Rămâi conectat

Știri

Din 15 mai, stare de alertă: Noile măsuri anunţate. Cum se face deplasarea în afara localităţii

Publicat

în

Starea de alertă a fost instituită începând de vineri, 15 mai, pentru o perioadă de 30 de zile. Autorităţile au anunţat măsurile care vor trebui respectate de români în următoarea perioadă. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat că vom putea circula în interiorul localităţii fără a avea nevoie de declaraţie, însă sunt doar anumite excepţii pentru care este permisă deplasarea în afara localităţii. Documentul cu starea de alertă a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Principalele declaraţii despre starea de alertă

Marcel Vela, ministrul de Interne: Vă prezint hotărârea privind starea de alertă în contextul pandemiei SARS-COV2.

Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre.

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Articolul 5. În aplicarea dispozițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare combaterii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Deciziile luate în această seară de Comitetul Naţionel de situaţii de Urgenţă: 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „O măsură important e începând din 15 mai în spaţiile comerciale, în transportul în comun, se intituie obligativitatea purtării măştii”

În instituţiile publice şi operatorii publicii şi privaţi au obligaţia să organizeze activitatea la domiciliu. Dacă nu e posibil să fie luate măsuri de triaj epidemiologic, decalararea programului de lucuru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați

Instituţiile care implică activitate cu publicul: accesul să fie organizat pentru a fi asigurat un spaţiu de minim patru metri pătraţi pentru persoană.

Să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură depăşeşte 37,3 grade Celsius, conform OMS.

Să fie evitată aglomeraţia la ghişee.

Este suspendată temporar activitatea de servire din interiorul restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, cât şi la terasele din exteriorul acesora. Continuă să fie închise.

Sunt exceptate de preparare a hranei, precum şi cele de tip drive in, take away.

Este suspendată comercializarea în spaţii mai mari de 15.000 de metri pătraţi. Sunt exceptate următoarele activităţi: vânzarea produselor alimentare, curăţătorie, optică medicală, vânzarea de electrocanisce, activitatea din centrele comerciale cu acces exterior.

Zboruri suspendate în timpul stării de alertă

Se prelungeşte masura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din Romania pentru o perioadă de 14 zile. Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate şi internationale până în 1 iunie 2020.

Se prelungeşte măsura zborurilor Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări, pentru o perioadă de 14 zile începând din 15 mai.

Sunt exceptate cele umanitare, de servicii medicale, căutare-salvare, pentru transportul de echipe tehnice, aterizările tehnice.

Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie.

Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară.

Se reia asigurarea medicală ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă, doar cu programare prelaabilă, activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe, cu interdicţia de acces a aparţinătorilor.

Izolare la domiciliu pentru cei care vin din străinătate

Se instituie, începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate măsura izolării la locuinţă, împreună cu familia sau aparţinătorii cu care locuiesc, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu-şi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţi.

Cu alte cuvinte, din această noapte, de la momentul publicării, cei care sosesc în ţară, indiferent de unde vin, se aplică pentru ei măsura de izolare la domiciliu.

Cei care încalcă izolare la domiciliu vor fi trimişi în carantină, suportând costurile carantinei pentru 14 zile.

Se menţinere închiderea parţială sau totală a unor puncte de trecere a frontierei :Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidiș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.

Din 15 mai este permisă circulaţia în interiorul localităţilor cu evitarea grupurilor mai mari de trei persoane. Nu mai trebuie declaraţie

Motivele pentru care se poate ieşi din localitate în stare de alertă

Interdicția deplasării în afara localității, cu excepții: scop profesional, activități agricole, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, deces membru de familie.

Se dispune redeschierea parcurilor, cu excepţia jocurilor de joacă pentru copii.

Se menţine măsura suspendării cursurilor până la reluarea anului şcolar universitar.

Se dispune reluarea cursurilor pregătitoare pentru elevii de clasa a VII-a, a XII-a şi a XIII-a care susţin examene naţionale.

Nelu Tătaru, măsuri în timpul stării de alertă

  • Odată cu ora 0, România trece în starea de alertă. Se trece într-un context al pandemiei cu o pantă descedentă, cu un număr de cazuri în scădere. Suntem într-un context în care rămânem cu precauţii, dar suntem într-un context în care reiau activităţi.
  • Reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor le veţi găsi în ordinul comuna al MS cu Ministerul Sporturiui.
  • Reluarea pregătirii elevilor le veţi găsi într-un ordin comun al MS cu Ministerul Edducaţiei
  • Începând cu 15 mai se reiau slujbele religiaose în exterior.
  • Se reiau activităţile în cabinetele de stomatologice cu regulile pe care le găsiţi în ordinul MS.
  • Se reiau şi activităţile medicale pentru patologia non-COVID, după reguli sanitar în unităţile desemnate non-Covid.
  • Suntem în continuare în desfăşurarea unei patologii pe care nu trebuei să o scăpăm din mână.
  • Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da măsuri de a continua şi cu alte relaxări sau intervenţia.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a insitui stării de alertă începând de vineri, la ora 0.

„La ora 24, încetează starea de urgenţă. În baza prevederilor legale, decizia pe care am luat-o este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităţilor să ia în continuare toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români”, a precizat prim-ministrul.

Şeful Executivului a explicat că starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, necesară pentru înlăturare ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii, mediului înconjurător.

„Este prima oară în istorie când se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne comportăm responsabil odată cu instituirea stării de alertă”, a menţionat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a afirmat se vor ridica o serie de restricţii odată cu instituirea stării de alertă.

„Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor.

Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetăţenilor români o reluare a activităţii în condiţii aproape normale”, a spus Orban.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

„Serbarea Narciselor” 2024 de la Negrileasa, în 18 și 19 mai: Care este programul evenimentului

Publicat

în

„Serbarea Narciselor” 2024 de la Negrileasa, în 18 și 19 mai: Care este programul evenimentului

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră.

Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.
În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.
Program SERBAREA NARCISELOR DE LA NEGRILEASA MAI 2024

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 17:00:

* Calin Buzgariu, Alex Bunea, Alexandra Veres si Daliana Hanes;
* Sandra N. Fata de la munte o sa ne incante cu un recital de 1 ora. O interpreta care se incadreaza perfect cu melodiile ei in cadrul de poveste al Negrilesei.
* Difuzam filmul Avram Iancu impotriva imperiului dupa care urmeaza muzica de toate genurile si tragem cortina;
Duminică, 19 mai, de la ora 9:00:

* Sunet de tulnice
* Formatia Efect Music
* Ansamblul Tarina Cupru Min
* Ansamblul Fii Motilor Buces
* Ansamblul Doina Crisului Brad
* Ansamblul AURARII Bucium
* Monica Blaga
* Denisa Macavei
* Delia Jude si Alin Joldes
* Varul Sandel
* Oana Bozga Pintea
* Lena Miclaus si Septimiu Marisca

În poiană o să avem și comercianți pe toate gusturile și de la an la an mai încadrați în specificul sărbătorii. O să fie și tobogane pentru cei mici și sperăm să putem să ne ridicăm la așteptările dvs și cu drumul de acces.

Încheiem printr-o rugăminte majoră, RESPECTAȚI POIANA, RESPECTAȚI FLORILE, IUBIȚI NATURA ȘI PĂSTRAȚI CURĂȚENIA!”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba