Rămâi conectat

Știri

Categorii de persoane vulnerabile în fața coronavirusului, cu risc ridicat de îmbolnăvire

Publicat

în

Coronavirusul se răspândește cu o viteză impresionantă și afectează tot mai multe națiuni. Numărul deceselor este foarte mare. Sunt afectați mai ales persoanele în vârstă și bolnave. Însă nici cei care nu suferă de afecțiuni cronice, însă au o imunitate mai scăzută, sunt vulnerabili în fața contaminării.

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat Pandemie. Asta înseamnă că virusul se răspândește rapid în diferite părți ale lumii. Peste 180 de țări au confirmat, până acum, cazuri de infectări. Epicentrul coronavirusului este acum Europa, cu cel mai mare număr de cazuri confirmate în Italia. Numărul morților crește mai repede în Italia și Spania decât în ​​China în aceeași etapă a focarului, au descoperit specialiștii, potrivit nhs.uk.

În majoritatea țărilor occidentale, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 33% pe zi, semn că alte țări se vor confrunta în curând cu aceeași provocare ca și Italia.

Atenție, dacă faci parte din aceste categorii de persoane, ești vulnerabil în fața coronavirusului

COVID-19 este o boală nouă, cauzată de coronavirus, care poate afecta plămânii și căile respiratorii. Printre cele mai afectate persoane sunt cele de vârstă înaintată și cele care au afecțiuni cronice. Dar iată care sunt, mai exact, cei mai vulnerabili oameni:

Cine are un risc ridicat de îmbolnăvire cu coronavirus

Specialiștii spun că este posibil să aveți un risc ridicat de coronavirus dacă:
– ați avut un transplant de organe,
– suferiți de anumite tipuri de tratament pentru cancer,
– aveți cancer de sânge sau măduvă osoasă, cum ar fi leucemia,
– aveți o afecțiune pulmonară severă, cum ar fi fibroza chistică sau astmul sever,
– aveți o afecțiune care vă face mult mai multe șanse să aveți infecții,
– luați  medicamente care îți slăbesc sistemul imunitar
– aveți afecțiuni cardiace grave.
Specialiștii recomandă o grijă mai mare și în cazul femeilor gravide. Acestea trebuie să contacteze medicul ginecolog care îi urmărește sarcina imediat ce prezintă vreunul dintre simptomele de infecție.

Cum recunoști simptomele de coronavirus

Contactează medicul de familie sau sună la Tel Verde pentru a stabili ceea ce aveți de făcut în cazul următoarelor simptome:
– Dacă simți că ai febră. Puteți simți o temperatură ridicată atunci când îți atingi pieptul sau spatele.
– Poți să te alarmezi atunci când ai o tuse continuă, diferită de ce ai simțit până acum. Asta înseamnă că tușești mai mult de o oră sau prezinți trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore (dacă tușești de ocicei, aceasta tuse poate fi mai rea față de ceea ce cunști deja).
Pentru a-i proteja pe ceilalți, în aceste situații nu mergeți la  farmacie sau spital.
Dacă vă simțiți rău, sunați la 112.

Cum să ne protejăm de coronavirus

Autoritățile spun că igiena personală ne poate ajuta să evităm în mare măsură contactarea coronavirusului. Iată câteva sfaturi care ne pot ajuta să nu ne contamină, și să nu îi infectăm și pe alții:

– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun

– Faceți acest lucru cel puțin 20 de secunde. Spălați-vă mereu pe mâini când ajungeți acasă sau la serviciu folosiți gelul de dezinfectare a mâinilor, dacă săpun și apă nu sunt disponibile.

– Acoperiți gura și nasul cu un șervețel, în îndoitura cotului sau cu mâneca bluzei, cămășii, etc (nu cu mâinile) când tușiți . Puneți șervețelele uzate în coș imediat și spălați-vă mâinile. Evitați contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptome de coronavirus.

– Nu atingeți ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate.

– Dacă aveți această posibilitate, munciți de acasă.

– Folosiți telefonul, serviciile online sau aplicațiile pentru a socializa sau pentru ședințele de la serviciu.

– Stați în casă și nu primiți vizitatori, nici măcar prieteni sau rude.

Sfaturi pentru persoane cu risc ridicat

Dacă aveți un risc ridicat de a vă îmbolnăvi grav de coronavirus, trebuie să faceți lucruri suplimentare pentru a evita prinderea acestuia:
Nu părăsiți casa! Nu ar trebui să ieșiți să faceți cumpărături și evitați cât mai mult posibil contactul apropiat cu alte persoane din casa ta.

Cum se răspândește coronavirusul

Deoarece este o boală nouă, nu se sștie cu exactitate cum se răspândește coronavirusul de la o persoană la alta, mai arată nhs.uk.

Virusuri similare sunt răspândite în picăturile de tuse.

Este foarte puțin probabil să poată fi răspândit prin lucruri precum pachete sau alimente.

Tratament pentru coronavirus

În prezent nu există un tratament specific pentru coronavirus.
Antibioticele nu ajută, deoarece nu funcționează împotriva virusurilor.
Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor în timp ce corpul tău combate boala.
Va trebui să rămâneți în izolare, departe de alte persoane, până vă veți recupera.

Oamenii de știință caută acum un vaccin împotriva coronavirusulu. dar până când acesta va putea fi utilizat pe populație, singura cale de a ne feri de acest virus ucigaș este să stam în casă și să respectăm cu strictețe regulile de igienă.

Sursa:click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba