Rămâi conectat

Știri

Cetăți, ghețari, peșteri care merită văzute în sezonul estival: Cele mai frumoase locuri din județul Alba

Publicat

în

Județul Alba, cu reședința la Alba Iulia, este unul cu foarte multe locuri frumoase. Este așezat în Transilvania, în apropierea munților Apuseni și este învecinat cu județele Cluj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Arad și Bihor.

Dacă ești turist prin județul Alba, iată care sunt locurile pe care trebuie să le vezi.

1. Cetatea Alba Carolina

Probabil cea mai cunoscută atracție turistică din județ, Cetatea Alba Carolina e bogată în istorie. Ea încorporează două fortărețe construite anterior pe același loc – Castrul Roman al legiunii a XIII-a Gemina (106) și mai apoi Cetatea Medievală de la Bălgrad. Cetatea a fost construită în formă de stea, în stil Vauban și are 7 porți de intrare. În interiorul cetății se pot vizita majoritatea monumentelor istorice importante din Alba Iulia precum Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Bathyaneum, Celula lui Horea sau Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Pe lângă asta, poți să asiști la ceremonialul de schimbare a gărzii, care are loc la Poarta a III-a a cetății.

2. Râpa roșie

Supranumită și „micul canion al României”, Râpa Roșie este o rezervație naturală geologică, situată în apropierea orașului Sebeș din județul Alba. Datorită oxizilor din fier, rocile de aici au căpătat o culoare roșiatică. Structura formată a fost cauzată natural de eroziunea apei și datorită versanților și crestelor se aseamănă cu o orgă imensă din piatră. Rocile au depuneri sedimentare de gresii cenușii și argile, ceea ce conferă canionului un aspect foarte interesant. Acest timp de relief este foarte rar în România, el fiind cunoscut sub numele de „badlands”, și este asemănător canioanelor americane.

3. Ghețarul de la Scărișoara

Peștera Scărișoara din comuna Gârda de Sus adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Este o peșteră compusă din calcare de vârstă Jurasic superior (perioadă a Mezozoicului) și face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Cele mai vechi bucăți de gheață a ghețarului datează de aproximativ 4000 de ani și oferă date importante despre cum era vremea atunci, când au fost incendii mari sau când a fost minerit de aur în apropiere. Structura ghețarului este în continuă schimbare prin trecerea anotimpurilor, astfel că o parte din formațiuni se topesc vara și se refac în forme asemănătoare iarna următoare.

4. Cetatea Câlnic

Această cetate este una romanică și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ce face această cetate specială este faptul că pentru o sumă modică (aproximativ 50 lei pe noapte) poți petrece o noapte în una dintre camerele cetății. Este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania și a fost construită în secolul XIII.

5. Transalpina

Este una dintre cele mai înalte șosele ale României și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Fiind un drum de munte, această șosea este închisă pe perioada iernii. Vara însă, este un drum care îți oferă o priveliște minunată. A fost închis în ultimii ani datorită unor lucrări de reabilitare abandonate după ce firma de construcții a intrat în insolvență. Se pare însă că începând cu luna mai 2015, șoseaua va fi deschisă publicului.

6. Valea Frumoasei

Râul Sebeș era denumit de localnici, în trecut, Frumoasa, iar valea acestuia, Valea Frumoasei, oferă un peisaj incredibil, cu poienițe ascunse, apă de izvor, păduri verzi și cascade. Este un loc ideal pentru a te relaxa câteva ore și a respira aer curat de munte. În apropiere se poate vizita și vârful Sf. Petru și Mănăstirea Oașa.

7. Vânătările Ponorului

Rezervația naturală Vânătările Ponorului este una ce îți oferă priveliști spectaculoase de la cascada cu același nume la peștera omonimă. Numele vine de la peretele calcaros de culoare vânătă situat în ponor. În zonă se poate vizita și dealul cu melci, o rezervație paleontologică cu aspect neobișnuit – resturi lemnoase în formă de cochilie de melc, înfipte în stâncă de peste 65 milioane de ani.

8. Castelul Betlen-Haller – Cetatea de Baltă

O construcție impozantă din secolul XVI, castelul este acum asociat cu vinurile Jidvei. După o lungă istorie a proprietarilor, acesta este acum proprietate privată și nu este deschis vizitatorilor decât în grupuri organizate. Totodată, acest monument este în perioadă de reabilitare, fiind disponibile vizitării doar parterul și pivnița.

9. Cheile Rîmețului

O rezervație naturală amplă, ce se întinde pe 150 hectare, Cheile Rîmețului pot fi traversate vara doar pe cursul apei, datorită reliefului. Aici au fost amenajate bride și cabluri de oțel care să facă traversarea mai sigură și permit vizitarea celebrului portal al Cheilor Rîmețului și a porțiunii „la cuptor”. În zonă puteți vizita și Mănăstirea Rîmeț, care a fost construită în secolul 14.

10. Peștera Huda lui Papară

Această peșteră este una a superlativelor. Adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, are cea mai lungă, cea mai mare, denivelată, dificilă sală și cea mai mare cascadă, cu cel mai lung curs subteran și cel mai mare debit din România. Pe scurt, este o încântare să o vizitezi, întrucât oferă un adevărat spectacol pentru ochi. Datorită pericolului pe care îl presupune intrarea în această peșteră, ea a fost închisă vizitării publicului în anul 2013, singurii care o mai pot vizita, cu autorizație, sunt speologii.

Aceste locuri sunt considerate cele mai frumoase în județul Alba și merită vizitate dacă ajungi pe acolo.

Sursa:bunadimineata.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare: Care sunt zonele vizate

Publicat

în

Acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia: Care sunt zonele vizate

La Alba Iulia, continuă lucrările de curățare și marcaj a locurilor de parcare. La început de săptămână, sunt vizate circa 70 de poziții de pe străzile Brădișor și Dr. Ioan Rațiu. Anunțul a fost făcut de viceperimarul Emil Popescu, pe pagina de Facebook.

Curățarea locurilor de parcare de resturi vegetale revine prin contract persoanelor care au închiriat perimetrele respective, iar pentru buna desfășurare a lucrărilor, cetățenii au fost anunțați prin pliante plasate pe parbrizele mașinilor.

Continuă acțiunile de curățare si marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia. Astăzi sunt programate circa 70 de poziții, aflate pe strada Brădișor și o parte din strada Dr. Ioan Rațiu.

Poliția Locală supraveghează buna desfășurare a lucrărilor și, încă de aseară, a anunțat acest demers prin intermediul unor pliante plasate în parbrizele mașinilor.

Reamintesc faptul că, în anumite situații, există întârzieri cauzate de faptul că locurile de parcare trebuie curățate de resturi vegetale șamd, deși obligația le revine, prin contract, persoanelor care au închiriat aceste perimetre, a precizat viceprimarul Emil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 24.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool

Publicat

în

Amenzi de aproape 24 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 387 de persoane și au fost verificate 221 de autovehicule.

Au fost constatate 157 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 23.865 de lei.

Au fost efectuate 55 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 10 permise de conducere, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Internațională a Dorului, în 13 mai: Cuvântul DOR, greu de tradus în alte limbi: Ce semnifică acest cuvânt specific poporului nostru mioritic

Publicat

în

Cuvântul DOR, specific poporului nostru român, mioritic, greu de tradus în alte limbi

Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc,  explică ce amalgam de sentimente reunește acest cuvânt unic, care nu are corespondent nicăieri în lume. Spre deosebire de alte națiuni, românii pot spune că le este dor. Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi?

Mereu au considerat că dragostea lor este mai mare decât a altora, iar expresia în sine este considerată intraductibilă în alte limbi. Indiferent dacă sunt din zona Ardealului, Transilvaniei, Olteniei sau Moldovei, românii folosesc la unison expresia “Mi-e dor!”. Este una dintre puținele expresii lingvistice folosite în mod uzual și frecvent în toate părțile țării și este pronunțabilă în toate dialectele limbii noastre.

Românii aflați peste hotare au încercat să traducă expresia pentru a fi înțeleasă de locuitorii altor națiuni, dar în zadar; au constatat că în alte limbi nu există decât verbul “a lipsi” si expresia “Îmi lipsești!”… Românii sunt singurii care folosesc un substantiv, și anume dorul, pentru ceea ce în alte limbi este exprimat doar prin verbe. Românii au particularizat atât de mult acest sentiment și i-au dat așa o mare semnificație emoțională și lingvistică tocmai pentru că au trăit din plin lipsurile de tot felul. Încă din cele mai vechi timpuri au fost privați de independență, de libertate sau de alte drepturi, iar lipsa intensă și acută a mulțumirii sufletești a creat cuvântul dor.

Sentimentul de dor este însă mai mult decât simpla lipsă. În dor sunt amestecate sentimente de bucurie, tristețe, melancolie, patimă, nostalgie ori jale. Etimologic vorbind, cuvântul dor vine din latinescul dolus, care înseamnă durere. Alte limbi cu origini latine au, în ziua de astăzi, variații ale acestui cuvânt, însă niciuna nu are un echivalent al dorului. Limba franceză are termenul deuil, care provine din aceeași rădăcină latinească, dar se traduce prin doliu, nu prin dor. Limba spaniolă are termenul dolor, cu aceeași origine veche, dar nici acesta nu se traduce prin dor, ci prin durere.

Dorul din punct de vedere psihologic

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal. Orice om care s-a atașat de cineva trăiește dorul. Românii sunt însă singurii care au un cuvânt specific pentru a denumi acest amalgam de trăiri. Oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor. Este vorba de dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și erotice, dorul de țară. Altfel spus, oamenii pot simți dorul atât față de o altă persoană, cât și atunci când le lipsesc situații de viață din trecut.

Dorul resimțit din atașament

Atașamentul este unul dintre cele mai puternice sentimente umane. E nevoie de atașament și timp petrecut cu o persoană pentru a putea spune apoi că îți este dor. Fiecare dintre noi a observat că dacă petreci mult timp cu cineva, dorul apare odată cu separarea. E ca și cum integrezi interacțiunea cu acel om în personalitatea ta. Gesturile simple și situațiile asociate cu persoana respectivă generează un dor puternic. Acest dor poate pune stăpânire pe tine în totalitate și atunci, nu poți munci, nu ai poftă de mâncare, nici de socializare.

Dorul resimțit din cauze romantice sau erotice

Dorul din motive romantice sau erotice este ca o sete permanentă de celălalt, atunci când îți lipsește. Are la bază rațiuni chimice, pentru că substanțe din spectrul hormonal numite neuromediatori sunt secretate de creier și dau această dispoziție psihologică de dor romantic. Dorul romantic poate să apară chiar și atunci când persoana iubită este lângă tine, nu doar când este la distanță. Femeile simt un dor puternic față de bărbatul pe care îl iubesc. Dorul femeilor este unul generalizat și se referă nu doar la apropierea fizică, ci si la prezența spirituală a bărbatului. Și dorul bărbaților poate fi la fel de intens, doar că este mai puțin exprimat în cuvinte. Se mai poate întâmpla ca bărbaților să li se facă dor de anumite părți ale femeii, nu de ea în totalitate. Simțul mirosului este un mare generator de dor. Nimeni nu poate spune că nu a fost încercat de acest dor de natură chimică atunci când a fost învăluit de un miros asemănător cu acela al persoanei iubite.

Dorul de țară

Dorul de țară este una dintre cele mai complexe forme de dor. Nu implică o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Dorul de țară este simțit în special de către românii plecați din țară pe perioade lungi; lor le lipsesc atât acut, cât și cronic părinții, casa părintească, prietenii, le vin în minte momentele frumoase petrecute în țară și totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini. Altfel spus, dorul de țară nu se referă la țara în sine și nu are la bază instinctul patriotic, ci persoanele dragi lăsate în urmă și situațiile de viață bazate pe apropiere emoțională. Viața departe de țară este percepută ca fiind frumoasă doar la început, însă după o vreme, dorul de țară devine foarte chinuitor.

Ce mecanism duce la apariția dorului și… cum să scapi de dor

Pentru a îți fi dor e nevoie să te implici emoțional. Să acorzi timp, să oferi afecțiune, să faci lucruri frumoase și să trăiești momente memorabile. E nevoie să ai o viață emoțională de o diversitate mare și cu nuanțe multe. Există însă și oameni care nu au o cultură emoțională și nu știu cum să își exprime dorul. Aceștia sunt mai anxioși, mai nervoși, spun doar că nu se simt bine, că este ceva în neregulă cu ei ori că au o stare de indispoziție. De fapt, este un dor neconștientizat sau mascat, care consumă personalitatea. Intensitatea dorului poate fi ținută în frâu prin expunere periodică la factorul care îl generează. Cu alte cuvinte, dorul de țară se mai detensionează dacă oamenii vin acasă la intervale mulțumitoare de timp, iar celalalte tipuri de dor se detensionează prin interacțiune cu persoana care generează dorul. Dacă acest lucru nu mai este posibil, dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent “Mi-aș dori să nu-mi fie dor!”. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui. Mai poți reduce intensitatea dorului prin mutarea atenției pe situații banele de zi cu zi, astfel încât să nu te mai gândești la ceea ce generează dorul. Cu alte cuvinte, e bine să ai mereu mintea ocupată cu ceva, pentru ca dorul să nu pună stăpânire totală pe ea…

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba