Rămâi conectat

Știri

Fără funcții de conducere în vreun partid pentru directorii și directorii adjuncți ai școlilor: Proiect în dezbatere publică

Publicat

în

Parlamentari au initiat un proiect legislativ care prevede ca functiile de director sau director adjunct de scoala sa fie incompatibile cu functiile de conducere in partidele politice. Initiatorii sustin ca invatamantul a suferit, in ultimii ani, de pe urma intereselor politice, fapt care a scazut calitatea si competenta actului managerial educational.

Practic, proiectul legislativ prevede ca functiile de conducere din toate unitatile de invatamant nu trebuie sa fie ocupate pe criterii politice.

Va prezentam motivele invocate de initiatorii proiectului de lege, conform carora directorii si directorii adjuncti ai scolilor nu ar trebui sa detina functii de conducere in vreun partid politic:
In momentul actual, sistemul educational se confrunta cu o puternica politizare in ceea ce priveste unitatile de invatamant din intreaga tara. Astfel, ani la rand, invatamantul a suferit de pe urma luptelor si intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare si crestere a calitatii si competentei managementului educational. Educatia prezinta pentru sfera politica un real interes doar in momentul in care exista beneficii electorale directe, neglijand in cea mai mare parte a timpului gestionarea finantarii optime si a investitiilor predictibile in infrastructura scolara.
Mai mult decat atat, s-a incercat de nenumarate ori construirea unui sistem clientelar intre organele administratiei publice locale si centrale si unitatile de invatamant, intalnind foarte des situatia in care o unitate scolara beneficiaza, in functie de afilierea politica, de fonduri suplimentare, fapt care genereaza inechitati si discriminari. In acest sens, in mediul preuniversitar se identifica o practica
generalizata care functioneaza pe baza unui mecanism politic ce deserveste doar acele institutii de invatamant care au aceeasi culoare politica, promovand astfel servilismul, lipsa transparentei, lipsa integritatii si a profesionalismului.
Situatia din sistemul preuniversitar
In continuare, sistemul preuniversitar reprezinta o masa de manevra, actorii politici incercand in permanenta sa influenteze si sa ordoneze raporturile sociale din mediul educational prin intermediul unor ingerinte nepermise care afecteaza direct si indirect scoala.
Atat elevii, cat si profesorii sau elevii resimt efectele negative ale influentei politice in scoli, mai ales in ceea ce priveste finantarea complementara venita, pe filiera politica, de la autoritatile locale. Lipsa unor criterii obiective si transparente de alocare a fondurilor publice catre unitatile scolare a permis crearea unui mecanism clientelar care deserveste doar acelor directori care au aceeasi culoare politica cu decidentii din organele administratiei de la nivel local. La polul opus, exista conduceri de scoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situatii de urgenta, se resemneaza din dorinta de a nu cauza probleme celor care gestioneaza banii publici si care se afla pe pozitii ierarhic superioare in partid.
Incepand cu ultimii doi ani, concursurile pentru directori si inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea functiilor de conducere din sistemul de invatamant, insa, in continuare, exista o presiune din partea puterii politice in scoala.
Finalitatea urmarita de actuala modificare legislativa
Depolitizarea functiilor de conducere, de la nivelul unitatilor scolare va genera o serie de beneficii precum:
  •  Transparenta decizionala
Prin eliminarea functiilor politice de conducere din cadrul unitatilor de invatamant, mecanismul clientelar va disparea, promovand astfel meritocratia si integritatea managementului educational. Mai mult decat atat, finantarea, planul de investitii, planul managerial al unitatii de

invatamant vor putea fi asumate public, fara sa mai existe presiuni sau influente coercitive din partea entitatilor politice.

  •  Cresterea gradului de descentralizare
Plecand de la nevoia stringenta a descentralizarii unitatilor scolare, eliminarea functiilor politice de conducere din cadrul unitatilor de invatamant reprezinta un element fundamental care diminueaza influenta politicului in decizia scolii, promovand astfel cresterea capacitatii fiecdrei institutii de educatie de a-si asuma decizii si hotarari responsabile, predictibile si realizabile. Plecand de la strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar aprobate prin Memorandum in sedinta de Guvern din 20 decembrie 2005 depolitizarea scolilor din Romania vine in sprijinul actului sus-mentionat, promovand libertatea scolii de a decide in conformitate cu nevoile, cerintele si specificul comunitatii scolare pe care o reprezinta.
  •  Cresterea gradului de profesionalizare a managementului
Plecand de la premisa ca managementul din invatamant este menit sa asigure contextul optim desfasurarii actului educational si are responsabilitatea de a actiona cu profesionalism si responsabilitate, interferenta sferei politice in cadrul mediului decizional scolar nu face altceva decat sa bulverseze si sd diminueze statutul si integritatea factorilor decidenti alesi pe baza concursurilor la conducerea diverselor institutii. In acelasi timp, lipsa unor parghii politice va duce la cresterea responsabilitatii decizionale si la un grad sporit de profesionalizare, decizia institutionala fiind raportata strict la nevoile si cerintele comunitatii scolare, nu la interesele altor parti.
Ne propunem prin prezentul proiect de modificare si completare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 sa consfintim prin litera legii incompatibilitatea functiei de conducere politica cu cea din mediul educational. Sistemul de invatamant romanesc nu are nevoie la varful sau de un management care sa puna mai presus de interesele strict educationale, interese politice, ci are nevoie de un leadership competent, meritocrat, care sa actioneze intr-o maniera obiectiva, eficienta si relevanta. Asadar, actuala modificare legislativa isi doreste si evidentieze foarte clar faptul ca implicarea politica in spatiul educational nu trebuie sa existe, functiile de conducere de la nivel preuniversitar avand rolul de a asigura un act educational de calitate, fundamentat pe valori si principii lipsite de orice interes politic sau de orice alta natura subiectiva.
Proiectul legislativ este in dezbatere publica la Camera Deputatilor, pana la data de 3 septembrie 2019.
Sursa:portalinvatamant.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba