Rămâi conectat

Știri

Cresc onorariile avocaților din oficiu. Acțiunile de protest s-au încheiat

Publicat

în

Onorariile avocaților din oficiu vor crește, în perioada următoare, cu 141%.

Anunțul a fost făcut de Marius Striblea, decanul Baroului Iași. ”Negocierile de la Ministerul Justiţiei s-au terminat. S-a stabilit forma finală a noului protocol. În esenţă, modificările sunt următoarele: protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public); onorariile vor fi majorate cu 141,02%; formularea art. 10 a fost modificată. Se precizează expres că onorariile din protocol nu pot fi reduse; mărirea numărului de prestaţii ce sunt vizate de protocol; de asemenea, se precizează expres că delegaţia apărătorului desemnat din oficiu încetează potrivit art. 91 alin. 4 din Codul de procedură penală”, a precizat Striblea.

Decizia vine după ce, la începutul săptămânii, avocați din Alba, Bucureşti şi din alte 13 judeţe au protestat pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei au avertizat că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică, scrie dcbusiness.ro.

Protocolul între Uniunea Naţională a Barourilor din România, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, prin care onorariile avocaţilor din oficiu se majorează cu 141 la sută, a fost semnat joi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că acesta nu reprezintă un compromis. „Protocolul a fost semnat şi este înregistrat la UNBR sub numărul 27/AUT/14.02.2019!! Bravo întregii profesiii! Toată această luptă a fost un model de solidaritate de breaslă, de determinare şi de acţiune concertată! Aşa trebuie să arate avocatura romanească!”, a anunţat pe Facebook decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea.

Ministrul a arătat că protocolul reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor celui din iunie 2015, deoarece nu era opozabil Ministerului Public, nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela) şi nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor.

„Elementele de noutate, cuprinse în noul protocol, se referă, în principal, la următoarele: Majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor; Elimină posibilitatea diminuării onorariului de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei; Prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat; Devine opozabil şi Ministerului Public, astfel încât să fie plătite serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală”, a menţionat ministrul.

Imediat după semnare, protocolul va fi postat pe pagina Ministerului Justiţiei, iar direcţia financiară din MJ va calcula sumele necesare de la bugetul de stat, care vor fi comunicate către Parlament spre a fi incluse în buget, a mai precizat Toader. Conform avocaţilor consultaţi de AGERPRES, suma minimă pentru onorariu în cazul unui avocat din oficiu ar trebui să fie, cu noul indice, de 313 lei, de la 130 de lei în prezent, iar suma maximă pe care un apărător din oficiu ar putea să o încaseze pe viitor ar fi de 1.253 de lei, faţă de 520 de lei.

Sursa:dcbusiness.ro, romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba