Știri
Istoria micilor! S-ar spune că au fost aduși de turci, dar românii îi păstrează în tezaurul culinar
Au apărut pe la 1900 și, de atunci, reprezintă mândria noastră. S-au născut dintr-o lipsă, cea a mațelor pentru cârnați, au primit botezul chiar acolo, la masa numărul 5, pe strada Covaci, în urbea lui Bucur, alintați de vinurile de pe ”Dealul Mitrofanilor” ori de lăuta lui Cristache Ciolac. Ne-au reprezentat, cu mândrie, la expozițiile internaționale de la Paris ori New York, Constantin Brâncuși sau Maria Tănase i-au ținut în fața aparatelor de fotografiat, trași în scobitoare și mângâiați de muștar. Gura lumii, slobodă, spunea că la bombardamentele americane din 1944, yankeii au potrivit Bucureștiul după fumul ce se ițea de la zecile de grătare. Azi ne luptăm pentru ei cu toți vrăjmașii din Uniunea Europeană, care vor să ne extragă bicarbonatul din minunăția de umplutură. De peste 120 de ani, micii sunt simbolul României.
Îngăduie, distinsă domniță și, tu, iubite comesean, să răscolim, olecuță, în jarul de mangal de calitate pentru a scoborî în timp și a afla de unde-și trage obârșia micul, preparatul nostru ce-ar trebui brodat pe steag și inclus între miturile fundamentale ale poporului român, alături de ”Traian și Dochia”, de ”Legenda Meșterului Manole”, de ”Zburătorul” ori de nemuritoarea ”Mioriță”.
Una dintre primele atestări documentare provine de la Ulysse de Marssillac, un gazetar francez stabilit la noi pe la 1852, profesor la Colegiul Național ”Sf. Sava”, apoi la Facultatea de Litere, autorul ”Ghidului călătorului prin București”. Pe la 1870, mușteriul nostru, la pas pe strada ce unea Gara Filaret (prima din istoria Orașului lui Bucur) cu Mitropolia, una plină de grădini și restaurante, vede cum cea mai căutată mâncare o reprezintă niște…cârnăciori condimentați , ce se servesc, întotdeauna, cu o salată de ardei…
La 1871, când întâia carte de bucate de la noi, ”Buna menageră” – cea zămislită de Ecaterina Steriady, soața colonelului, în etate de numai 21 de primăveri – ”ese de supt tipar”, micul nu se află prevăzut în ale sale pagini, cu nicio rețetă. Ce-i drept, lucrarea era bazată mai mult pe nașterea mâncărurilor alese, așa că o explicație ar putea exista.
Filele călindarului arată 1876, când un ziarist al ”Ghimpelui”, revista satitrică în ale cărei pagini avea să debuteze Alexandru Macedonski, trecând, la pas, prin grădina lui Eliad, cea din burciul Oborului, închiriată, pe perioada ”Târgului Moșilor”, unor oameni de bine, află, sub cetină de brad, niște consumatori ce se delectau cu ”cârnații mititei”, logic, lipiți de o superbă salată de ardei ce pișca mai tare ca vestea că mama soacră vine să șadă, câteva zile, la ginerică acas’. Un confrate ce trebăluia la același ”Ghimpe”, publicațiune de care urma să aibă grijă chiar marele I.L. Caragiale, nota că pe strada Covaci se pot consuma ”mici”, ciorba de schimbele (actuala ciorbă de burtă), precum și inimaginabilul rasol de raci. Chiar Nenea Iancu, la ”Gambrinusul” pe care avea să-l dețină la o scobitoare distanță de Teatrul ”Național”, își aducea aminte că mușterii cereau, întotdeauna, lângă ”țapul” de bere, minunățiile ce tocmai terminaseră de dansat pe dungile grătarului roșiatic. Dar, cu toate acete evidențe, nimeni nu poate vorbi, încă, despre o lansare oficială, cu surle și trâmbițe.
Așadar, introducțiunea fiind făcută, permite, iubite cititoriu, să ajungem în 1857. În ist an, un băiat de toată isprava, George Ionescu, care, la etatea de 14 primăveri părăsise cătunul natal, Ciochina de Ialomița, spre a se angaja, cu simbrie, la marele producător de băuturi spirtoase, Smarandache, deschide, din banii adunați cu râvnă și sudoarea frunții calea de vreo 10 ani, o locantă ce va face furori pe malurile Dâmboviței: ”Trei foi de viță”. Nu-i lux, din contră, miroase a bradolină, a tavernă, a rogojină încinsă, ”se intra aplecându-te”, după cum povestea Constantin Bacalbașa, dar lumea se aduna ca la urs. Cum afacerile merg bine, Georgică al nostru se apucă de comerțul cu zahăr. Nu mai are vreme de cârciumă, așa că dă veste la Ciochina, după cei doi nepoți, Iordache și Costică Ionescu, fii de plugar, oameni de nădejde, pe care te poți baza. Ultimul se pierde, însă, rapid, la trecerea de la sătuc la urbe cu ștaif, așa că doar Iordăchiță rămâne atașat tavernei.
Porții imense, vinișor de calitate, rapsozi pe sprânceană
Să tot fie 1880, când George Ionescu predă cârciuma din Covaci no. 3 lui Iordache. Îl simte destoinic, țăran muncitor, cu mare friică de Dumnezeu. Eroul nostru își vede de treabă. Porții enorme, hrană corectă, vinișorul bun, adus de pe ”Dealul Mitrofanilor”, lăutari de clasă. Treptat, fosta adunătură de mese se cizelează, numele inițial se pierde, toată lumea merge ”La Iordachi”. Aici ajunge Nae T. Orășanu, faimosul ziarist de la ”Ghimpele”, cel pe care Alexandru Ioan Cuza îl parca, de fiecare dată după un material acuzator, direct la Văcărești. Jurnalistul trimitea de dimineață salteaua, ”plapoma” și ”perina”, cerberul de la răcoare nu le primea, spunând că nu are ordin, după care auzea: ”Stai liniștit, vine și ăsta!” Negreșit, țidula ajungea! Nea Nae era jumătate comisar de poliție al Culorii de Roșu, împărțeala de atunci a Bucurescilor, jumătate tip cu peniță. Era întâmpinat, întotdeauna, la intrare, cu ”Să trăiți, dom’ comisar!” C.A. Rosetti consuma, ”La Iordachi”, vineri seara. Dimitrie Ghika, alintat ”Beizadeaua Mitică”, un personaj fabulos, vlăstar domnesc, fondator de spitale, viitor primar, petrece acolo. Vine și Manolache Costache Epureanu, boier moldovean, jurist, sosește și liberalul Emil Costinescu. E lucrare frumoasă.
Iordache reprezintă România, cu a sa bucătărie, la Expoziția Mondială de la Paris, de la 1889. 1900 îl găsește tot în ”Orașul Luminilor”, la expozițiune, de data aceasta cu taraful lui Cristache Ciolac, astrul muzicii lăutărești, un rapsod decorat de președintele Franței, Emile Loubet. Cei doi leagă o strânsă prietenie. Bardul se stabilește ”La Iordachi”. Bucătarul pritocește mâncărui alese, nea Radu se ocupă de vinuri, iar lăutarul șaten atacă ”La moară la hârța-hârța”. Plâng și pietrele, jelesc și caii de la dric. Vlahuță, cu a sa mustață infinită, e acolo, Goga, ”poetul pătimirii noastre”, asemenea. George Enescu achită nota, Delavrancea, și el viitor primar pe aceste locuri, e prezent.
Apoi… Apoi vine acea seară magică, acea noapte a miracolului, acea aliniere a tuturor planetelor existente în grădina lui Uranus, zeul primordial!
În afară de faimoșii mici, mușterii erau atrași la tavernă de ”Marele depou de vinuri indigene și streine”, de ”liqueruri” și de ”unt-de-lemnul” vertiabil de Niza, precum și de ”Bucătăria escelentă”, așa cum anunțau reclamele vremii
Anul nici nu contează! Unii zic că ar fi înainte de 1900. Alții, chiar la îngemănarea secolelor. Cert e că pe la 10 ale serii, Iordache rămâne fără mațele în care adormea umplutura de cârnăciori. Scotocește prin toate cotloanele, nimic! Scoboară, degrab’, în pivnicioară, unde știe că tre’ să fie pitulate produse pentru starea de urgență. Iar nimic! Nu intră în panică, o soluție găsește el. Băieții de sală întreabă de comandă. Ce-i de făcut? Timpul s-a oprit, orologiile nu mai ticăie, paserile cerului dorm. Atunci, Iordache zămislește monumentala idee: va arunca tocătura miraculoasă direct pe grătar! Da, o va modela cu nițică apă, pentru a nu se prinde, va gresa cu un strop de untură instalația de coacere. Un om va supraveghea totul, pentru a întoarce, când pe o parte, când pe cealaltă, frumusețile, să nu cumva să prinză bronz de lemn de fag doar pe o coastă. Așa, din ochi, va porționa drăgălășeniile, nici prea mari, nici prea mici. Gata, la treabă!
”Naturala”, ”focosul”, ”patricienii”, ”baioneta”
Nae T. Orășanu e, ca de fiecare dată, la datorie. Ocupă masa cu numărul 5, botezată, în onoarea sa, ”a ziariștilor”. De ani de zile, coboară, în cristelniță, produsele. Sticla de apă e alintată ”naturala”, țuica, ”o idee”. Când cerea un ardei uite, se adresa chelnerului: ”Cocoș, rogu-te, adă un focos!”Cârnații obișnuiți erau ”patricienii”, cafeaua cu rom, ”un marghiloman”. El este primul care vorbește despre ”baterie”, adică ocaua de borviz, iar scobitoarea cea umilă, dar atât de folositoare, e ”baioneta”. În secunda când primește noile produse, le privește, sucește farfuria și zice: ”ce cârnați mici, ce cârnați mititei”. Asta e! Așa le va rămâne, pururea, numele! Certificatul de naștere e parafat atunci, stopit cu vin de cea mai bună calitate: ”Mititei”, pentru eternitate! Sau mai simplu, ”mici”!
”Uneori luam masa <<La Iordache>>, din strada Covaci, într-o sală luminoasă și plăcută…Ne-au impus aici excelenta bucătărie românească. Ceea ce ne-a izbit foarte mult, dar și plăcut, erau denumirile pe care le aveau mâncărurile și băuturile, precum și serviciul excelent. Băieții cari serveau erau îmbrăcați în haine albe, curate, cuviincioși și sprinteni și îi auzeai strigând la bucătărie: <<Să vie (de ex.) mititeii!>> Serveau repede și când aduceau o mâncare, țuică sau vin, notau numaidecât pe o hârtie-notă, ca să nu se încurce lucrurile la plată…Un prânz bun costa <<La Iordache>> 3 sau 4 lei”.
Iuliu Moisil, tânăr ardelean sosit la București la sfârșitul secolului al XIX-lea
Jordache N. Ionescu, așa cum apare în ”anunciurile” vremii, se stinge repede după această ispravă, la 1901. Și aici data-i neclară, vorbindu-se de 1903. N-are moștenitori flăcăi, la a sa plecare rămân în urma-i doar trei fete nemăritate. Dar faima localului unde apăruseră, pentru prima dată în istoria noastră, micii, cotinuă:
”La nea Radu (n.r. – resposabilul cu udătura) în Covaci
Bei, mă rog, până te faci,
Și după ce te-ai făcut
O iei de la început”.
Dar viața-i din ce în ce mai gream lumea, din ce în ce mai rea! În timpul Primului Război Mondial, activitatea este restrânsă, dar standardele nu decad. ”Am făcut un 1 Mai ca în timpurile cele mai bune…S-a găsit, cât ai clipi, și țuica, și pelinul! Și ce pelin! Ne-a dat și icre negre, și pui de găină, și șalău proaspăt, și vrăbioare, și, mai presus de toate, renumiții mititei”, scrie, la 1917, Vasile Cancicov, jurist și fost deputat. Invazia sovietică din 1944 schimbă mult lucrurile. Firește, în rău. Patronii sunt considerați ”chiaburi”, afacerile lor, naționalizate. Locanta dispare pe la 1948, zona e dedicată comerțului cu lucruri vechi ori scoase din uz. În locul faimosului local apar două magazine ale…”Consignației”…
Potrivit lui Constantin Bacalbașa, mititeii au devenit tot mai populari cu ocazia serbărilor câmpenești. ”Prin anii aceștia, grădina Bordeiului, care era lipită de Herăstrăul vechiu, pe aceiași șosea care duce astăzi la Grădina Fronescu, era în toiul ei. Obiceiul era ca la Paște, la Sf. Gheorghe și la 1 Mai poporul să petreacă în această vastă grădină (…) Aici se debita numai vinul, mititeii, cașcavalul, pâinea, ridichile, cât și oale nouă, de capacitatea unui litru. Apoi erau mititeii. Câteva grătare în plin aer frigeau mititeii pe care alături îi fabricau, mereu, bucătarii. Zeci de mii de astfel de mititei treceau astfel din mâinile bucătarilor în mâinile grataragiilor și de pe grătare pe hârtiuțele pe care le întindeau clienții grăbiți și înfometați”
Însă micii lui Iordache, mititeii lui Nae Orășanu, prinseseră, deja, aripi, intrând în casele fiecărui român, precum un sport național! Dar oare chiar avem exclusivitate pe zonă? Vecinii noștri ce spun? Stai, stai nu stinge jarul! Hai să dăm o fugă peste graniță, să culegem niște păreri, mai ales din partea musulmană.
În Albania, de exemplu, există ”qofte” (v-ați dus, deja, cu gândul la ”chioftele”?), servit cu sos de iaurt, cartofi prăjiți, pâine și, logic, nelipsita bere. Bosnia-Herțegovina vine cu trei variații principale, ce conțin, obligatoriu, carne de miel, năut, vită ori vițel. În Bulgaria avem ”Kebabcheta”, cu o carne ceva mai slabă, alături de o salată cu brânză rasă. La croați, amestecul de carne cuprinde porc și vițel. Nu uităm de pâine, pasta de ardei sau de iaurt. Grecii au ”Soutzoukakia”, din porc și carne de vită, iar cei din Macedonia de Nord servesc rulourile de carne dimpreună cu ceapa, boiaua de ardei iute și salata de ardei capia, copți. Sârbii recunosc că ”cevapi” au apărut ca o specialitate locală în timpul administrației otomane. Și, apropos de turci, mulți consideră că ei au dat ora exactă în această lume a produselor odihnite pe grătar. Termenul de ”kebab” desemnează mâncărurile pe jar, servite cu orez, ceapă ori ardei copți.
Cu toate că există rețete de mici specifice fiecărei țări, este clar că acestea nu se folosesc pe teritoriul unui singur stat. Mai mult, între granițele unei singure patrii viețuiesc variante ale unei singure rețete. Și dacă tot am adus vorba despre ”poeziile” ce duc la zămislirea faimoșilor mititei, în încheiere vă prezentăm o rețetă ce zilele acestea adună fix 100 de ani. Este vorba despre o ”scăpare” a bucătarului restauranului ”Carul cu Bere”, către soția unui ofițer român, amintindu-se și de vremurile cele vechi, când pragul locaului era călcat de ”cinstitul Conu Iancu Caragiale”. La toți de față și viitori, mare poftă bună!
București, la 16 iunie 1920
Onorate Domnule Ofițer!
”Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare a mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătorul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceeaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut”.
”Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate”.
”Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătător. Ei îşi au originea în Balcani, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare”.
”Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor”.
”Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne”.
”Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
- 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
- 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
- 4 grame de enibahar pisat mărunt
- 2 grame de coriandru pisat mărunt
- 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
- 1 gram de anis stelat pisat mărunt
- 8 grame de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie
- 1 lingură de untdelemn
- 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute”
”La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite”.
”Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas”.
22.000 tone de mititei s-au consumat, în România, în 2012
”Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur”.
Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit.
”La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt”.
”Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au nici pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoi şi piper. Mai cu seamă usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor”.
”Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului (n.r. – anason) stelat şi al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili!”
”Vă aştept luna viitoare când va întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreună!”
”Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să vă ajute!”
Surse: ”Historia.ro”, ”Ziarul Financiar”, ”Ferratum.ro”
Articol scris de Cătălin Oprișan
Știri
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.
Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie
Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.
Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.
Obiceiul Lazaritelor
Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
Sărbătoarea dinților
Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.
Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.