forma creativa. Un exemplu simplu ar fi “Zece*10=100!”. Daca vreti sa verificati cat de eficienti sunteti in a va crea o parola puternica, Microsoft are Password Checker, o unealta perfecta pentru va da un rating.

Nu folositi aceeasi parola pe toate site-urile
Chiar daca ati reusit sa aveti o parola incredibila pe care aparent nimeni nu o poate sparge sau tine minte, nu o folositi pe toate site-urile. Un grup de hackeri poate profita de securitatea slaba a unui forum pentru a va fura parola si apoi o poate folosi pe site-uri cu informatii bancare sau alte date sensibile. Nu este exclus nici ca un angajat care vrea sa se razbune pe compania la care lucreaza sa va foloseasca parola pe care ati folosit-o pe site-ul respectivei companii pentru a va accesa profilul de Facebook.Un artificiu simplu si eficient este sa adaugati pentru fiecare site in parte, la parola voastra unica, cateva caractere. Pentru Google puteti de exemplu sa adaugati Go undeva in parola, iar pentru Facebook puteti sa adaugati Fk. Nici macar nu trebuie sa fie literele initiale ale unui serviciu si cu siguranta nu trebuie puse respectivele litere unele langa altele. Pe exemplul PmmafuWG#2000, pe Google poate deveni GPmmafuWG#2000O sau pe Facebook poate deveni PmmafuFkWG#2000. Eficienta unei astfel de parole ar fi mult mai mare si, oricum, dupa ce o folositi de mai multe ori o sa va fie mai usor.

Va trebuie securitate sporita pentru site-uri de finante
Desi multe site-uri bancare, daca nu toate, folosesc token-uri pentru parole pe care sa le introduceti o singura data, din pacate exista multe alte site-uri care au datele voastre financiare. Daca va platiti factura la gaz online sau v-ati introdus datele bancare pe site-urile operatorilor de telefonie mobila, protejati-va acest conturi mai mult decat oricare altele. Folositi cat mai des simboluri si conversii dubioase din litere in cifre sau invers. Toate acestea trebuie sa aiba o semnificatie doar pentru voi si nimeni altcineva.

Aplicatii pentru management de parole
O solutie simpla este sa folositi un manager de parole. Exista foarte multe astfel de aplicatii, multe dintre ele cu stocare securizate online. Doua exemple ar fi RoboForm sau Laspass. Programele de acest tip genereaza parolele pentru voi si “le tin minte” pentru ca voi sa nu fiti nevoiti sa faci acest lucru. Ambele programe sunt si ele protejate cu o parola de acces, desi aveti optiunea de a rula RoboForm fara parola, iar in LastPass puteti opta pentru ca aplicatia in sine sa-si memoreze singura parola. Avand in vedere ca exista clienti pentru aceste programe atat pentru PC sau Mac cat si pentru tableta sau smartphone, oriunde sunteti aveti sansa ca parolele sa fie cu voi in siguranta. Daca apelati la aceasta varianta, singurul lucru pe care trebuie sa-l mai aveti in vedere este ca nimeni sa nu mai aiba acces la dispozitivele voastre sau ca acestea, la randul lor, sa fie protejate.In cazul browserelor Firefox, Chrome si Internet Explorer, Lastpass va inregistreaza numele si parolele folosite prima oara cand intrati pe un site protejat, urmand ca ulterior sa introduca automat respectivele informatii la fiecare vizita. Parolele sunt salvate in seif, care in realitate este o pagina web salvata atat in computerul vostru, cat si pe serverele companiei. Astfel o puteti accesa de oriunde, chiar si de pe un dispozitiv imprumutat. Informatiile din seif sunt automat sincronizate cu serverul, pentru ca voi sa nu va faceti niciodata griji de sincronizat sau facut backup la informatii.

Ce urmeaza?
Desi evolutia tehnologica a venit cu solutii inteligente pentru unele dintre cele mai complexe probleme cu care ne confruntam zilnic, parolele, aparent, nu pleaca nicaieri. Autentificarea cu amprenta sau token-urile sunt solutii bune, din pacate, niciodata nu vor fi implementate la scara larga din cauza costurilor. Intre timp, volumul de informatii sensibile postate online creste, iar securitate voastra nu face acelasi lucru. Aveti grija la parole si incercati sa scapati de filozofia “nu mi se va intampla tocmai mie” – e gresita, iar evenimentele recente care au avut in vedere site-uri precum LinkedIn, Yahoo! si Gmail ar fi trebuie deja sa va scape de ea.

Sursa:playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba