Rămâi conectat

Știri

Tinerii din Alba sunt motorul digitalizării din regiune: Ce a învățat Generația Tech în primul an al proiectului Digital Nation

Publicat

în

Toamna trecută, 300 tineri din Alba Iulia au răspuns provocării Digital Nation de a-și cultiva abilitățile digitale și s-au înscris în prima serie a celui mai ambițios program de dezvoltarea a competențelor digitale ale tinerilor din țară – Generația Tech.

Dezvoltat cu suportul Google.org și cu sprijinul municipalității locale și a mediului civic din oraș, programul a atras din start prin propunerea concretă adresată tinerilor: în 9 luni poți învăța abilități digitale sau programare la un nivel care să te facă angajabil în roluri digitale, la tine în oraș.

Ce a urmat a fost dincolo de un curs online obișnuit, tinerii participanți intrând direct într-un ecosistem complet, hibrid, mixt de online și offline, dezvoltat de Digital Nation. Comunitatea a antrenat toți actorii sociali și economici din regiune pentru a crea mediul propice învățării ușoare a noilor skilluri.  Pe parcursul celor 9 luni de program, 200 de tinerii din Alba au urmat ore live online săptămânale cu mentorii, meetup-uri și workshopuri periodice în oraș alături de facilitatori, traineri și antreprenori locali, și au participat la proiecte aplicate în contexte de lucru real.

Digital Nation a început totodată punerea bazelor unui hub local de digitalizare, unde acești tineri să poată să-și continue rafinarea abilităților și unde viitorul talent să poată intra direct în legătură cu mediul antreprenorial din regiune. Spațiul viitorului hub a fost pus la dispoziție de către municipalitate și este în curs de amenajare.

La finalul programului, 71% dintre participanți declară că își doresc un job în IT, iar 14 dintre tinerii participanți din Alba Iulia s-au înscris în programul de angajare al Digital Nation, care îi pregătește pe aceștia pentru susținerea interviurilor și îi ajută să ajungă în legătură cu antreprenorii și companiile din oraș care caută astfel de talent. Compania locală Tigros a intervievat tinerii din program pentru un job în domeniul IT.  Doi dintre aceștia au obținut deja joburi digitale pe plan local.

Dincolo de competențele digitale dobândite, programul a fost totodată o șansă pentru tineri să se pregătească pentru mediile de lucru din ziua de astăzi, antrenându-și abilități de lucru în echipă și modul în care își organizează sarcinile și timpul. Absolvenții programului atribuie mare parte a succesului în dezvoltare atmosferei deschise și cooperante din comunitate, interacțiunilor cu colegii și implicării atente a mentorilor în cadrul programului.

”E foarte frumos programul și nu este deloc ca și la scoala. Înveți, te distrezi și îți faci prieteni. Înveți într-un mod interactiv..” – Alexandra, absolventă Generația Tech Alba Iulia

”O experiență de neuitat în urma căreia ai multe lucruri de învățat, atât hard skills cât și soft skills”. – Bogdan, absolvent Generația Tech Alba Iulia.

Motivați de succesul primei generații a proiectului și de contextul actual al distanțării sociale, Digital Nation demarează seria a doua a programului Generația Tech la nivel național, în format 100% online. Deschis tuturor celor de 14+ ani care își doresc o formare digitală și sunt la început de drum, seria a doua Generația Tech îi întâmpină cu specializări online de 4 luni, care necesită 4 ore de învățare săptămânală. Fiecare specializare costă 399 lei, iar cursurile încep din 17 august 2020. Cei interesați se pot înscrie până pe 14 august la una din următoarele specializări:

  • Digital Skills. Adresat celor care doresc să se pregătească pentru lucrul la birou sau la distanță, cu documente digitale – gestionare, facturare, folosirea instrumentelor digitale în cloud necesare administrării companiilor.
  • Learn to Code 1. Deschis celor care doresc să ajungă programatori, nu au deloc experiență în domeniu dar vor să învețe să realizeze site-uri cu tehnologii de tipul HTML, CSS, Bootstrap sau WordPress.
  • Learn to Code 2. Adresat celor care au cunoștințe de bază în programare dar încă nu au apucat să lucreze pe proiecte și doresc să își dezvolte competențe în HTML, CSS, PHP, WordPress, Javascript și MySQL.

În paralel cu programele de specializare Generația Tech, Digital Nation mai organizează anul acesta specializări online în programare la nivel intermediar – avansat, prin programul Origins; programe accelerate pentru profesorii care vor să învețe instrumentele de predare online, în cadrul proiectului Profesor în Online; și platforma de soluții digitale IMM în Online care susține mediul antreprenorial românesc cu sfaturi și consiliere de la experți din piață.

 

__


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți în 21 mai: Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua sfinţilor Constantin şi Elena

În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul.

În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Conform tradiției, pentru persoanele care au plecat dintre noi, se face pomană. Acest lucru se face de mult și se va mai face mult timp de acum încolo. Pomana. nu este atât de simplu de făcut, precum pare la prima vedere. Cei care vor să dea de pomană pentru cei plecați dintre noi, trebui să respecte niște reguli foarte bine stabilite. Pomana se face în memoria celor morți și pentru sufletele lor și constă într-un act de milostenie, care se face pentru a oferi un ajutor celor vii. De obicei, pomana este efectuată de către rude, care pomenesc memoria celor trecuți în neființă.

În funcție de posibilitățile și de dragostea celor care fac pomenirea, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se pot da de pomană lucruri diverse. Cel mai adesea se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe. Pe lângă acestea, credincioșii ortodocși ale căror rude au murit, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

Publicat

în

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

În perioada 14 – 17 mai, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, alături de polițiști de la subunitățile inspectoratului, au intensificat activitățile informativ-preventive, în scopul creșterii siguranței în unitățile de învățământ din județ.

Polițiștii au ajuns, în cele 4 zile, în 138 de unități de învățământ din județ și au interacționat cu peste 6.800 de elevi și cadre didactice, care au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modul în care acestea afectează sănătatea fizică și psihică, consecințele legale ale consumului și traficului de droguri precum și cu privire la răspunderea penală a minorilor.

De asemenea, elevii au învățat cum să recunoască și să reacționeze în situații de bullying, cyberbullying și despre cum să prevină implicarea sau victimizarea prin fapte cu violență, despre efectele, cauzele și impactul fenomenului de violență asupra victimelor și comunității dar și cum să identifice semnele traficului de persoane, care sunt măsurile de precauție ce trebuie adoptate, precum și despre importanța protejării intimității și a vieții private.

În activitățile desfășurate, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost implicați specialiști din cadrul Centrului Regional de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia și alți parteneri instituționali.

Activitățile au fost organizate în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”, proiect inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române, menit să conștientizeze elevii cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar și pentru asigurarea unui climat educațional optim.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sistem inteligent de distribuție a gazului în curând în comuna Cergău

Publicat

în

În curând în comuna Cergău, sistem inteligent de distribuție a gazului

Locuitorii comunei Cergău vor beneficia de un sistem inteligent de distribuție a gazului, gratuit, printr-un proiect implementat în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În data de 14 mai Primăria Comunei Cergău a publicat în Monitorul Oficial al României – partea a șasea, anunțul de participare la licitația privind concesionarea, operarea precum și execuția lucrărilor de înființare și sistemului inteligent de distribuție a gazului în cele trei sate aparținătoare comunei Cergău. Valoarea investiției este de 21,4 milioane de lei, din care finanțare de la bugetul de stat 20,4 milioane de lei și 950 de mii de lei din bugetul local al comunei Cergău.

Lungimea rețelei de gaz este de 24 de kilometri și va avea un număr de 600 de branșamente. Branșamentul fiecărei gospodării va fi gratuit, iar instalația interioară va fi suportată de către beneficiar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba