Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Februarie 1785: Horea și Cloșca erau executați prin tragere pe roată, pe Dealul Furcilor

Publicat

în

In 1785, pe 28 februarie, Horea si Closca, conducatorii rascoalei taranesti de la 1784 din Transilvania, erau executati prin tragere pe roata. Prin trădare, HOREA şi CLOŞCA au fost prinşi pe 27 decembrie 1784 în pădurea Scorăcetului din munţii Gilăului iar, pe 30 ianuarie 1785, CRIŞAN a fost prins între Ponor şi Mogoş. Cei trei viteji conducători ai răscoalei au fost duşi, legaţi în lanţuri, la închisoarea din cetatea Alba Iulia.

Contele Anton Iancovici, trimisul împăratului, a fost desemnat să judece pe cei trei căpitani ai răscoalei. Acesta a adunat probe, timp de o lună, prin interogarea căpeteniilor şi ai altor martori. Înainte de execuţie HOREA şi CLOŞCA au fost purtaţi, în lanţuri, prin satele de pe valea Mureşului, dintre Alba Iulia şi Deva. S-a dat cea mai grea sentinţă prevăzută de codul penal terezian, anume frângerea cu roata, de jos în sus.

HOREA şi CLOŞCA au fost executaţi în ziua de 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor, în prezenţa a 5000 de ţărani români, aduşi sub „poruncă aspră” din patru comitate câte şase din fiecare sat, din care trei bătrâni şi trei tineri. CRIŞAN a fost găsi mort, în celulă, pe 13 februarie 1785. Ziua următoare contele Iankovich pronunţă sentinţa asupra cadavrului. Pe 16 februarie corpul este decapitat şi despicat în 4 bucăţi , care după câteva zile sunt bătute în cuie pe stâlpi în localităţile: Cărpiniş, Abrud, Bucium, Mihăileni şi Brad

Trupurile lui HOREA şi CLOŞCA au fost tăiate în patru părţi, puse în coşuri pe cai şi purtate prin 4 comitate pentru înfricoşarea si umilirea românilor si apoi expuse pe stâlpi în 10 localităţi, unde rezistenţa răsculaţilor a fost mai puternică.

Cine sunt cei trei iobagi plini de cutezanţă: HOREA, CLOŞCA şi CRIŞAN?

HOREA era iobag al statului din domeniul fiscal al Zlatnei. Se născuse în 1730 în comuna Albac. Numele adevărat era Vasile Nicola zis Ursu. Flăcău fiind i s-a spus HOREA , pentru că el cânta duios din fluier, de dor şi de jale. Se spune că avea şi un glas atât de puternic încât, când începea să cânte, se auzea până la casa lui CLOŞCA din Cărpiniş, la 5 kilometri sud de Câmpeni. Atinsese vârsta de 50 de ani şi îndurase zeci de ani ca iobag al statului şi apoi ca jeler pe domeniul Gilăului, nedreptăţi din cele mai apăsătoare. A parcurs de 4 ori calea Vienei pentru a cere libertate şi dreptate pentru poporul său. Toţi ţăranii cât şi autorităţile statului 1-au considerat ca prim conducător al răscoalei.

CLOŞCA al doilea conducător al răscoalei, era iobag al statului din Cărpiniş, lângă Roşia Montană. Numele său adevărat era Ion Oargă. I s-a dat din copilărie porecla de „cloşca” pentru că în jocurile sale cu alţi copii avea întotdeauna rolul cloştii care îşi apăra puii de uliu. Şi CLOŞCA i-a rămas numele. În 1784 avea 37 de ani. De tânăr şi-a câştigat încrederea iobagilor din zona Abrudului. La însoţit pe HOREA la Viena în primele 3 călătorii: 1779,1780 şi 1782.

CRIŞAN al treilea conducător al răscoalei era tot iobag al statului. Avea 52 de ani. S-a născut în comuna Vaca (astăzi satul Crişan, comuna Ribiţa, judeţul Hunedoara), de pe Crişul Alb. De aceea i s-a spus CRIŞAN. Numele sau adevărat fiind Giurgiu Gheorghe. În tinereţe a făcut mulţi ani de cătănie, în slujba împăratului într-un regiment format în majoritate din români. Aici a deprins meşteşugul ostăşesc pe care îl va folosi în desfăşurarea răscoalei.

Sursa:dacoromania-alba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia, 22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești

Studenţii şi masteranzi înmatriculaţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia trebuie să transmită până pe 22 septembrie, inclusiv, prin aplicația Cazare cămine de pe site-ul www.uab.ro, cererile de înscriere în vederea obţinerii unui loc de cazare în căminele studențești în noul an academic.

Solicitanții trebuie să aibă cont în aplicația cazari.uab.ro, separat pentru studenți și masteranzi. În 23 septembrie vor fi verificate mediile studenţilor de către secretariatele facultăților, iar în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afişate listele cu studenţii care vor primi cazare. Cazarea propriu-zisă va fi efectuată între 26 – 28 septembrie, între orele 8.00 – 18.00. Locurile rămase vacante vor fi redistribuite în 2 octombrie.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică, în perioada 21-22 septembrie

Publicat

în

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică

În perioada 21-22 septembrie 2024 va avea loc Târgul ALBA GREEN ENERGY pe Esplanada Carolina Mall din Alba Iulia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluții pentru energie verde și eficiență energetică.

Evenimentul își propune dezvoltarea pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând atât energia din surse regenerabile cât și eficiența energetică și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme.

Târgul este organizat de către Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba iar expoziția va fi amenajată pe Esplanada Carolina Mall unde firmele vor fi prezente cu soluții privind creșterea eficientei energetice, producerea de energie din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor dar și mobilitate electrică.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 septembrie 2024

Ora 10.00 Deschiderea oficială a târgului
Orele 10.30 – 19.00 Vizitarea standurilor
Ora 12.00 Eco spectacolul grădinițelor
Ora 14.00 Ora de inventică
Ora 19.00 Finalul primei zile a târgului

Duminică, 22 septembrie 2024

Orele 10.00 – 17.00 Vizitarea standurilor
Ora 15.00 Extragerile câștigătorilor la tombole
Ora 17.00 Închiderea târgului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba