Ludovic Orban a explicat ce înseamnă restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte. „Pe timpul noptii va fi permisa deplasarea doar daca este necesara. Foarte multe cazuri apar la petreceri private care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac petreceri, inclusiv întâlniri. Eu am văzut 15.20 de tineri fără mască, fără distanță.
Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22 – 23 până la 5 – 6 dimineața. Farmaciile le lași deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere.
E posibil să se accepte pe format online. Să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat.
Aceasta masura nu am luat-o numai noi. Aceasta masura a fost introdusa in Franta, Spania, Se pare ca a dat rezultate.
Astfel, circulația și staționarea in spatii publice a persoanelor este interzisa cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.
Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
– deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Măsurile de restricţie au fost decise în contextul creşterii alarmante a numărului de infectări cu COVID-19, precum şi a numărului deceselor şi a pacienţilor internaţi la ATI.