Rămâi conectat

Știri

Papa Franisc ajunge duminică, la Blaj, într-o vizită istorică! Toate recomandările pentru cei care participă la eveniment!

Publicat

în

Vizita Papei Francisc în România este una istorică şi mult aşteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii şi organizatorii.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Programul vizitei Papie Francis la Blaj:

Duminică, 2 iunie: 9:00 – Transfer cu avionul de la Bucureşti la Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rromă din Blaj.

17:00 – Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

17:30 – Papa Francisc pleacă din România cu avionul, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

Recomandări pentru pelerini:

Pelerinii și locuitorii din Blaj îl vor putea saluta și vedea pe Papa Francisc, duminică, 2 iunie 2019, în trei locuri din municipiu: pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertății și în Piața 1848.

Sfântul Părinte va sosi la Blaj după ora 10:00 și va traversa principala arteră rutieră din oraș, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertății, acolo unde, de la ora 11:00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13:00, în Piața 1848.

Pe timpul prezenței Papei Francisc la Blaj măsurile de securitate vor avea în vedere atât traseele de deplasare, cât și locațiile în care se vor desfășura  evenimentele programate. Prezența Sfântului Părinte la Blaj impune un protocol de securitate de cel mai înalt grad.

De aceea, Comitetul de organizare a vizitei Sanctității Sale Papa Francisc vine cu câteva recomandări pentru locuitorii din zonele situate pe traseul Suveranului Pontif și pentru persoanele care nu se vor afla pe Câmpia Libertății, dar care vor fi în celelalte două locații:

– Observarea activităților ocazionate de vizita Suveranului Pontif se poate realiza de pe spațiile pietonale din apropierea zonelor în care își va desfășura activitatea Sanctitatea Sa;

– Evitați să ieșiți la balcon sau la ferestre;

– Nu folosiți spațiile aferente terasei clădirii în vederea urmăririi, fotografierii sau filmării evenimentelor prilejuite de vizita Papei Francisc;

– Nu folosiți mijloace tehnice luminoase sau sonore care pot induce în eroare agenții de securitate;

– Evitați activitățile de orice fel care ar putea perturba buna desfășurare a evenimentelor pentru care s-au instituit măsurile de securitate;

– Nu lăsați bagaje nesupravegheate sau abandonate;

– Este interzis accesul în zonele în care au loc evenimentele cu bagaje voluminoase;

– La părăsirea locuinței, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră actul de identitate;

– În perioada derulării evenimentelor, vizitatorii riveranilor (rude, prieteni, etc.) vor avea acces în imobile în baza actului de identitate și a confirmării de către persoana pe care o vizitează;

– În timpul vizitei Papei Francisc la Blaj este interzisă filmarea și fotografierea cu drone.

Duminică, 2 iunie 2019, în municipiul Blaj vor fi amplasate puncte de prim ajutor în următoarele locații: La gara CFR; În curtea Spitalului Municipal Blaj; În curtea Liceului Agricol din Piața 1848; La Capela „Barbu Lăutaru”; La Piața Agroalimentară din Câmpia Libertății; Lângă scena din Câmpia Libertății.


Pelerinii care vor participa, duminică 2 iunie, la Sfânta Liturghie cu beatificarea Episcopilor martiri oficiată de Papa Francisc, vor avea la dispoziție șase puncte de acces pe Câmpia Libertății din Blaj. Fiecare posesor de invitație este rugat să se îndrepte spre punctul de acces corespunzător zonei indicate pe bilet (vezi foto).

Pentru A1 și persoanele cu dizabilități: accesul se va face pe la intrarea principală pe Câmpia Libertății, situată în zona blocurilor. Tot din acest punct persoanele cu dizabilități își vor ridica brățările de acces la eveniment.

Pentru zona E5: accesul se va face la punctul de pe strada Câmpul Libertății, situat între zona blocurilor și Piața Mare Agroalimentară.

Pentru zonele C,D și B2: accesul pelerinilor se va face prin punctul din Piața Mare Agroalimentară, cu intrarea de pe strada Ioan Lemeny.

Pentru zona V.I.P. și Centrul de Presă: accesul se va face prin punctul de pe strada Iuliu Maniu, cu intrare de la intersecția străzilor Mitropolit Vancea și Iuliu Maniu spre zona industrială.

Peste 50.000 de pelerini vor asista la Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe care Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății în data de 2 iunie 2019.

În acest sens, pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii transmit câteva reguli de conduită și recomandări de care cei care se vor afla la Blaj sunt rugați să țină cont.

Documente necesare accesului pe Câmpia Libertății

Accesul se va face pe baza invitației nominale primite și a actului de identitate, respectiv carte de identitate sau buletin de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere. De asemenea, pentru copiii sub 12 ani vor fi distribuite brățări pe care vor fi trecute numărul de telefon și numele părintelui însoțitor, pentru a fi  evitate situațiile nedorite în care minorii se pot pierde de părinți.

La toate intrările pe Câmpia Libertății există puncte de informare, spre care vor fi îndrumați cei care întâmpină, din diverse motive, probleme de acces.

Realizarea accesului pe Câmpia Libertății

Cei care vor veni cu autocare, microbuze și autoturisme personale sunt rugați să ajungă la Blaj până în data de 2 iunie 2019, ora 07.00. Această solicitare vine în urma măsurilor anunțate de primăria orașului, cu privire la accesul pelerinilor în municipiul Blaj, în data de 2 iunie 2019, precum și la cererea forțelor de ordine care au în vedere fluidizarea accesului pelerinilor pe Câmpia Libertății.

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis în data de 2 iunie 2019 în intervalul orar 06.00 – 10.00. Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp, toți pelerinii urmând să treacă prin filtrul de control de securitate de la intrarea pe Câmpia Libertății. Accesul pe Câmpia Libertății cu animale de companie este interzis.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:  apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă mică sau pelerine de ploaie (recomandat), rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.


Locuri de parcare și restricții rutiere

Începând de sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 19.00 şi până în seara zilei de duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, vor exista restricţii de circulaţie în zona centrală a Blajului şi pe traseul vizitei Sanctităţii Sale. În ziua vizitei, zona centrală a Blajului va fi o zonă pietonală, iar circulaţia spre Câmpia Libertăţii şi spre Piaţa 1848 se va face pe jos. Blajul va putea fi tranzitat cu maşina dintr-o parte în cealaltă, pe traseele care vor fi clar stabilite de către Poliţia Română, care va asigura dirijarea şi fluidizarea circulaţiei.

La intrările în municipiul Blaj se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi la Blaj din toată ţara, pe următoarele direcţii:

Direcţia Târgu Mureş: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuţiu – drumul de acces spre rampa de transfer/punctul de colectare deşeuri. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Târgu Mureş au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj, zona carter Hula!

Direcţia Sibiu: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Gheorghe Bariţiu – zona industrială I.A.M.U. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Sibiu au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud şi Tiur.

Direcţia Alba Iulia: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran/păşune staţie carburant Lukoil. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Alba Iulia au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:  apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă, rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Vestimentația pelerinilor

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis doar într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de ex: purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii).

Obiecte interzise

Potrivit Legii nr. 60/1991- privind organizarea si desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă deținerea, la vedere sau ascunse, de arme de orice fel (inclusiv cuțite mici sau alte obiecte cu muchii ascuțite, etc.), materiale explozive sau incendiare (petarde, torțe, artificii, recipiente sub presiune), băuturi alcoolice, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant (spray-uri, fiole, etc.), ori alte obiecte (bâte, beţe, bastoane  din lemn, metal sau alte materiale, recipiente de sticlă), precum și alte mijloace tehnice luminoase sau sonore ce pot fi folosite pentru a tulbura buna desfăşurare a activităților și siguranța publicului. În plus, se recomandă participarea la evenimente fără bagaje voluminoase și animale de companie.

Rolul voluntarilor aflați la Blaj special pentru vizita Papei

Aproximativ 600 de voluntari vor fi prezenți la Blaj în ziua de 2 iunie 2019. Rolul lor este acela de a contribui la buna desfășurare a vizitei Papei Francisc la Blaj.

Voluntarii vor avea tricouri personalizate și vor fi ușor de identificat de către toți pelerinii care vor avea nevoie de ajutorul lor. Pe Câmpia Libertății, voluntarii, care vor forma un cordon pentru delimitarea zonelor, îi vor îndruma pe pelerinii sosiți în sectoarele în care sunt repartizați conform invitațiilor primite. Aceștia vor fi prezenți și în alte zone ale orașului, precum puncte de informare, în parcări sau puncte de alimentație publică.

Asigurarea confortului pelerinilor

Pe Câmpia Libertății vor exista puncte de prim ajutor și toalete ecologice. Pentru ca fiecare pelerin să poată urmări în condiții foarte bune programul cultural-religios, organizat în intervalul orar 08.00-10.15, precum și Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pe Câmpia Libertății vor fi montate opt ecrane de mari dimensiuni.

Cei care nu au invitații la acest eveniment, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piața 1848, la intersecția cu strada Astra.

Cei interesați de cărți, obiecte religioase, suveniruri, le vor putea achiziționa de la standul editurilor autorizate pentru acest eveniment, care vor amplasate în Piața 1848 și în zona punctelor de acces de pe Câmpia Libertății.

Pelerinii care vor sosi la Blaj vor avea la dispoziție o zonă de alimentație publică care va fi amenajată în Parcul Avram Iancu, standurile cu mâncare fiind amplasate pe aleile celui mai mare parc din municipiu, unde se vor comercializa doar produse alimentare, apă și băuturi răcoritoare.

În municipiul Blaj, în ziua de 2 iunie 2019, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, precum și comercializarea acestora, în zona centrală a municipiului Blaj şi în toate locaţiile vizate de vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc.

În ziua de 2 iunie 2019, totul va fi organizat pentru ca fiecare pelerin să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.

sursa: mediafax; sursa foto: papafrancisclablaj.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

15 mai, Ziua bujorului românesc: Floarea națională a României prezentă în folclorul românesc, în literatură, pictură și în motivele tradiţionale ale portului popular

Publicat

în

15 mai, Ziua bujorului românesc, floarea naţională a României

În octombrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională. „Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României.

În cultura orientală chineză, bujorul e considerat regele florilor, iar în Japonia, în trecut, doar familiile înstărite aveau dreptul să-l cultive în grădina proprie. De curând, în România, a fost propus ca acesta să devină „floare naţională”.
În Transilvania, Moldova sau Dobrogea i se mai spune busuioc roşu, palma-Maicii-Domnului, rujioară sau băbărujă. Sunt toate denumiri populare, arhaice, pentru a desemna bujorul românesc.
La începutul secolului al XIX-lea, Bujor era numele unui haiduc, numit astfel după culoarea aprinsă a părului. În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, cu frumuseţea fizică sau cu dragostea. Îl întâlnim în versurile lui Eminescu, ale lui Coşbuc sau Alecsandri, dar şi în unele dintre poeziile publicate de Caragiale în Moftul Românesc (nr. 17, 1893).

În folclor, există credinţa că în petalele bujorului sunt ascunse spirite răutăcioase. Totuşi, în satele româneşti, la jumătatea lunii mai, ţăranii petrec la „Sărbătoarea bujorului”, în cadrul căreia oamenii aduc un omagiu naturii, dar şi frumuseţii spirituale şi fizice a mândrelor şi tinerilor feciori.

”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie. ”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba