Rămâi conectat

Educație și Cultură

Proiecte marca Inter-Art Aiud, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Publicat

în

Două importante proiecte aiudene de cultură sunt incluse sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în anul Centenar, în cadrul manifestarilor desfășurate pe plan național și internațional.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis, în data de 21 mai 2018, un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare:

Cu prilejul Zilei Mondiale a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare, îi felicit pe toți cei care recunosc și respectă diversitatea culturală, promovează dialogul dintre civilizații, legând cultura, în feluritele sale expresii, de dezvoltarea durabilă a colectivităților.România este spațiul unei importante diversități culturale, probată prin expresiile artistice, prin specificitățile locale ori regionale, prin manifestarea identităților etnice, lingvistice ori confesionale. Diversitatea culturală este pentru noi nu doar o moștenire, ci și o trăsătură a creației contemporane și a dialogului intercultural la care participăm, la nivel național, european și internațional. Creatori, public ori autorități, toți cei care se raportează la domeniul cultural, suntem chemați în această zi să găsim cele mai potrivite mijloace pentru a face din diversitatea culturală un motor al creșterii calității vieții, în beneficiul colectivităților din care facem parte, precum și al generațiilor care ne vor urma.” Cu ocazia acestei zile, Președintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj Taberei Interetnice de Artă Contemporană, care va fi organizată la Aiud, în perioada 5-15 iunie 2018. Tabăra are loc o dată la doi ani și se află la cea de a II-a ediție. De asemenea, Președintele României a acordat Înaltul Patronaj expoziției „Imaginile diversității”, care va avea loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în perioada 26-30 iunie 2018. Expoziția cuprinde lucrări din prima ediție a Taberei Interetnice de Artă Contemporană de la Aiud, din octombrie 2016, care a reunit 34 artiști plastici reprezentând cele 20 de etnii din România și s-a bucurat de o bună rezonanță la nivel național și internațional.” (http://www.presidency.ro)

Expoziția de artă „Imaginile diversității” care se desfășoară în luna iunie 2018 la Parlamentul European, de la Bruxelles cuprinde lucrări realizate de 34 de pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi, reprezentând 20 de minorităţi din România, la care se alătură artişti etnici români. De menționat că datorită calității și valorii sale culturale și artistice expoziția a fost prezentată cu succes atât în țară (la Muzeul Cotroceni, București,  la Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, la Galeriile Inter-Art Aiud) cât și în străinătate, la Palatul ONU din Geneva (în deschiderea celei de-a 10-a ediții a Forumului pentru probleme ale minorităților, desfășurat sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva).

Ediția de anul acesta a Taberei interetnice de artă contemporană propune un concept nou de abordare artistică a problematicii multiculturalității dar și continuarea demersului de colaborare interculturală, de punere în valoare a dimensiunii multietnice și multiculturale a României, respectarea tradițiilor specifice și a valorilor umane și culturale comune.

Organizatorii proiectelor sunt: Guvernul României – Departametul pentru Relații Interetnice, Fundația Inter-Art Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud și Centru Cultural Liviu Rebreanu Aiud.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Concurs de planuri de afaceri la UAB

Publicat

în

La UAB, concurs de planuri de afaceri

În contextul demersurilor de susținere a activităților societăților antreprenoriale studențești din cadrul universităților, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează un concurs de planuri de afaceri pentru studenții și masteranzii săi.

Planurile de afaceri participante pot fi trimise până vineri 17 mai la adresa de email [email protected].

Rezultatele vor fi comunicate luni 20 mai.

Vor fi acordate trei premii principale, iar primii 20 de participanți clasați în ordinea punctajelor acordate de către comisia de evaluare vor participa la cursul E-SMART SKILLS 6.0.

Activitatea este parte a proiectului „Școala inovativă de antreprenoriat a studenților UAB (SIAS UAB)”, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, manager de proiect fiind conf. univ. dr. Claudia Moisă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Scriitorul Mircea Dinescu, la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”.

Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut.

A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Publicat

în

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost marcată de către elevii claselor a X-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia printr-o activitate extracurriculară de „public speaking”.
Intitulată „Speaking european – en parleant europeen”, activitatea a fost organizată de către cadrele didactice de limba engleză și limba franceză și a avut ca scop încurajarea elevilor de a se exprima liber în limbile engleză și franceză și de a transmite informații legate de un anume subiect de interes public, care să aibă legătură cu aniversarea Zilei Europei și cu tot ceea ce înseamnă Europa ca uniune, valori, cultură, spațiu geografic și istorie.
Elevii au pregătit prezentări orale, obișnuindu-se astfel cu modalitatea de „public speaking/parler librement”, învățând care sunt pașii importanți într-o prezentare orală, producerea de mesaje și interacțiunea orală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba