Rămâi conectat

Social-Economic

Cum să cumperi o maşină second-hand fără să iei ţeapă

Publicat

în

Din nefericire, Romania este tara tuturor posibilitatilor. Mai ales posibilitati de teapa si inselaciune.

Si daca nu vorbim de spagi de milioane de Euro, asa cum au parte alde Hrebenciuc sau Vanghelie, escrocii marunti nu se dau in laturi de la un castig usor in urma tranzactiilor cu automobile second-hand. Iata la ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina la mana a doua. Inca din capul locului iti spunem ce presupune o masina ‘curata’ pe care o poti cumpara fara emotii. In primul rand, e acea masina care iti este vanduta direct de catre proprietarul din acte. Adica daca vanzatorul iti arata buletinul si este aceeasi persoana cu cea din carte si talon, poti avea incredere ca nu e vorba de vreo teapa cu documentele. Mai departe tine de verificarea masinii, atat la serii, cat si la starea tehnica, intr-un service autorizat. Insa exista, din pacate, foarte multe cazuri de tepe menite sa ia banul omului de buna credinta si sa-i ofere in schimb o masina cu multe nereguli. Iata cateva dintre ele.
Masina fara certificat fiscal
Inca sunt multi soferi care vor sa cumpere o masina folosita si sa o treaca legal pe numele lor, atat la Circa Financiara, cat si la DRPCIV, in acte. Pentru aceasta ai nevoie de un certificat fiscal de la vanzator. E vorba de un document care nu se da pe loc, la vanzarea masinii, ci este obtinut ulterior de catre vanzator de la organul financiar de care apartine. De cele mai multe ori insa, acest document nu poate fi obtinut din mai multe motive. Cum ar fi faptul ca vanzatorul nu este proprietarul din actele masinii, situatie in care nu poate obtine legal certificatul fiscal. Asadar, daca ai de gand sa cumperi o masina de la cineva si acel cineva nu este proprietarul din acte, mai gandeste-te o data. Un alt caz este cand proprietarul este chiar cel din acte, dar are datorii la Stat. Si ghici ce: nu poate radia fiscal masina decat dupa ce-si plateste datoriile. Al treilea caz este legat de masinile pe firma vandute de cine stie ce reprezentanti legali sau mai putin legali: in ciuda promisiunii ca vei avea certificatul fiscal ulterior, nu o sa primesti nimic…Solutia in cazul certificatului fiscal care se lasa asteptat este una simpla: sa nu platesti masina pana cand nu primesti fiscalul. Faci contract de vanzare-cumparare, dar nu achiti masina si nu o primesti de la vanzator decat mai tarziu, in aceeasi zi, sau a doua zi, cand acesta vine cu fiscalul semnat si stampilat. Doar asa vei putea inscrie masina pe numele tau.

Masini puse sub sechestru
Tot o problema legata de problemele fiscale se regaseste in cazul masinilor care sunt inscrise pe firma. Trebuie sa ai grija la urmatorul aspect: multe firme din zilele noastre au multe datorii la Stat si au ajuns sa intre in insolventa sau sa aiba sechestru pe toate bunurile. In aceste situatii, unii angajati primesc masinile firmei, sau chiar patronii le vand pentru a obtine niste bani. Dar le vand fara sa le scoata de la Circa Financiara legal, pentru ca nu au cum, avand multe datorii. Si le vor scoate pe piata mai ieftin, cu mentiunea ca „ramane pe numele din acte”. Nicio problema la prima vedere, pentru ca noul posesor nu va plati impozit, ci va circula cu masina asa, avand cartea si talonul in original, dar si un eventual contract de vanzare-cumparare sau chiar o factura de la firma. Problema apare daca Statul pune sechestru pe acea firma si masina trebuie sa fie confiscata. Chiar daca ea a ajuns la o persoana de buna credinta, seria de sasiu apare in documente si masina cu acea serie trebuie confiscata. Ghici ce: politia iti poate confisca masina in trafic, dupa numerele de inmatriculare. Sau poti ramane oricand fara masina, daca executorul judecatoresc iti da de urma.Solutia in cazul acesta este una singura: evita masinile pe firma. Sau, cumpara o masina de la o firma numai dupa ce ai primit certificatul fiscal de radiere fiscala care demonstreaza ca acea companie nu are datorii si ca acea masina a fost scoasa din evidentele fiscale. Doar asa vei putea inscrie masina pe numele tau si vei putea circula fara emotia ca vei ramane fara ea peste noapte.

Serii ‘gresite’
Ai spune ca in anul 2015 nu se mai chinuie lumea sa vanda masini manarite la serii, nu? Ei bine, gresit! De fapt, nu masinile au neaparat seriile sudate, ca pe vremuri, ci actele nu sunt foarte… in regula. Adica se intampla ca unele masini sa primeasca actele unui alt automobil care a fost lovit complet, irecuperabil. In caz ca nu stiai, este o piata destul de larga a documentelor auto: set de carte + talon + numere de inmatriculare, de la o masina inscrisa in Romania, devenita epava sau dezmembrata. Actele ii revin unei masini noi, eventual de aceeasi culoare, ca sa nu bata la ochi, o masina adusa de afara sau furata, fara niciun document de provenienta.Solutia este sa fii atent la ceea ce cumperi si sa verifici seriile caroseriei si motorului indiferent de cat de cinstita iti pare masina pe care vrei sa o cumperi. Este extrem de simplu si dureaza doua minute sa confrunti ceea ce scrie in carte cu ceea ce scrie in talon si pe caroserie sau motor. In plus, daca vrei mai multe detalii despre cum poti identifica o masina „pe serii”, citeste acest articol.
Masini lovite
Probabil una din cinci masini second-hand vandute in Romania a fost lovita si reparata. Dar aici nu ne referim la accidente usoare reparate bine, ci la accidente grave mascate ulterior de catre vanzator. Amuzant este ca masinile lovite se dovedesc a fi acele masini care sunt marketate in anunturile online drept „impecabile, fara accident, accept orice test”. Pentru ca vanzatorul se bazeaza pe lipsa de experienta a cumparatorilor, procentul celor care stiu la ce sa se uite fiind extrem de mic, poate doar 5% din totalul clientilor de masini la mana a doua. Noi am mai scris in repetate randuri cum poate oricine sa-si dea seama daca o masina a fost lovita si reparata, pentru a evita o teapa de zile mari.Noi insistam cu masinile lovite din doua motive: pentru ca nu ne place ca un vanzator sa fie mincinos si sa ne ascunda adevarul si pentru ca o lovitura mai serioasa poate pune siguranta rutiera a masinii, adica poate pune viata noului posesor in pericol, din cauza ca a avut structura de rezistenta sudata si indreptata sau pentru ca airbagurile au fost sarite si in locul lor au fost puse doar capace. Sfatul nostru este ca atunci cand vrei sa cumperi o masina second-hand sa te documentezi putin sau sa te duci cu cineva care stie la ce sa se uite.
Kilometri dati inapoi
Si despre kilometrajul masinilor am discutat in repetate randuri. Pentru ca este cea mai accesibila si ieftina metoda prin care un vanzator poate obtine bani mai multi de la un cumparator de buna credinta. Mai ales in cazul masinilor aduse din Germania sau alte tari in care posesorii acestora au avut grija mare de ele si starea lor generala este una peste medie. De exemplu, sunt TAXI-uri din Germania care au si peste 400.000 de kilometri la bord, dar cu un aspect exterior si interior ireprosabil, adica fara urme mari de uzura. In acest caz, daca un samsar ar scoate masina in targ la noi cu un kilometraj real, nu ar avea prea mare succes. Dar pentru ca masina arata bine, ii da kilometrajul inapoi la o valoare mai profitabila, adica intre 120.000 si 150.000, sa nu bata la ochi…
Interesant este ca de cele mai multe ori, in zilele noastre, cam orice masina adusa de afara poate fi usor identificata daca are sau nu kilometrii reali. Si asta se face vorbind la reprezentanta oficiala sau la dealer, acestia putand cere dintr-un program special un istoric al acelui automobil, dupa seria de sasiu. In cazul in care pe bord apar 130.000 de kilometri, dar in istoricul oficial apare acea masina cu ultima revizie facuta la 285.000 de kilometri, e clar ca ce vezi la bord nu este real. Si iti recomandam sa ai incredere in ceea ce iti spune istoricul, pentru ca in afara, orice interventie la masina este trecuta in sistem.

Sursa:4tuning.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba