Rămâi conectat

Știri

Vinurile de Jidvei, printre cele mai bune vinuri albe ale lumii: Au fost premiate cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019, unul dintre cele mai prestigioase și riguroase concursuri internaționale de vinuri

Publicat

în

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală 2009 sunt singurele vinuri din România distinse cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019. Cu aceste două distincții extrem de importante, Jidvei face încă un pas înainte, devenind primul producător român de vinuri care obține această performanță deosebită în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase și riguroase concursuri internaționale de vinuri.

Aflată la cea de-a XXVI-a ediție, marea competiție itinerantă de vinuri, Concours Mondial de Bruxelles, s-a desfășurat anul acesta în perioada 2-5 mai, la Aigle, în regiunea elvețiană Vaud, situată la marginea Văii Ronului și înconjurată de Alpii Elvețieni.

Din totalul de 9.150 de vinuri înscrise anul acesta în concurs, doar 91, un procent de 1%, s-au calificat pentru cea mai râvnită distincție, Marea Medalie de Aur, iar dintre acestea doar 22 au fost vinuri albe.

În urma evaluării juriului extrem de atent selecționat, format din specialiști recunoscuți și apreciați la nivel internațional pentru capacitatea lor de a evalua vinurile – cercetători, oenologi, comercianți și distribuitori, ingineri, jurnaliști, critici și scriitori de specialitate și reprezentanți ai industriei vinurilor – Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și vinul de vinotecă Jidvei Fetească Regală 2009 se regăsesc printre cele mai bune vinuri albe ale lumii, un procent de doar 0,24% din totalul vinurilor înscrise în concurs. Vinurile care s-au încadrat pentru Marea Medalie de Aur au fost calificate drept excepționale, obținând un scor situat între 91,1 și maximul de 100 de puncte, remarcându-se prin expresivitate, finețe și caracterul lor unic.

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 este un vin limpede, plin de strălucire, de culoare galben-auriu. La nivel olfactiv, se remarcă aromele de fructe galbene și citrice, dar și delicate accente de pâine cu semințe. Aceste arome se regăsesc și în gustul său dominat de o bogată paletă de citrice, conferind vinului o remarcabilă continuitate aromatică. Bine structurat, cu taninuri dulci, acest vin este generos, cu un final lung, bine stăpânit.

Jidvei Fetească Regală 2009 are culoarea galben-auriu și se deschide olfactiv cu arome delicate de gutui, pepene galben și miere răscoaptă, buchet pe care timpul l-a desăvârșit în liniște. Gustul său plin și rotund este dominat de notele catifelate de fructe exotice, cu accente ușor amărui de migdale. Un vin elegant, onctuos, plin de savoare.

În perioada cuprinsă între lansarea gamei, în anul 2012, și până în prezent, vinurile Owner’s Choice au reușit să se impună în cadrul a numeroase competiții, obținând performanțe spectaculoase confirmate de cele peste 100 de medalii obținute la unele dintre cele mai importante concursuri de la nivel mondial, dintre care menționăm Concours Mondial de Bruxelles, Concours Mondial du Sauvignon, Decanter World Wine Awards, Femmes et Vins du Monde, Mundus Vini Wine Challenge, Austrian Wine Challenge Vienna, International Wine and Spirit Competition, London Wine Competition, International Wine Trophy Frankfurt și Vinalies Internationales Competition.

Ana Sauvignon Blanc a repurtat nu mai puțin de 30 de medalii, dintre care 10 de aur și 12 de argint, obținute la competiții de renume precum Concours Mondial de Bruxelles, Concours Mondial du Sauvignon, MUNDUS Vini, Berliner Wein Trophy și Vinalies Internationales.

Vinurile Jidvei din recolta anului 2018 au fost distinse în acest an cu peste 100 de medalii în cadrul unor concursuri internaționale de prestigiu. Ana Sauvignon Blanc 2018 a avut o evoluție remarcabilă în cadrul acestor competiții, reușind să obțină pe lângă Marea Medalie de Aur, alte două medalii de aur și trei de argint.

Participarea României din acest an la Concours Mondial de Bruxelles a avut rezultate îmbucurătoare, încă 19 de vinuri produse în țara noastră fiind distinse cu medalii de aur și argint, dintre care amintim medaliile de argint pentru alte două vinuri Jidvei din recolta anului trecut: Mysterium TR+SB 2018 și Owner’s Choice Ana Chardonnay 2018.

Grupul Jidvei (www.jidvei.ro), cel mai mare producător de vin din România, deține cea mai mare plantație viticolă din țară și cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic, având 2.500 de hectare de viță-de-vie și crame dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu. În zona DOC „TÂRNAVE” – sub denumirea JIDVEI, se produc unele dintre cele mai apreciate vinuri și spumante românești, calitatea acestora fiind confirmată an de an de medaliile obținute la competiții internaționale. Vinurile de Jidvei au fost distinse în ultimii 10 ani cu peste 500 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume.

Gama de vinuri exclusiviste Owner’s Choice, destinată segmentului super-premium, reunește vinuri selecționate, obținute din struguri recoltați de pe parcele cu expoziție sudică, scăldate din plin de soare, în urma unui proces de vinificație atent urmărit atât pe parcursul evoluției viței-de-vie și a strugurilor în vederea determinării momentului optim de recoltare, cât și pe parcursul recoltării. Aceasta se realizează exclusiv manual, iar pe parcursul transportării strugurilor la cramă este utilizată gheață carbonică, ce contribuie la menținerea unei temperaturi scăzute, protective și antioxidante. Alegerea vinurilor Owner’s Choice se face în urma unei degustări „în orb” a peste 30 de vinuri, degustare închisă cu o concepție științifică obiectivă, bazată pe rigoarea percepțiilor senzoriale. Vinurile sunt apreciate de un juriu format din oenologi, tehnologi, degustători autorizați și jurnaliști din presa de specialitate.

Concours Mondial de Bruxelles este o competiție cu organizare complexă, reprezentând un reper important în sfera concursurilor internaționale de vinuri, fiind recunoscută mai ales datorită reputației sale în ceea ce privește procesul de selecție a participanților și rigurozitatea desemnării câștigătorilor. Garanția calității vinurilor premiate în cadrul competiției este întărită și de verificările ulterioare, Concours Mondial de Bruxelles fiind prima competiție internațională care a introdus verificări post-concurs ale vinurilor premiate, asigurând astfel legitimitatea rezultatelor. După competiție, o gamă largă dintre mostrele de vinuri premiate este analizată de un laborator autorizat și evaluat de o echipă de oenologi pentru a fi comparate cu vinurile disponibile în comerț.

Anul acesta, vinuri provenind din 43 de țări au fost distinse de juriul competiției cu medalii de argint , aur și Marea Medalie de Aur. În fruntea clasamentului celor 46 de țări producătoare de vin care au înscris vinuri în concurs, se situează Spania, cu 626 de medalii, și Franța, cu 614 medalii, cea din urmă obținând cele mai multe medalii din cadrul concursului pentru vinuri albe și spumante.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare: Care sunt zonele vizate

Publicat

în

Acțiuni de curățare și marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia: Care sunt zonele vizate

La Alba Iulia, continuă lucrările de curățare și marcaj a locurilor de parcare. La început de săptămână, sunt vizate circa 70 de poziții de pe străzile Brădișor și Dr. Ioan Rațiu. Anunțul a fost făcut de viceperimarul Emil Popescu, pe pagina de Facebook.

Curățarea locurilor de parcare de resturi vegetale revine prin contract persoanelor care au închiriat perimetrele respective, iar pentru buna desfășurare a lucrărilor, cetățenii au fost anunțați prin pliante plasate pe parbrizele mașinilor.

Continuă acțiunile de curățare si marcaj pentru locurile de parcare din Alba Iulia. Astăzi sunt programate circa 70 de poziții, aflate pe strada Brădișor și o parte din strada Dr. Ioan Rațiu.

Poliția Locală supraveghează buna desfășurare a lucrărilor și, încă de aseară, a anunțat acest demers prin intermediul unor pliante plasate în parbrizele mașinilor.

Reamintesc faptul că, în anumite situații, există întârzieri cauzate de faptul că locurile de parcare trebuie curățate de resturi vegetale șamd, deși obligația le revine, prin contract, persoanelor care au închiriat aceste perimetre, a precizat viceprimarul Emil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 24.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool

Publicat

în

Amenzi de aproape 24 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 387 de persoane și au fost verificate 221 de autovehicule.

Au fost constatate 157 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 23.865 de lei.

Au fost efectuate 55 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 10 permise de conducere, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Internațională a Dorului, în 13 mai: Cuvântul DOR, greu de tradus în alte limbi: Ce semnifică acest cuvânt specific poporului nostru mioritic

Publicat

în

Cuvântul DOR, specific poporului nostru român, mioritic, greu de tradus în alte limbi

Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc,  explică ce amalgam de sentimente reunește acest cuvânt unic, care nu are corespondent nicăieri în lume. Spre deosebire de alte națiuni, românii pot spune că le este dor. Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi?

Mereu au considerat că dragostea lor este mai mare decât a altora, iar expresia în sine este considerată intraductibilă în alte limbi. Indiferent dacă sunt din zona Ardealului, Transilvaniei, Olteniei sau Moldovei, românii folosesc la unison expresia “Mi-e dor!”. Este una dintre puținele expresii lingvistice folosite în mod uzual și frecvent în toate părțile țării și este pronunțabilă în toate dialectele limbii noastre.

Românii aflați peste hotare au încercat să traducă expresia pentru a fi înțeleasă de locuitorii altor națiuni, dar în zadar; au constatat că în alte limbi nu există decât verbul “a lipsi” si expresia “Îmi lipsești!”… Românii sunt singurii care folosesc un substantiv, și anume dorul, pentru ceea ce în alte limbi este exprimat doar prin verbe. Românii au particularizat atât de mult acest sentiment și i-au dat așa o mare semnificație emoțională și lingvistică tocmai pentru că au trăit din plin lipsurile de tot felul. Încă din cele mai vechi timpuri au fost privați de independență, de libertate sau de alte drepturi, iar lipsa intensă și acută a mulțumirii sufletești a creat cuvântul dor.

Sentimentul de dor este însă mai mult decât simpla lipsă. În dor sunt amestecate sentimente de bucurie, tristețe, melancolie, patimă, nostalgie ori jale. Etimologic vorbind, cuvântul dor vine din latinescul dolus, care înseamnă durere. Alte limbi cu origini latine au, în ziua de astăzi, variații ale acestui cuvânt, însă niciuna nu are un echivalent al dorului. Limba franceză are termenul deuil, care provine din aceeași rădăcină latinească, dar se traduce prin doliu, nu prin dor. Limba spaniolă are termenul dolor, cu aceeași origine veche, dar nici acesta nu se traduce prin dor, ci prin durere.

Dorul din punct de vedere psihologic

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal. Orice om care s-a atașat de cineva trăiește dorul. Românii sunt însă singurii care au un cuvânt specific pentru a denumi acest amalgam de trăiri. Oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor. Este vorba de dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice și erotice, dorul de țară. Altfel spus, oamenii pot simți dorul atât față de o altă persoană, cât și atunci când le lipsesc situații de viață din trecut.

Dorul resimțit din atașament

Atașamentul este unul dintre cele mai puternice sentimente umane. E nevoie de atașament și timp petrecut cu o persoană pentru a putea spune apoi că îți este dor. Fiecare dintre noi a observat că dacă petreci mult timp cu cineva, dorul apare odată cu separarea. E ca și cum integrezi interacțiunea cu acel om în personalitatea ta. Gesturile simple și situațiile asociate cu persoana respectivă generează un dor puternic. Acest dor poate pune stăpânire pe tine în totalitate și atunci, nu poți munci, nu ai poftă de mâncare, nici de socializare.

Dorul resimțit din cauze romantice sau erotice

Dorul din motive romantice sau erotice este ca o sete permanentă de celălalt, atunci când îți lipsește. Are la bază rațiuni chimice, pentru că substanțe din spectrul hormonal numite neuromediatori sunt secretate de creier și dau această dispoziție psihologică de dor romantic. Dorul romantic poate să apară chiar și atunci când persoana iubită este lângă tine, nu doar când este la distanță. Femeile simt un dor puternic față de bărbatul pe care îl iubesc. Dorul femeilor este unul generalizat și se referă nu doar la apropierea fizică, ci si la prezența spirituală a bărbatului. Și dorul bărbaților poate fi la fel de intens, doar că este mai puțin exprimat în cuvinte. Se mai poate întâmpla ca bărbaților să li se facă dor de anumite părți ale femeii, nu de ea în totalitate. Simțul mirosului este un mare generator de dor. Nimeni nu poate spune că nu a fost încercat de acest dor de natură chimică atunci când a fost învăluit de un miros asemănător cu acela al persoanei iubite.

Dorul de țară

Dorul de țară este una dintre cele mai complexe forme de dor. Nu implică o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Dorul de țară este simțit în special de către românii plecați din țară pe perioade lungi; lor le lipsesc atât acut, cât și cronic părinții, casa părintească, prietenii, le vin în minte momentele frumoase petrecute în țară și totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini. Altfel spus, dorul de țară nu se referă la țara în sine și nu are la bază instinctul patriotic, ci persoanele dragi lăsate în urmă și situațiile de viață bazate pe apropiere emoțională. Viața departe de țară este percepută ca fiind frumoasă doar la început, însă după o vreme, dorul de țară devine foarte chinuitor.

Ce mecanism duce la apariția dorului și… cum să scapi de dor

Pentru a îți fi dor e nevoie să te implici emoțional. Să acorzi timp, să oferi afecțiune, să faci lucruri frumoase și să trăiești momente memorabile. E nevoie să ai o viață emoțională de o diversitate mare și cu nuanțe multe. Există însă și oameni care nu au o cultură emoțională și nu știu cum să își exprime dorul. Aceștia sunt mai anxioși, mai nervoși, spun doar că nu se simt bine, că este ceva în neregulă cu ei ori că au o stare de indispoziție. De fapt, este un dor neconștientizat sau mascat, care consumă personalitatea. Intensitatea dorului poate fi ținută în frâu prin expunere periodică la factorul care îl generează. Cu alte cuvinte, dorul de țară se mai detensionează dacă oamenii vin acasă la intervale mulțumitoare de timp, iar celalalte tipuri de dor se detensionează prin interacțiune cu persoana care generează dorul. Dacă acest lucru nu mai este posibil, dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent “Mi-aș dori să nu-mi fie dor!”. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui. Mai poți reduce intensitatea dorului prin mutarea atenției pe situații banele de zi cu zi, astfel încât să nu te mai gândești la ceea ce generează dorul. Cu alte cuvinte, e bine să ai mereu mintea ocupată cu ceva, pentru ca dorul să nu pună stăpânire totală pe ea…

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba