Rămâi conectat

Educație și Cultură

Sportul redevine materie OBLIGATORIE pentru BAC!? Intițiativă legislativă depusă în Parlament de 53 de deputați și senatori

Publicat

în

O noua lege stabileste ca sportul va deveni materie obligatorie la Bacalaureat. In plus, va creste numarul orelor de educatie fizica din scoli la 3 ore pe saptamana (clasele I- IV), respectiv 3 ore + 2 alte ore de colectiv sport (sport competitional) la clasele V-VIII si la liceu. La gradinita vor fi obligatorii minimum 3 ore de activitati psihomotrice pe saptamana. Orele de sport din invatamatul primar vor putea fi predate de invatatori/institutori, fiind incluse in norma acestora.

53 de deputati si senatori PSD, USR si din partea minoritatilor au depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede marirea numarului orelor de sport in scoli. In plus, noua lege spune si faptul ca sportul va fi materie obligatorie de examen la Bacalaureat.
„Statisticile oficiale arata ca 1 din 3 tineri nu face sport, iar 9 din 10 tineri petrec 8 ore pe zi la televizor, internet sau jocuri video. Lipsa activitatilor fizice omoara la fel de multi oameni ca si fumatul. Lipsa activitatilor fizice scade 7 ani din viata”, se arata in Expunerea de motive a acestei legi.
In consecinta, noua lege vrea sa introduca sportul ca materie obligatorie la Bacalaureat, dar si sa mareasca numarul de ore de sport din scoala.
Ce spune noua lege?
2.    La articolul 77, alineatul (4) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
–    proba E practica de evaluare a competentelor motrice formate pe durata invatamantului liceal, pentru elevii apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitati de educatie fizica si sport.
Legea nr. 69/2000 educatiei fizice si sportului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200, din 9 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5
(1)    Educatia fizica scolara este disciplina obligatorie, prevazuta in planurile de invatamant cu un numar de ore diferentiat, conform curriculumului stabilit de comun acord intre Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale.
(2)    Educatia fizica in invatamantul preuniversitar este cuprinsa in trunchiul comun al planurilor de invatamant si in curriculum la decizia scolii astfel:
1.    la invatamantul prescolar care cuprinde grupa mica, mijlocie si mare, minim 3 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii in institutiile cu program normal sau prelungit.
2.    la invatamantul primar care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun pentru fiecare clasa.
3.    la invatamantul gimnazial care cuprinde clasele V-VIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
4.    la invatamantul liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
(3)    la invatamantul superior, educatia fizica este disciplina de invatamant obligatorie, complementara, cu frecventa de minim 2 ore saptamanal pe parcursul fiecarui semestru pentru fiecare an de studiu pentru ciclul de studii de licenta, prevazuta in planurile de invatamant peste numarul de ore alocat pe profiluri, si optional 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) pe ramura
de sport sau grupe sportive”.
Cine vor fi profesorii care vor preda sportul?
La articolul 27, dupa alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
1. „(8) Personalul didactic din unitatile de educatie timpurie anteprescolara organizeaza minim 2 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii”.
La articolul 263, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Orele de educatie fizica din invatamantul primar, prevazute in planurile de invatamant pot fi predate de invatator/invatatoare, institutor/institutoare, fiind incluse in norma acestora”.
La articolul 263, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7A1), cu urmatorul cuprins:
„(7A1) Orele de educatie fizica din invatamantul primar pot fi predate si de profesorii pentru invatamantul primar de la grupa sau clasa respectiva, in cadrul activitatilor postului, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii ori certificatul de competenta. in cazul in care profesorii pentru invatamantul primar de la grupa ori clasa respectiva, nu fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta, orele de educatie fizica din invatamantul primar vor fi predate si de profesorii cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora”.
Deocamdata aceasta lege este in stadiul de proiect legislativ, fiind inregistrata la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
sursa: portalinvatamant.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Baritina, exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Baritina este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
Este un mineral din clasa sulfaților, fiind un sulfat de bariu anhidru. Denumirea sa face referire la greutatea specifică mare, (grec barys = greu), fiind un mineral moale și greu, ușor de identificat.
Apare de obicei sub formă de cristale în roci sedimentare, cum ar fi calcarul și dolomitul. Se găsește și în concreţiuni de nisip și gresie.
Cristalele de baritină prezintă cel mai frecvent habitus tabular dar și prismatic, pot ajunge la dimensiuni mari și pot fi incolore, transparente, dar de obicei baritina este colorată, datorită impurităților în alb, cenușiu, roșu, galben sau brun, cenușiu închis și negru, uneori în albăstrui, verzui și de alte nuanțe, cu luciu sticlos, rășinos sau perlat.
Apare adesea alături de alte minerale precum cuarț, calcit, fluorit, galena, pirita, calcopirita, sfalerit, cinabrul, etc. Apare si ca mineral accesoriu in unele roci vulcanice. Prezența baritinei a fost identificată chiar și la unii meteoriți.
In România, baritina este un mineral des întâlnit. In regiunea Baia Mare apare sub formă de cristale deosebit de frumoase cu diverse culori si incluziuni.
Este foarte mult întrebuințată în diferite ramuri ale industriei: ca înlocuitor al lichidului de sondă, de exemplu la forajele de obținere a țițeiului (baritina stabilizează gaura de foraj), la fabricarea vopselelor, ca material de umplutură în industria hârtiei și a cauciucului, la obținerea sărurilor de bariu, substanță de contrast în radiografia gastrică. Ca piatră semiprețioasă este rar folosită, datorită durității mici și clivajului accentuat.
Exemplarul din imagine provine din zona Baia Sprie și prezintă mineralul sub formă de cristale foioase, fiind expus în sala 1 a muzeului aiudean, alături de alte eșantioane provenind din Baia Sprie și Cavnic, Maramureș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit recent a doua activitate din cadrul Proiectului eTwinning transdisciplinar „History Challenge”, proiect care îmbină discipline precum istoria, limba engleză și retorica.
Această întâlnire a oferit prilejul elevilor și cadrelor didactice de la instituțiile partenere, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca (liceu coordonator), Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, să se întâlnească și să parcurgă un traseu turistic în Cetatea Alba Carolina, împărtășind informații în limba engleză și limba română despre cei trei patroni spirituali ai școlilor partenere – Avram Iancu, Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare, cele mai importante obiective istorice din cetate și despre Regele Ferdinand I, Regina Maria sau Iancu de Hunedoara.
La această activitate au participat elevii sergent Dragoș Nueleanu și Maria Iacobhazi, elevii caporal Georgiana Bozga și Alexandru Marțian și elevii fruntaș Alexandru Florescu, Andrea Buontempo și Daniel Cârnaț, coordonați de profesoara de limba engleză Cornelia Bratu.
Următoarea activitate din cadrul proiectului va fi dedicată monarhiei din România și Reginei Maria.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Concurs de planuri de afaceri la UAB

Publicat

în

La UAB, concurs de planuri de afaceri

În contextul demersurilor de susținere a activităților societăților antreprenoriale studențești din cadrul universităților, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează un concurs de planuri de afaceri pentru studenții și masteranzii săi.

Planurile de afaceri participante pot fi trimise până vineri 17 mai la adresa de email [email protected].

Rezultatele vor fi comunicate luni 20 mai.

Vor fi acordate trei premii principale, iar primii 20 de participanți clasați în ordinea punctajelor acordate de către comisia de evaluare vor participa la cursul E-SMART SKILLS 6.0.

Activitatea este parte a proiectului „Școala inovativă de antreprenoriat a studenților UAB (SIAS UAB)”, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, manager de proiect fiind conf. univ. dr. Claudia Moisă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba