Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Sănătate

”Luna Națională de Prevenire a Cancerului”: DSP Alba organizează în februarie activități de informare, educare și workshop-uri cu profesioniștii din sănătate

Publicat

în

Direcţia de Sănătate Publică a județului Alba organizează în februarie, ”Luna Națională de Prevenire a Cancerului”, mai multe activități educativ-preventive ce au ca scop creșterea gradului de conștientizare și reducerea mortalității prin cancer.
 
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP Alba și va consta în activități de informare, educare, comunicare în comunitățile cu asistență medicală comunitară precum și mese rotunde, workshop-uri cu profesioniștii din sănătate, acțiuni publice și distribuire de materiale informative.
Scopul campaniei Luna Națională de Prevenire a Cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.
Luna Națională de Prevenire a Cancerului explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijire, făcând o prioritate din lupta împotriva acestei boli.
Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.
De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se solicită decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să pretindă guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.
Scopul Campaniei este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer”. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.
În România, Campania Luna Națională de Prevenire a Cancerului” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Colaboratorii DSP Alba sunt 37 unități administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară, OAMGMAMR filiala Alba, medicii de familie din județ, medicii din rețeaua de medicină școlară, ambulatoriile de specialitate din șapte spitale, asociații profesionale (Colegiul Medicilor Alba, Asociația Națională a Medicilor de Familie filiala Alba, Asociația Medicilor de Familie Asclepios), cabinetele de planificare familială și Farmacia Vichi Farm Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir, reabilitată

Publicat

în

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir, reabilitată

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir a fost reabilitată.
Este vorba de o investiție de peste 250 de mii de euro, din fonduri proprii ale Spitalului Orășenesc Cugir.
Au fost executate lucrări de refacere finisaje interioare și exterioare, instalații electrice, termice și sanitare și au fost montate tâmplării PVC4 cu geamuri termopan, învelitoare din țiglă ceramică, șarpantă din lemn ecarisat de rășinoase, amplasarea elementelor șarpantei urmând elementele structurale din fier beton armat. Au fost realizate trotuare de protecție de 60 de centimetri, din beton, cu pantă de scurgere, precum și anvelopări.
Blocul alimentar a fost dotat în totalitate cu aparate industriale profesionale, dar și cu mobilier specific nou din inox.
S-au achiziționat un aragaz cu șase ochiuri, plită pe gaz, hotă, mixer profesional, mașină de curățat cartofi, robot industrial pentru tocat și răzuit, sterilizator ouă și altele.
Managerul spitalului din Cugir, Florin Arion, a precizat faptul că „pentru blocul alimentar, spitalul a primit autorizație sanitară de la DSP și respectă toate circuitele obligatorii de igienă specifice și obligatorii pentru spitale, precum și pentru igiena personalului.”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Lucrări în infrastructura de sănătate la Blaj

Publicat

în

Lucrări în infrastructura de sănătate la Blaj

În această perioadă, la Spitalul Municipal Blaj se desfășoară lucrările de eficientizare energetică a clădirii Spitalului Nou și lucrările de reabilitare și modernizare a secției Pediatrie, care se va redeschide în data de 12 august. 

Renovarea energetică a clădirii Spitalului Nou este realizată pe fonduri europene, prin PNRR, valoarea proiectului fiind de 17.955.044,17 lei (cu TVA). Până în prezent au fost efectuate următoarele lucrări: înlocuire tâmplărie (uși și ferestre), înlocuire instalații electrice și de iluminat și înlocuire radiatoare și coloane, plus lucrări de reparații aferente instalațiilor pe zonele de intervenție, la secțiile Pediatrie (100%), Interne (50%), Obstetrică-Ginecologie (50%). În afara acestor tipuri de lucrări, proiectul prevede anveloparea termică a clădirii Spitalului Nou, precum și amenajarea de panouri solare și fotovoltaice pe clădirea spitalului. Termenul de finalizare este sfârșitul anului 2025.

După ce în urmă cu un an Secția Medicină Internă a fost reabilitată, acum sunt în curs de finalizare lucrările de renovare completă a Secției Pediatrie, ultima secție rămasă nemodernizată la Spitalul Municipal Blaj. Pe lângă lucrările amintite mai sus, la Secția Pediatrie, cu 40 de paturi, s-au efectuat lucrări de recompartimentare, refacere și amenajare băi, care vor fi disponibile în fiecare salon, modernizare sală de mese, dotare cu pardoseală de tip covor PVC (tarket) rezistentă la uzură, etc. În afara paturilor, care au fost înlocuite anul trecut, Secția de Pediatrie va fi dotată cu mobilier nou. Lucrările au costat peste 1,2 milioane lei, au fost finanțate din fondurile proprii ale Spitalului și au fost efectuate în proporție de 50% de angajații Spitalului Municipal Blaj și cei ai Serviciului Public de Gospodărie Locală, restul acestora fiind realizate de o firmă specializată.

Prin aceste investiții, continuăm modernizarea Spitalului Municipal Blaj, o unitate sanitară încadrată în categoria a II-a de acreditare, cea mai mare categorie de acreditare acordată până în prezent unui spital din România! Blajul înainte de toate!, a transmis primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Aerul condiționat și bolile aduse de el: Sfaturi din medicina chinezească

Publicat

în

Aerul conditionat a devenit indispensabil in timpurile moderne. Iti ofera confort in propria locuinta, mai ales pe timp de vara, cand aerul este de nerespirat

Pe cat este de “prieten”, aerul conditionat se poate transforma si intr-un dusman notoriu, el fiind cauza mai multor probleme de sanatate.

De exemplu, persoanele care lucreaza in spatii in care functioneaza doar aerul conditionat sufera de congestii nazale, ameteala, oboseala, pierderi de memorie, alergii, stranuta des sau le curge nasul. Medicina moderna a reunit aceste simptome sub genericul “sindromul aerului conditionat”.

Simptomele difera de la persoana la persoana, in functie de abilitatile fiecaruia de adaptare la mediu. Sunt persoane care, din cauza aerului conditionat, sufera de slabirea muschilor, dureri de articulatii, dureri de cap, dureri de spate.

Prevenire

Pentru a preveni problemele legate de aerul conditionat, in primul rand ar trebui acordata o atentie sporita sistemului de ventilatie. Filtrele trebuie curatate periodic pentru a preveni raspandirea microorganismelor (cel putin o data la doua saptamani). De asemenea, camerele trebuie aerisite, astfel incat in incapere sa fie si aer proaspat. Foarte important este ca diferenta dintre temperatura de afara si temperatura din incaperea cu aer conditionat sa nu fie mai mare de 5 grade.

 Nu porni aerul conditionat cand dormi. Daca ai stat mult timp intr-o camera cu aer conditionat, petrece in aer liber o perioada de timp proportionala cu cea din interior. Nu iesi imediat dintr-o incapere cu aer conditionat in aer liber. Petrece o perioada de timp intr-o incapere “neutra”. Nu iesi in plin soare dupa ce ai stat intr-o camera cu aer conditionat. Corpul nu are timp sa se adapteze la noua temperatura si se forteaza.

Medicina chinezeasca

Schimbarile bruste de temperatura forteaza corpul sa se adapteze, folosind energie vitala (Qi). Asa se explica starile de oboseala si slabirea sistemului imunitar. Pentru a nu intampina astfel de probleme, iata ce spun specialistii in medicina chinezeasca:

 1. Cand stai in aer conditionat, pune-ti o jacheta sau o esarfa in jurul gatului. Gatul este “fereastra” catre raceli. De asemenea, femeile ar trebui sa-si acopere picioarele.

 2. Daca vrei ca aerul conditionat sa functioneze si cand dormi, programeaza-l sa se opreasca dupa un timp X.

 3. Cand te simti obosit la trezire, bea o cana de ceai fierbinte. Te va face sa transpiri si elimini toxinele. Nu manca la micul dejun preparate reci.

 4. Ai grija sa nu stai in curent. Desi vei resimti un oarecare confort, el poate afecta organele interne si poate cauza boli precum artrita, astm, raceala, dureri de cap, dureri de gat, de incheieturi si indigestie.

5. Nu bea lichide reci. Desi te vor face sa te simti confortabil pentru o scurta perioada de timp, iti vor consuma din energia vitala Qi pentru reglarea temperaturii interioare. Stomacul si splina vor avea de suferit din aceasta cauza si pot aparea indigestii, gaze, precum si oboseala sau depresii.

 6. Este foarte bine sa transpiri. Vara este anotimpul perfect pentru ca natura sa lucreze. Lasa natura sa-si urmeze cursul. Corpul uman are nevoie de transpiratie pentru a elimina excesul de caldura.

 7. Bea ceai de ghimbir sau adauga ghimbir in mancaruri. Te va ajuta sa echilibrezi temperatura corpului.

 8. Nu face dus imediat dupa ce ai transpirat abundent. De asemenea, dupa dus nu sta la rece.

 9. Ai grija sa ai tot timpul caldura in zona spatelui inferior pe timpul noptii, in special la copii.

 10. Bea multa apa.

Sursa:sfatulparintilor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba