Știri
LOCURI de MUNCĂ în Alba: 410 posturi vacante în județ, la data de 7 august 2018
410 locuri de muncă au fost anunțate, astăzi, vacante de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba. Cele mai multe sunt la Alba Iulia, 152 la număr. Urmează Sebeș, unde au fost anunțate 105 locuri de muncă neocupate și Blaj, unde sunt 74 de joburi disponibile.
AGENŢIA LOCALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ ALBA IULIA – 0258 831 137
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
1 | Controlor calitate | SC TRIGO INDUSTRY SERVICES SA | 1 |
2 | Sofer autocamion/masina de mare tonaj | SC TOTAL NSA INVEST SRL | 1 |
3 | Registrator medical | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
4 |
4 | Îngrijitoare la unitati de ocrotire sociala si sanitara | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
5 |
5 | Infirmier/infirmiera | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
24 |
6 | Fochist pentru cazane de abur si de apa fierbinte | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
2 |
7 | Brancardier | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
4 |
8 | Asistent medical generalist | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
11 |
9 | Agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie | SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
ALBA IULIA |
1 |
10 | Asistent medical generalist | SC REALMED ALBA SRL | 11 |
11 | Asistent manager | SC REALMED ALBA SRL | 1 |
12 | Vânzator | SC ALEAMA CENTER SRL | 1 |
13 | Functionar documentare | SC PRO CENTRAL DOCUMENT SRL | 1 |
14 | Receptioner de hotel | SC PENSIUNEA MA TURISM SRL | 1 |
15 | Camerista hotel | SC PENSIUNEA MA TURISM SRL | 1 |
16 | Ajutor bucatar | SC PENSIUNEA MA TURISM SRL | 1 |
17 | Muncitor necalificat la întretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje | IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA ITALIA SUCURSALA CLUJ | 4 |
18 | Masinist la masini pentru terasamente (ifronist) | IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA ITALIA SUCURSALA CLUJ | 2 |
19 | Excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate | IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA ITALIA SUCURSALA CLUJ | 1 |
20 | Sef birou/serviciu administrativ | SC ARHDESIGN STUDIO PROIECT SRL | 1 |
21 | Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor | SC APULUM CAR WASH SRL | 4 |
22 | Agent curatenie cladiri si mijloace de transport | SC ALFA & OMEGA GROUP SRL | 1 |
23 | Tâmplar universal | SC GAF NEW STYLE SRL | 5 |
24 | Confectioner-montator produse din lemn | SC GAF NEW STYLE SRL | 3 |
25 | Electrician echipamente electrice si energetice | SC ECOVOLT SRL | 1 |
26 | Ambalator manual | SC BEST BUSINESS OFFICE SRL | 4 |
27 | Operator la masini-unelte cu comanda numerica | SC BEST BUSINESS OFFICE SRL | 2 |
28 | Stivuitorist | SC BEST BUSINESS OFFICE SRL | 1 |
29 | Sofer autocamion/masina de mare tonaj | SC TECONSA SRL | 1 |
30 | Operator chimist la producerea diverselor produse anorganice | SC ELASTIMPEX SRL | 1 |
31 | Lacatus-montator masini electrice rotative, transformatoare si aparataj electric | SC YANA-IUS SRL | 2 |
32 | Operator la masini-unelte cu comanda numerica | SC YANA-IUS SRL | 1 |
33 | Receptioner de hotel | SC NEW FAN SRL-D | 2 |
34 | Camerista hotel | SC NEW FAN SRL-D | 2 |
35 | Casier | SC LIN &EMA SRL | 1 |
36 | Gestionar depozit | SC LIN &EMA SRL | 2 |
37 | Manipulant marfuri | SC LIN &EMA SRL | 8 |
38 | Operator calculator electronic si retele | SC LIN &EMA SRL | 2 |
39 | Sofer de autoturisme si camionete | SC LIN &EMA SRL | 5 |
40 | Vânzator | SC GIZEL PRODCARN SRL | 2 |
41 | Programator | SC COMPUTER SOFTWARE SOLUTION SRL | 1 |
42 | Designer pagini web (studii medii) | SC COMPUTER SOFTWARE SOLUTION SRL | 1 |
43 | Electrician de întretinere si reparatii | SC ROMACOM VEN SRL | 1 |
44 | Zugrav | SC PRIMEX INVEST SRL | 1 |
45 | Zidar pietrar | SC PRIMEX INVEST SRL | 1 |
46 | Pavator | SC PRIMEX INVEST SRL | 1 |
47 | Dulgher (exclusiv restaurator) | SC PRIMEX INVEST SRL | 1 |
48 | Sofer de autoturisme si camionete | SC MADPAN 70 SRL | 1 |
49 | Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide | SC MADPAN 70 SRL | 6 |
50 | Brutar | SC MADPAN 70 SRL | 3 |
51 | Tehnician echipamente de calcul si retele | SC INFOGRUP SRL | 1 |
52 | Programator | SC INFOGRUP SRL | 1 |
53 | Operator calculator electronic si retele | SC INFOGRUP SRL | 1 |
54 | Mânuitor, montator decor | CENTRUL DE ACTIVITATI CRESTEM FRUMOS SRL | 1 |
55 | Instructor/preparator formare | CENTRUL DE ACTIVITATI CRESTEM FRUMOS SRL | 1 |
56 | Educator specializat | CENTRUL DE ACTIVITATI CRESTEM FRUMOS SRL | 1 |
57 | Ajutor bucatar | SC CRYSTAL ADNA PROIECT | 1 |
TOTAL | 152 |
PUNCT DE LUCRU AIUD – 0725 225 882
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
1 | Vopsitor | UZINA DE VAGOANE AIUD SA | 2 |
2 | Sudor manual cu arc electric | UZINA DE VAGOANE AIUD SA | 2 |
3 | Lacatus-montator | UZINA DE VAGOANE AIUD SA | 2 |
4 | Lacatus revizie vagoane | UZINA DE VAGOANE AIUD SA | 2 |
5 | Lacatus mecanic | UZINA DE VAGOANE AIUD SA | 2 |
6 | Muncitor necalificat la întretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje | SC PREBET AIUD SA | 10 |
7 | Lacatus mecanic | I & L TEHNOCONSULTING SRL | 1 |
8 | Inginer mecanic | I & L TEHNOCONSULTING SRL | 1 |
9 | Electrician de întretinere si reparatii | I & L TEHNOCONSULTING SRL | 2 |
10 | Muncitor necalificat în industria confectiilor | SC CONF RICAMI NADA SRL | 5 |
TOTAL | 29 |
PUNCT DE LUCRU BLAJ – 0725 225 883
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
|
1 | Viticultor | SCDVV BLAJ | 1 | |
2 | Tractorist | SCDVV BLAJ | 2 | |
3 | Referent de specialitate inginer horticol | SCDVV BLAJ | 3 | |
4 | Pepinierist | SCDVV BLAJ | 1 | |
5 | Consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generala | SCDVV BLAJ | 1 | |
6 | Casier | SC PRETURI PENTRU TINE SRL | 1 | |
7 | Strungar universal | I.A.M.U. SA | 4 | |
8 | Rectificator universal | I.A.M.U. SA | 10 | |
9 | Operator la masini-unelte cu comanda numerica | I.A.M.U. SA | 10 | |
10 | Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor | I.A.M.U. SA | 10 | |
11 | Lacatus mecanic | I.A.M.U. SA | 10 | |
12 | Frezor universal | I.A.M.U. SA | 10 | |
13 | Electrician protectie relee, automatizari si masuratori electrice | I.A.M.U. SA | 10 | |
14 | Muncitor necalificat în mine si cariere | SC APOLLO PROBALAST SRL | 1 | |
TOTAL | 74 | |||
PUNCT DE LUCRU SEBEŞ – 0725 225 885
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
1 | Tractorist | SC TIMARIU COMPANY SRL | 2 |
2 | Sc hidroelectrica sa | INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE | 1 |
3 | Lucrator comercial | SC SIBARIS SRL | 1 |
4 | Consilier juridic | SC SCPEI MATEI&ASOCIATII SRL | 1 |
5 | Zidar pietrar | SC LINCOLN SERVICE SRL | 9 |
6 | Parchetar | SC LINCOLN SERVICE SRL | 2 |
7 | Dulgher (exclusiv restaurator) | SC LINCOLN SERVICE SRL | 5 |
8 | Vânzator | SC ONDIN SRL | 1 |
9 | Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide | SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER BUCURESTI SRL | 10 |
10 | Sapator manual | SC HIDROCONSTRUCTIA SA | 10 |
11 | Instalator apa, canal | SC HIDROCONSTRUCTIA SA | 10 |
12 | Fierar betonist | SC HIDROCONSTRUCTIA SA | 10 |
13 | Dulgher restaurator | SC HIDROCONSTRUCTIA SA | 10 |
14 | Betonist | SC HIDROCONSTRUCTIA SA | 10 |
15 | Muncitor necalificat în industria confectiilor | SC CARESTA STORE SRL | 10 |
16 | Lucrator bucatarie (spalator vase mari) | SC BOEMA LUX SRL | 1 |
17 | Tâmplar mecanic la croit si dimensionat | SC ATERO SRL | 3 |
18 | Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor | SC ATERO SRL | 5 |
19 | Vânzator | SC ANDROMI COM SRL | 3 |
20 | Manipulant marfuri | SC ALGABETH COM SRL | 1 |
TOTAL | 105 |
PUNCT DE LUCRU CUGIR – 0725 225 881
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
1 | Ambalator manual | SC ELIT SRL | 11 |
2 | Manipulant marfuri | SC ELIT SRL | 11 |
Total | 22 |
ALOFM CÂMPENI – 0725 225 884
NR. CRT. | OCUPAŢIA/MESERIA | DENUMIRE ANGAJATOR | NR. LOCURI
VACANTE |
1 | Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide | SC VIO BUSINESS SRL | 1 |
2 | Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii | SC B & A PREFABRICATE SRL | 10 |
3 | Fierar betonist | SC B & A PREFABRICATE SRL | 10 |
4 | Vânzator | CIOAZA ANGELA LILIANA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ | 1 |
5 | Inspector tehnic | SC ARIESUL SA | 1 |
6 | Vânzator | SC DETUNATA SA | 1 |
7 | Montor articole din piele | SOF PRODUCTION STANIJA SRL | 4 |
TOTAL | 28 |
Știri
Începe SĂPTĂMÂNA MARE: Ce trebuie să faci în fiecare zi în această perioadă
Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos.
În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Curţile sunt măturate, surile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, şanţurile sunt curăţate de nămol şi adâncite.
Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Pastile le prind necurăţate”.
Săptămâna Mare. Lunea Mare
În lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc şi se văruiesc casele iar mobilierul este spălat şi reparat. De asemenea, în Lunea Mare se poate spăla.
Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.
Săptămâna Mare. În Joia Mare fiecare familie duce la Biserică colaci
În Joia Mare, dată limita slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte sătenilor aflaţi la biserica, în cimitir sau pe la casele lor.
Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frică Joimăriţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţişare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau căldură, oală cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc.
Această fiinţă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele şi mâinile fetelor şi femeilor leneşe, le pârlea părul şi unghiile şi incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneşi, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertaţi de aceste pedepse. De fapt, Joimăriţă era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare şi care, treptat, a devenit un personaj justiţiar ce pedepsea lenea şi nemuncă.
Săptămâna Patimilor. Focurile de Joi-Mari
Conform tradiţiei, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineaţă acestei zile se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi, în faţă casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Focurile de Joi-Mari erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toţi morţii din familie şi reprezentau o replică precreştină la înhumarea creştină din Vinerea Mare, conform crestinortodox.ro.
Aceste focuri se deosebesc de focurile ritualice de peste an – focurile de Mucenici, de Lăsatul Secului, de San – George sau de Sânziene. Ele se făceau din plante considerate a avea virtuţi magice ( alun, boz, tei) ce erau adunate de către copii sau de către tinerele necăsătorite.
Focurile se înconjurau cu tămâie şi agheasmă, în jurul lor se aşezau scaune „pentru morţii ce urmau să sosească” şi se dădea de pomană copiilor, vecinilor şi rudelor. Obiceiul se mai păstrează în unele sate din zona montană a Bucovinei (Moldoviţa, Paltin, Argel, Vama, Brodina de Sus etc), purtând denumirea de „încălzitul moşului” dar, de cele mai multe ori, semnificaţiile sale nu mai sunt cunoscute, el având mai ales caracter de divertisment.
Săptămâna Patimilor. Când se face pasca si când se vopsesc ouăle
Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pască,cozonacii cu mac şi nuca şi babele coapte în forme speciale de ceramică. Pască cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă, şi are, cel mai adesea, formă rotundă. Aluatul dospit se pune în tavi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se aşează aluatul împletit din două sau trei sucituri şi se lasă totul la crescut.
În mijlocul tăvii se aşează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii şi stafide. Peste brânză se face o cruce, din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou şi se coace în cuptorul încălzit. Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau.
Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbătă Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vara. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor – popor mitic care trăia sub pământ – că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor.
În Vinerea Neagră se ţine post negru
Ultima vineri din Postul Mare este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauza Vinerea Mare este zi de post negru.
În Vinerea Mare nu se fac copturi
În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţă că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptură nu este mâncată nici măcar de peşti.
În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seară, însă, întreagă suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta. în scopuri terapeutice.
Săptămâna Patimilor. Sâmbătă Mare
Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbătă Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptură şi borşul de miel.
Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea: „Crăciunul este satul iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă.
Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserica, pentru sfinţire.
În el aşterne un ştergar curat şi aşează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breabăn (numit brebanoc sau bărbănoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.
Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodină, semn de preţuire a sărbătorii pascale dar şi de mândrie personală.
Sursa:realitatea.net
Știri
Cozonacul, nelipsit de pe meselor românilor de Paște: Când și unde a apărut
Desertul preferat al românilor, cozonacul, are o istorie îndelungată. Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătorești.
Deși este o prăjitură tradițională românească, acesta este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak) și un produs de patiserie italiană numită „panettone”.
La originea cozonacului se află pâinea, iar tehnicile de dospire și coacere au evoluat în timp. Drojdia a fost folosită din timpuri străvechi ca ferment pentru dospirea aluatului.
Potrivit descoperirilor arheologice, în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt. De asemenea, există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită, unele fiind îndulcite cu miere, scrie unica.ro.
Tot în Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci, care se numea „plakous”. Chrysippus din Tyana a menţionat, conform surselor, o reţetă de cozonac cu nuci şi miere pe care, tot el menţionează, l-a gustat în Creta.
Romanii, care au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci, adăugând, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate. La început existau două feluri de cozonac ce erau oferite ca ofrandă zeilor: „libum”, un cozonac de dimensiuni mai mici și „placenta”, un cozonac cu brânză, stafide și alune. În Evul Mediu, brutarii europeni făceau deseori cozonaci cu fructe uscate deoarece acestea țineau mai mult timp.
În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate în 1718, cu recomandarea de a fi copt în forme lungi şi înguste, recomandare care a rămas valabilă şi în zilele noastre. În Anglia secolului al XIV-lea, Geoffrey Chaucer menţionează, în Povestiri din Canterbury, de cozonaci imenşi făcuţi pentru ocazii speciale. Unul dintre cozonaci, de forma unui tort, fusese făcut din 13 kilograme de făină şi conţinea unt, smântână, ouă, mirodenii, stafide şi miere, potrivit unica.ro.
Francezii, cei care în secolul al XIX- lea au adăugat al treilea fel la masă, „desertul”, sunt cei care au pus în valoare cozonacul, mai mult decât alţii. Marie Antoinette a rămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus că oamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină a Franţei ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine”.
Mrs. Mary Eales, o cunoscută autoare de cărţi de bucate din Marea Britanie, a scris în 1718, ca recomandare, ca acest preparat să fie copt în forme lungi şi mai subţiri. De atunci datează forma clasică de cozonac. Specialiştii în gastronomie sunt aproape cu toţii de acord că reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni, scrie unica.ro.
Știri
Să ne cunoaștem frumusețile județului: Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești-Arieșeni, înaltă de 14 metri, loc de atracție pentru turiști
Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești, de lângă Arieșeni, reprezintă o atracție pentru turiști, indiferent de perioada anului
Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto.
Cascada Patrahaitesti – dupa numele satului langa care se afla sau Cascada Bucinis – dupa numele raului pe care s-a format.
Cei mai multi turisti viziteaza aceasta cascada in perioada de vara din iulie pana prin septembrie, se poate ajunge la cascada chiar si iarna cand zapada este mica. Cascada merita vizitata si in perioada de primavara si toamna cand datorita topirii zapezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind impodobita de gheata.
Cum ajung la Cascada Patrahaitesti?
Pentru a ajunge la cascada plecand din centrul statiunii turistice Arieseni urmati drumul national spre Vartop circa 1 kilometru pana vedeti un pod de beton pe partea stanga iar langa acesta un mic indicator „Cascada Patrahaitesti 5 kilometri”. De aici urmati drumul forestier lejer si marcajul punct rosu pana in satul Patrahaitesti de unde mai aveti 1,5 kilometri pana la cascada.
Ce pot vizita in apropierea cascadei?
In apropierea cascadei puteti sa vizitati doua muzee – doua ateliere de mestesugarit in care se creaza obiecte de artizanat specifice ciubararitului: tulnice, ciubere, donite, pahare de lemn, sararite, fluiere. Aici puteti sa vedeti cum sunt create aceste obiecte si deasemenea puteti invata sa cantati la tulnic. Deasemnea la localnici gasiti produse traditionale specifice tarii motilor: palinca, afinata, dulceata de fructe de padure etc.
Cascada Patrahaitesti se gaseste la poalele Varfului Curcubata Mica, varf pe care il puteti vizita plecand de la cascada. De sus aveti cel mai bun punct de belvedere asupra Tarii motilor cu casele rasfirate prin toate poienile muntilor pana sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.
-
Știriacum 6 zile
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Politicăacum 2 săptămâni
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Divertismentacum 6 zile
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii
-
Știriacum 14 ore
Crenguțele de salcie: Semnificația uneia dintre cele mai cunoscute tradiții românești de Florii
-
Știriacum 6 ore
Începe SĂPTĂMÂNA MARE: Ce trebuie să faci în fiecare zi în această perioadă
-
Știriacum o săptămână
Eticheta nu e o simplă formalitate: Codul Bunelor Maniere. Care sunt regulile de bază