Rămâi conectat

Sport

„De odinioară”! Când oamenii, chiar se bucurau de sport! Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia a adus orașul la viață, în perioada interbelică

Publicat

în

Sportul a fost permanent o temă de dezbatere, chiar şi la Alba Iulia, un oraş cu ceva mai mult de 10.000 de locuitori în perioada interbelică. În presa vremii apăreau numeroase articole care descriau cu optimism sau cu decepţie situaţia sportivilor şi a echipelor.

„Nu ştim în primul moment cum să o considerăm, ca temă umoristică, sau tragicomică. Nu credem că ar fi încă în toată România un oraş cu o viaţă sportivă mai neglijată ca cea din Alba Iulia”.

Articolul încărcat de sarcasm apărea în 1924 în ziarul Vestea. Autorul, camuflându-şi identitatea sub pseudonimul Dellius (istoric roman din sec. I î.Hr.), era probabil avocatul Simion Vulcu, politician liberal interesat de promovarea sportului în Alba Iulia. Unii autori deplângeau situaţia în care ani de-a rândul acest domeniu al vieţii publice s-a limitat la meciurile de fotbal jucate de elevii Liceului „Mihai Viteazul”.

Se va vedea însă că pesimismul lor exclusiv nu era justificat. Sportul local nu era atât de insignifiant şi, la urma urmei, un oraş cu 11.000 de locuitori la 1910 şi 12.000 la 1930 nu putea concura cu Clujul, Aradul sau Timişoara.

Pe de altă parte, articolele scepticilor nu monopolizau coloanele ziarelor. Existau şi reporteri care apreciau meciurile elevilor Liceului „Mihai Viteazul” şi care, prezentându-le, ne oferă prilejul să aflăm că în 1923, spre pildă, mai existau echipe de fotbal precum „Victoria” sau „IMTK”. Încă din primii ani ai secolului XX, Alba Iulia dispunea de un pavilion de tenis, complet refăcut în 1927, când i s-a adăugat un al doilea. Peisajul oraşului, sub acest aspect, s-a schimbat radical în 1924.

Un articol din Vestea, din luna iulie, saluta iniţiativa „tinerimii muncitoare” de a înfiinţa un club care să favorizeze practicarea sporturilor de vară şi de iarnă şi care să-şi ferească astfel membrii de inactivitate şi de pierderea timpului prin cafenele. „Sportul din Alba Iulia a reînviat”, proclama titlul unui articol ce relata despre desfăşurarea, la 16 august 1924, a adunării de constituire a Clubului Sportiv Muncitoresc din Alba Iulia (CSMA). Probabil în acelaşi an s-a trecut la o nouă titulatură, Clubul Sportiv „Unirea”.

În primăvara anului 1927, asociaţia s-a reorganizat, sub preşedinţia avocatului Simion Vulcu, fost deputat (1922-1926) şi viitor prefect al judeţului Alba, din 1933. Pe lângă cea destinată fotbalului, clubul mai cuprindea secţiuni de tenis, canotaj, gimnastică, atletism, ciclism şi înot. Între cheltuielile mai semnificative, preşedintele Vulcu le-a consemnat pe cele pentru echipamentul fotbaliştilor, apreciind sprijinul acordat de sucursala locală a Băncii Centrale. Nu ne surprinde faptul că fotbalul a avut partea leului în bugetul şi în interesul clubului. Născută într-un mediu muncitoresc, era firesc ca organizaţia să prefere un sport popular precum fotbalul, fără a ignora însă tenisul sau gimnastica. Această înclinaţie se conforma de altfel preferinţelor publicului.

„Unirea” a avut adversari precum „ATE” Arad (1925), Nitrogen Târnăveni (1925) sau „Jiul” Lupeni (1927). Nu însemna puţin lucru o victorie cu 2-0 împotriva echipei „Şoimii” Sibiu (1927), cu 3-1 în deplasare cu „Sparta” Gherla, sau chiar egalul (2-2) cu „HTV”, echipa campioană a Sibiului (1927). Alte sporturi cultivate de CS „Unirea” erau mai curând activităţi de divertisment, dar prin aceasta nu erau mai puţin importante. A fi patinajul din iarna anilor 1924-1925 de pe lacul oraşului sau „canotajul” practicat din 1927 cu cele şapte bărci, pe acelaşi lac.

Apariţia clubului a animat viaţa mondenă a Alba Iuliei. La solicitarea secretarului general Octavian Oreştian, primăria a aprobat folosirea sălii Teatrului „Caragiale” în vederea desfăşurării unei serate, la 13 noiembrie 1924. În anul următor, la 17 octombrie, pentru a marca începerea culesului strugurilor, CS „Unirea” a organizat în sala de festivităţi a hotelului „Europa” o petrecere dansantă cu jocuri de societate, concurs de frumuseţe, confetti şi serpentine. Taxa de intrare de 25 de lei era destinată rotunjirii veniturilor clubului. (Sursa documentare: imagini-istorie.apulum.ro, proiect Memoria Urbis – „Alba Iulia – o istorie în imagini a oraşului prin străzile şi monumentele sale”)

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sport

Judoka uniriști Alexandru Sibișan și Laura Bogdan, din nou campioni naționali

Publicat

în

Judoka uniriști Alexandru Sibișan și Laura Bogdan, din nou campioni naționali

Judoka Alexandru Sibișan și Laura Bogdan, legitimați la Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, au obținut titlul de campioni naționali la Campionatul Național Individual U 23, desfășurat în prioada 10-11 mai la Izvorani.

Alexandru Sibișan a concurat la categoria de greutate – 90 de kilograme, acesta fiind un sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia/CSM Pitești).

Laura Bogdan, elevă a Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia (director Daniela Mateica), a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și ea fiind sportivă cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia/CSM Cluj-Napoca).

Rezultatele obținute de Alexandru Sibișan și Laura Bogdan demonstrează că munca asiduă, pasiunea pentru sport și dedicarea totală pot duce la realizarea visurilor și la obținerea succesului în competițiile de top. Acest succes reprezintă o confirmare a valorii și potențialului acestui club sportiv, care continuă să crească și să formeze campioni în diferite discipline sportive. Cei doi sportivi își continuă parcursul foarte bun din acest an. Sportivii secției de judo de la CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către profesorii Alin și Cristian Dinu.

Ambii sportivi au mai obținut rezultate foarte bune în acest an. Alexandru Sibișan a obținut medalii de aur la Campionatul Național de Judo Seniori și la Campionatul Național U21. Laura Bogdan a obținut medalii de aur la Campionatul Național U21 și la Campionatul Național U23, respectiv medalie de argint la Campionatul Național de Seniori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Turneul final al Campionatului Național Universitar la fotbal, timp de 3 zile, la Vințu de Jos și Sebeș

Publicat

în

La Vințu de Jos și Sebeș, timp de trei zile, turneul final al Campionatului Național Universitar la fotbal

Turneul final al Campionatului Național Universitar la fotbal, cu Universitatea „1 Decembrie 1918” în calitate de gazdă, se va desfășura în perioada 16-19 mai, pe terenurile din Vințu de Jos și Sebeș (Stadionul „Pielarul”).

Astfel, la a 8-a ediție, județul Alba va deveni capitala fotbalului universitar masculin din România, festivitatea de deschidere fiind prevăzută vineri 17 mai, la ora 15.00, în Sala A9 (Aula Magna) din cadrul UAB.

Au fost alcătuite două grupe, după cum urmează:

*grupa A: Univesitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea din Oradea, Unversitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu;

*grupa B: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Competiția va debuta joi 16 mai, iar finalele sunt programate duminică 19 mai, la Sebeș, de la orele 9.30 (finala mică) și 11.00 (finala mare). Programul turneului: *joi, 16 mai, la Sebeș: Iași – Tg. Jiu (ora 16.30) și Oradea – Târgoviște (ora 17.30) – ambele grupa A; la Vințu de Jos: Cluj-Napoca – București (ora 16.00) și Arad – Alba Iulia (ora 17.30) – grupa B; *vineri, 17 mai, la Vințu de Jos: Târgu Jiu – Târgoviște (ora 11.00), Iași – Oradea (ora 12.30) – grupa A; la Sebeș: București – Alba Iulia (ora 11.00), Cluj-Napoca – Arad (ora 12.30) – grupa B; *sâmbătă, 18 mai, la Sebeș: Oradea – Târgu Jiu (ora 11.00), Târgoviște – Iași (ora 12.30) – grupa A; la Vințu de Jos: Arad – București (ora 11.00), Alba Iulia – Cluj-Napoca (ora 12.30) – grupa B.

În 2023, Universitatea de Vest Timișoara a devenit, pentru a treia oară consecutiv, campioana universitară a României (2-0 în finală cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad), lipsind însă la turneul final din acest an, iar pe locul al 3-lea s-au clasat gazdele de la Universiatea Oradea (4-1 în finala mică cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia).

sursa: Ziarul Unirea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah, competiție de elită la Alba Iulia

Publicat

în

Competiție de elită la Alba Iulia, prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah

Palatul Principilor – edificiu cu deosebită importanță istorică pentru județul nostru – a găzduit în zilele de 11 și 12 mai, prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah, competiție organizată de către Primăria Alba Iulia, CSM Unirea Alba Iulia și Academia de Șah Mihnea Costachi.

Tânărul maestru internațional și-a făcut, astfel, debutul în calitate de organizator, turneul de șah rapid desfășurat sub coordonarea sa reunind la start 132 de jucători din România, Bulgaria, Moldova și Serbia, dintre care nouă mari maeștri. Este de remarcat că pe lista de start s-au aflat șase foști campioni ai României (Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Andrei Istrățescu, Vladislav Nevednichy, Mihai Grunberg și Angela Dragomirescu).

Clasamentul final al competiției a adus în prim-plan juniorii, primele două locuri, cu 7,5 puncte din 9, fiind ocupate de Momchil Petkov (Bulgaria, 19 ani, mare maestru) și Vladimir Cnejev (România, 16 ani, maestru FIDE). A urmat un grup de 7 jucători cu câte 7 puncte, cel mai bine clasat – și ocupant al locului 3 pe podium – fiind marele maestru Andrei Istrățescu. În ierarhia feminină, cea mai bine clasată a fost Andreea Cosman, care în curând va primi titlul de maestră internațională, iar primul între jucătorii din județ a fost George Ileană. Turneul, de a cărui bună desfășurare tehnică a răspuns arbitrul internațional Dinu-Ioan Nicula, a avut un generos fond de premiere de 31000 lei (dintre care 5000 lei pentru câștigător), distribuiți pe numeroase categorii de vârstă și rating.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba