Rămâi conectat

Știri

Spectacole cu trupa de teatru Skepsis din Alba Iulia, apreciate la evenimente în România şi Republica Moldova

Publicat

în

În luna Octombrie, 2017, Grupul Skepsis, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, a reprezentat centrul universitar din Alba Iulia şi Municipiul nostru la câteva evenimente culturale în România şi Republica Moldova. Spectacolele În Largul Mării şi Procesul lui Prometeu au primit apreciarea spectatorilor şi Organizatorilor care ne-au oferit un feedback asupra a ce a însemnat prezenţa cu Skepsis în cadrul programelor:

„În perioada 16-20 octombrie a.c., Muzical-Dramaticul  „B.P.Hasdeu” a organizat o Săptămână de Teatu dedicată celei de a 30-a aniversări a instituției, în cadrul  căreia au evoluat câteva teatre din R. Moldova (Teatrul Național „M.Eminescu”, Teatrul  Republican „Luceafărul” , Teatrul „Guguță” din Chișinău, Teatrul Național Găgăuz „D.Tanasoglu” din Comrat)  și România  ( Teatrele  „Vasilache”  și „M.Eminescu” din Botoșani, Teatrul „Luceafărul” din Iași, Teatrul „Cărăbuș” din  Brăila și Teatrul „Skepsis” din Alba Iulia).

            Faptul că Teatrul „B.P.Hasdeu” și-a  onorat, cu omenie și demnitate, obligațiile de amfitrion al manifestării se datorează în mare măsură spectacolelor prezentate la un înalt nivel profesionist  de către teatrele invitate. Emoțiile actorilor cahuleni au fost copleșitoare, emoții trăite  atât împreună cu spectatorii lor fideli, cu teatrofilii inveterați și veritabili, cât și cu actorii participanţi la eveniment.

… O impresie puternică a produs și Grupul „Skepsis” din Alba Iulia .E un grup original, insolit chiar, drept mărturie constituind repertoriul său incitant, predilecția pentru autori dramatici de talia lui Slawomir Mrozek, Eugene Ionesco, Karel Capec și, în ultimă instanță, ineditul și modernitatea abordării actului teatral.

Că e un teatru original, tentat a sfida anumite tipare, ne-am convins, urmărind spectacolul „În largul mării”, după o piesă de Slawomir Mrozec. Actorii au jucat cu dăruire,  emanînd din scenă o energie caldă și pozitivă  prin jocul lor inspirat. Spectatorul urmărea intrigat evoluția relațiilor dintre personaje: deși aveau un discurs calm,  nuanțau cuvântul,  conferindu-i plastica oportună  pe care o schimbau de la o replică la alta.

Așa s-a întămplat și la vizionarea  spectacolului  „Procesul lui Prometeu” realizat după nuvela „Osândirea lui Prometeu” a scriitorului ceh Karel Capek. Montat, ca și „În largul mării”,  de același  Viorel Cioflică, spectacolul  reproduce un episod verosimil ce sugerează cum a fost apreciată și interpretată jertfa lui Prometeu de către semenii săi.

Diferă opiniile noastre de cele ale grecilor din acele timpuri mitice? Întrebarea  nu-i întâmplătoare. Provocând spectatorii la o reîntoarcere imaginară în fabuloasa lume a mitologiei antice, acest spectacol satiric e și unul dinamic, interactiv, el implicând publicul în analiza proceselor intentate de semeni oricărui om care-și asumă riscul reformărilor.  Un spectacol care arată că, după cum afirmă cei de la „Skepsis”, teatrul lor nu vrea să dovedească ceva, ci să descopere, provocând spectatorii să  identifice ceva esențial ce ține de condiția umană, de relațiile cu comunitatea din care fac parte.”

 – Gheorghe Mîndru – Director, Teatrul Naţional Muzical Dramatic „B.P.Haşdeu”, Cahul (Rep. Moldova)

“În perioada 20 – 22 octombrie 2017, la Bușteni s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „SERI ÎN LUMEA THALIEI”, proiect organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Ploieşti, în parteneriat cu Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, Primăria orașului Bușteni și Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

            Au participat formații studențești de teatru din centrele universitare Alba Iulia, Cluj – Napoca, Galați, Iași și Ploiești. Juriul concursului a fost format din personalități din domeniul teatrului, artei spectacolului și educației:

–           Profesor universitar doctor inginer Daniela Buzoianu – Prorector al Universității Petrol – Gaze din Ploiești – Președintele juriului;

–           Constantin Spurcaciu –  Directorul Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni;

–           Marcela Țimiraș – Regizor artistic și coregraf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

–           Miriam Dumitrescu – Șef serviciu Secretariat literar, organizare spectacole, marketing & PR și Consultant artistic la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

–           Ovidiu Pascal – Scenograf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

            În acest an am primit cu bucurie vestea că trupa „Skepsis”, câștigătoarea de anul trecut a Trofeului Galelor Teatrului Studențesc „Seri în Lumea Thaliei”, va fi prezentă pe scena festivalului cu spectacolul „Procesul lui Prometeu”, în regia lui Viorel Cioflică, om deosebit și profesionist de excepție, pentru care avem tot respectul. Juriul și publicul prezent în sală, precum și celelalte trupe din festival au apreciat spectacolul prezentat de formația din Alba Iulia, remarcând în mod deosebit originalitatea textului, expresivitatea interpreților, coregrafia și emoția artistică pe care tinerii actori au transmis-o. Performanța actului artistic a fost răsplătită cu următoarele premii:

–           Premiul pentru popularitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru originalitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru originalitatea costumelor – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul Centrului Cultural „Aurel Stroe” – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

–           Premiul pentru actor în rol principal – Locul 3 – Răzvan Cociobea.

Casa de Cultură a Studenților Ploiești mulțumește din inimă tinerilor „Prometei” de la Alba Iulia, le urează mult succes în activitatea lor artistică și îi așteaptă cu drag la următoarea ediție a Galelor Teatrului Studențesc Seri în Lumea Thaliei!

– Antoneta Trifu, Consilier, Regizor Artistic al Teatrului Studențesc „Moft”

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba