Rămâi conectat

Știri

1 Decembrie, la Alba Iulia: Programul FESTIVAL DE ROMÂNIA 2017

Publicat

în

Vom exista ca popor atata vreme cat vom vorbi aceeasi limba si vom crede in acelasi Dumnezeu. Vom fi puternici atat timp cat vom ramane uniti. Acesta este destinul pe care ni l-au harazit stramosii nostri, in Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, la Marea Unire. La aproape 100 de ani de la momentul zero al crearii noastre ca natiune moderna si libera, e timpul sa aratam tuturor romanilor ca de aici, din Cealalta Capitala, a inceput totul si ca aici totul e ca la inceput.

Programul Zilei Nationale la Alba Iulia transforma orasul intr-o scena veritabila si deplina, solemna si efervescenta, pe care fiecare oaspete al Cetatii va regasi spiritul romanesc descatusat, liber si mereu invingator. Indiferent de forma de adresare si de expresia artistica, totul este orientat spre autenticitatea romaneasca, artisti veritabili, care au imprastiat publicului bucurie si emotie, de la cel mai mic, la veterani ai scenei romanesti. De la primul cantat al cocosului, pana la coptul lunii, cei veniti la Alba Iulia nu vor parcurge doar spatii si milenii istorice, ci vor avea parte de un veritabil maraton artistic, cultural si culinar. Probabil, unul dintre cele mai insemnate momente este cel in care Alba Iulia si judetul Alba isi vor afirma in forta sustinerea pentru anul 2018, prin deschiderea festiva a ”Anului Centenar”, pe 1 Decembrie, la ora 19.00.

”Una-i Alba Iulia, Cealalta Capitala si unu-i INTAI DECEMBRIE iar toti cei care vin in fiecare aici, mai ales cei care vor veni in 2018, nu fac altceva decat sa consimta acest lucru. Romania exista pentru ca Alba Iulia exista, iar Cealalta Capitala a traversat toate vremurile cu demnitatea intiparita in toate dovezile istorice si a ramas in ADN-ul Romaniei moderne. Pe 1 Decembrie, la ora 19.00, vom sta cu totii cu mana la inima si vom spune intr-o singura voce: Hai Romania, hai ca se poate!  E felul nostru deschis si sincer, asa cum ne-am pregatit de 20 de ani incoace, de a deschide in 2018 portile Cetatii tuturor romanilor, indiferent de limba pe care o vorbesc sau tinutul in care traiesc.” Mircea Hava, primar.

Citește și Un singur bilet este suficient de 1 Decembrie pentru a circula toată ziua cu autobuzele STP Alba Iulia: În zilele declarate libere, vor circula după programul de weekend

Gasca Zurli le face foarte buna ziua tuturor celor mici, cu suflete mari.

Chef Catalin Scarlatescu pune/ sare, piper si pasiune, la Festivalul Gustului Romanesc si Marea Unire a Bucatarilor

Furdui, Bocsa, Fulea, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu si foarte multi altii fac inima de roman sa tresara la maratonul de muzica populara.

Pe 1 Decembrie seara, Iris, Compact si Holograf zguduie Cetatea, intr-un concert CA PE VREMURI iar un super-foc de artificii lumineaza cerul, sa se stie-n toate zarile ca odata-n an e ziua lor, a tuturor romanilor.

E Festival De Romania, pe 1 Decembrie, la Alba, in Cetate. Hai Romania, hai ca se poate!

PROGRAM

Festival de România 2017

29.11.2017

  • – Ceremonialul schimbului Gărzii Cetătii Alba Carolina

Pietonala Mihai Viteazul – Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina

  • – Salonul de iarnă al artiştilor plastici din judeţul Alba „Arte în Alba Iulia” Galeriile municipale de artă

30.11.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
  • – Arborarea Drapelului Naţional a^ României Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării
  • – Concert Extraordinar „Şlagăre de neuitat” cu Corina Chiriac, Gabriel Cotabiţă, Nico si Big Band-ul Ionel Tudor

Casa de Cultură a Sindicatelor

01.12.2017

  • – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori)

Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
  • – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun

Sala Unirii

  • – Te Deum

Catedrala Ortodoxă a Încoronării

  • – Defilare militară Bulevardul „1 Decembrie 1918”
  • – Hai la masă! cu Gasca Zurli

Spectacol educativ pentru copii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – Marea Unire a Bucătarilor – cu chef Cătălin Scărlătescu Curtea Cazarmei militare – Piaţa Cetăţii
  • – „Cânt şi suflet românesc” – spectacol de muzică populară cu:Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, loan Bocşa, lonuţ Fulea şi Grupul vocal „Suflet de român”, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ioana Ardelean, Sirma Granzulea, Leontina Fărcaş şi Grupul „Muguri de Tezaur”, Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, alături de: Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Do rina Nariţa, Grupul instrumental „Crai nou”, Grupul instrumental „Codru de România”, Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Cluj Napoca, Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş

Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – RePatriot – România are nevoie de creatori de valoare – conferinţă Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918
  • – Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra

„Philarmonia” Bucureşti solişti – Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), dirijor: Constantin Adrian Grigore Casa de Cultură a Sindicatelor

  • – Autentic românesc – spectacol de artificii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

19.10 – Concert „Ca pe vremuri” – cu Iris, Compact, Holograf Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – Rapsodia luminii – spectacol de lasere Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

02.12.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

03.12.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

06.12.2017

  • – Concert televizat „Tezaur Folcloric” şi Gala tezaurelor umane vii din judeţul Alba cu: Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al j udeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, cântece patriotice, colinde şi tradiţii alături d e: Ovidiu Homorodean, Anghelina Timiş, Narcisa Băleanu, Marius Brutaru, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Cornel Borza, Angelica Flutur, Ro xana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Bianca Suşman şi Grupul vocal „Doina Mureşului” din Ciugud, Ina Todoran şi Grupul v ocal „Biienii” din Biia, Bogdan Toma şi Ansamblul de dansuri pădureneşti din Ciulpăz, Leontina Fărcaş şi Grupul v ocal „Muguri de tezaur”, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Veta Biriş, Marinela Baba, lonuţ Fulea şi Grupul v ocal „Suflet de Român”, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.

Casa de Cultură a Sindicatelor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba