Rămâi conectat

Știri

Primăria Alba Iulia lansează site-ul de prezentare a soluțiilor smart, în 25 iulie

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia, alături de partenerii din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, lansează în ziua de 25 iulie, ora 12.00, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina, site-ul de prezentare a soluțiilor implementate sau în curs de implementare în baza parteneriatelor de cooperare din proiectul pilot: www.albaiuliasmartcity.ro.

Din datele pe care le avem, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente și sperăm, cu ajutorul partenerilor și al cetățenilor, să o transformăm într-una de referință pentru alte oraşe care pornesc pe acest drum.

Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală. Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor.

Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș. Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.

Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism. De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (http://www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city.

Ceea ce este foarte important de subliniat este că nicio soluţie nu se testează în cadrul proiectului pilot fără un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale. Practic, fiecare soluţie are un corespondent în realitatea de nevoi ale oraşului: o necesitate pe care o soluţie sau mai multe au rolul de a o acoperi. Dacă este destul de performantă şi o face, are şansa să fie aplicată pe scară largă şi de către alte municipalităţi. Dacă nu funcţionează în parametri agreaţi, orice proiect, oricât de bombastic i-ar fi numele şi renumele, are şanse destul de scăzute să fie testat sau replicat şi în alt oraş.

Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare. Credem că proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public. Credem că am pus bazele unei echipe capabile să extindă proiectele testate astăzi şi ale unui nou mod de lucru în implementarea soluțiilor inteligente şi de impact pentru oras.

Tot efortul depus în cadrul acestui proiect îl rezumăm şi-l dedicăm Alba Iuliei, pentru a face oraşul mai accesibil, mai competitiv, mai creativ, mai comunicativ şi mai transparent în relaţia cu oamenii din comunitate, mai integrativ, mai eficient în consumuri şi mai atractiv pentru mediul de afaceri. Dacă până acum soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de facebook Alba Iulia Smart City şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, odată cu lansarea site-ului www.albaiuliasmartcity.ro, proiectul pilot de oraş inteligent va intra într-o nouă fază de promovare, pe de o parte mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii), iar pe de altă parte mai vizibilă în mediul online. Desigur că site-ul va avea şi rolul de a invita alţi posibili parteneri să se alăture aventurii digitale cu care Alba Iulia a dat, practic, tonul în ceea ce priveşte noua perspectivă de dezvoltare a oraşelor din România, prin intermediul conceptului de pilotare.

Construcţia site-ului www.albaiuliasmartcity.ro (scalabil pe diverse rezoluţii, ce poate fi vizualizat pe orice dispozitiv mobil) este un tot proiect smart, derulat împreună cu partenerii noştri de la Civic Tech Bucureşti. Acesta va reprezenta sursa online principală și oficială de informare publică despre toate proiectele de oraş inteligent testate în Alba Iulia. Pe măsură ce alte solutii inteligente sunt agreate şi încep să fie testate, acestea vor fi publicate pe acest site, conţinutul fiind distribuit în cinci secţiuni: Descrierea proiectului, Specificaţii tehnice, Beneficii, Rezultate şi Media. Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.

Invităm pe această cale şi alte companii din România să ni se alăture în proiectul nostru pilot de smart city, pentru ca la 100 de ani de România să contribuim împreună la dezvoltarea inteligentă a „oraşului în care s-a născut viitorul” – Alba Iulia, Cealaltă capitală. De asemenea, pe albaiulieni şi pe cei care ne vizitează, îi invităm să descopere proiectul, să testeze soluţiile si să se implice alături de municipalitate în tot ceea ce contează pentru oraş, implicit la îmbunătătirea solutiilor funcţionale şi la promovarea acestora.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba