Rămâi conectat

Știri

AJOFM Alba: Refuzul unui loc de muncă duce la pierderea venitului minim garantat

Publicat

în

Persoanele apte de muncă beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

Legea nr. 416/2001 prevede că persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Au început lucrările de reabilitare a clădirii Maternității din cadrul Spitalului Municipal Sebeș: Investiție de peste 5 milioane de lei

Publicat

în

Au început lucrările de reabilitare a clădirii Maternității din cadrul Spitalului Municipal Sebeș

Construită în anul 1984, aceasta găzduiește secțiile de obstetrică – ginecologie și compartimentul de nou-născuți.

Pe toată durata lucrărilor, activitățile medicale vor fi transferate în actualele secții de chirurgie și interne, cu care vor funcționa în paralel, pentru a asigura fluența actelor medicale.

Principalele obiective ale investiției sunt: recompartimentarea cabinetelor, mărirea sălii de operație existente, înființarea unei noi săli de operație; reabilitarea finisajelor interioare, în conformitate cu normele actuale; înlocuirea și redimensionarea instalațiilor electrice, sanitare şi termice pentru toată clădirea; demolarea/desfacerea șarpantei existente; realizarea unui acoperiș de tip terasă, astfel încât să fie respectate normele în vigoare; reabilitarea fațadelor prin implementarea unor soluții care conduc la realizarea confortului termic şi la eficientizarea energetică.

Soluțiile propuse sunt interconectate şi vor contribui complementar la facilitarea desfășurării actului medical de bună calitate şi crearea unui mediu ambient adecvat.

Valoarea totală a investiției este de 5.312.377,53 lei, susținută din bugetul local al Municipiului Sebeș, anterior fiind realizată construcția liftului în valoare de 470.000 lei, printr-o sponsorizare oferită de o companie privată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Zi liberă, de Ziua Învăţătorului, miercuri, pentru elevi și cadre didactice

Publicat

în

Elevii, profesorii şi personalul din învăţământ vor avea zi liberă miercuri, cu prilejul Zilei Învăţătorului.

Ziua Învăţătorului este marcată pe 5 iunie – data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.

Data de 5 iunie este declarată oficial Ziua Învăţătorului prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007.

Liberul pentru Ziua Învățătorului, de 5 iunie, este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministrul Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea cursurilor. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, o serie de activități culturale dedicate istoricului Nicolae Iorga

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, o serie de activități culturale dedicate istoricului Nicolae Iorga

Istoric, profesor universitar, enciclopedist, publicist, om politic și membru titular al Academiei Române, Nicolae Iorga (n. 5 iunie 1871, Botoşani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova) a avut o bogată activitate științifică ce l-a transformat, până la ora actuală, în cel mai important istoric al României.

Iorga s-a implicat activ și în viaţa social-politică a ţării și a contribuit semnificativ la dezvoltarea școlii românești și a vieții culturale naționale. Lui Nicolae Iorga îi datorăm și ideea înființării unei biblioteci publice în Alba Iulia, fiind primul care a donat un fond de carte pentru noua bibliotecă (350 de volume) și care a făcut primele demersuri în acest sens.
Pentru a cinsti memoria marelui istoric român Nicolae Iorga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, împreună cu partenerii: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, organizează în perioada 4-5 iunie 2024, o serie de evenimente culturale dedicate aniversării a 153 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga. Activitățile culturale se vor desfășura atât pe Aleea Scriitorilor și la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cât și pe pagina de Facebook a bibliotecii, după următorul program:
Marți, 4.06.2024
13:00 Nicolae Iorga – O viață de om așa cum a fost, prezintă Daniela Cetean, profesor de istorie la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia (locație: sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba);
13:25 Fondul special – Nicolae Iorga, prezintă Răzvan Dumitru, bibliotecar (locație: sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba);
13.30 Catedrala Încoronării. Istorie și har, prezentarea expoziției de fotografii și a cărții, prezintă Ionela Mircea, istoric la Muzeul Național al Unirii (locație: sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba);
14:00 Vizitarea expoziției de carte „Fondul special – Nicolae Iorga” (locație: sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba);
Miercuri, 5.06.2024
10:00 Citatul zilei (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” – pagina de Facebook);
11:00 Recomandare carte de istorie pentru copii (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – pagina de Facebook);
12:00 Monumentele literaturii române, Depunere de flori la statuia lui Nicolae Iorga de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia;
13:00 Medalion cultural (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – pagina de Facebook);
14:00 Recomandare carte pentru adulți (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – pagina de Facebook);
15:00 Expoziție de carte „Nicolae Iorga” – colaj de fotografii (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – pagina de Facebook);
16:00 Catedrala Încoronării. Istorie și har. Colaj de fotografii (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – pagina de Facebook);
17:00 Memoria culturală a locului – Nicolae Iorga la Alba Iulia (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” – pagina de Facebook);
18:00 Instantanee fotografice din activitățile bibliotecii dedicate vieții și activității lui Nicolae Iorga (Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba– pagina de Facebook);
Expoziția de carte „Fondul special – Nicolae Iorga” și expoziția de fotografii „Catedrala Încoronării. Istorie și har” pot fi vizitate zilnic între orele 9:00 și 17:00, în perioada 4-14 iunie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba