Rămâi conectat

Știri

Filme interactive, delicii culinare și cine-concerte la Alba Iulia Music & Film Festival

Publicat

în

Sâmbătă, 9 septembrie, va fi ziua evenimentelor speciale la Alba Film Fest: proiecție de film acompaniată de degustarea unor preparate culinare tematice, o proiecție interactivă în care publicul decide cum continuă filmul și un cine-concert omagiu adus marelui Buster Keaton. Ediția 2017 a Alba Iulia Music & Film Festival, programată în perioada 8-10 septembrie, aduce în cetate nu doar proiecții de filme și invitați din lumea cinematografiei, ci și șansa unor experiențe inedite, prin evenimente organizate în premieră pentru Alba Iulia.

Sâmbătă, 9 septembrie, de la 20:30, Aleea Sf. Capistrano va găzdui și primul eveniment din seria „Film+Food” organizat vreodată la Alba: proiecția unui film despre arta gastronomică va fi însoțită de degustări ale preparatelor prezentate pe marele ecran, pentru o experiență inedită și provocatoare pentru toate simțurile, oferită de Staropramen. Seara va începe cu filmul „Totul despre grătarul argentinian” (titlu original: Todo sobre el asado, regia: Gastón Duprat, Mariano Cohn), o incursiune în bucătăria argentiniană, unde a face un grătar este în același timp ritual, știință, artă și parte a identității naționale.

Invitat la Alba Iulia Music & Film Festival va fi unul dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari din România, celebrul „d’Artagnan” de la Masterchef, pe numele său real Alex Petricean. După câțiva ani de pregătire în restaurante de top din țări precum Suedia, Ibiza – Spania sau Franța, d’Artagnan va găti pentru spectatorii de la Alba Iulia Music & Film Festival.

Muzica și filmul se vor întâlni și anul acesta, într-un cine-concert spectaculos oferit de cei trei artiști francezi care compun trupa Diallèle. Muzica lor, special compusă pentru acest eveniment, va acompania proiecția filmului „Omul care nu a râs niciodată”, un omagiu adus faimosului actor și regizor american Buster Keaton. În fapt un montaj realizat din 4 cele mai bun filme ale acestuia, considerate capodopere ale filmului mut și ale cinematografiei în general, proiecția îl va prezenta pe multi-talentatul Keaton și într-un nou rol, care pare să treacă de limitele ecranului. Personajul acestuia devine în același timp un dirijor energic, dar și comic, pentru artiștii din trio-ul Diallèle – Mathieu Lemaire (saxofon), Sylvain Lemaire (chitară) și Ludovic Fiorino (tobe). Cine-concertul este programat sâmbătă seara, de la 20:30, în Piața Cetății.

Citește și Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, partener în cadrul proiectului cultural „Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală”

Un alt eveniment organizat în premieră la Alba Iulia Music & Film Festival este o proiecție interactivă: cei prezenți în Sala Studio a Casei de Cultură a Studenților nu vor fi simpli spectatori, ci vor putea influența evenimentele de pe ecran!

Filmul care permite acest experiment este „Maribor Uprisings” (Danemarca, 2017, regia: Milo Guillen, Maple Razsa). Acțiunea are loc în Maribor, un oraș industrial din Slovenia odinioară prosper, dar căzut între timp victimă a sărăciei și corupției generalizate. Toate acestea duc la o revoltă populară, în care cetățenii atacă clădirea Primăriei sub valuri de gaze lacrimogene. În acest moment, publicul va trebui să decidă împreună: se alătură protestatarilor pașnici sau vor urma mulțimile tot mai tensionate care atacă Primăria?

Temele puse în discuție sunt, practic, cele cu care se confruntă orice om decis să își apere drepturile: ce ne face să reacționăm? Care e cea mai bună cale de protest? S-ar putea întâmpla așa ceva în orașele în care locuim și cum am reacționa într-o asemenea situație?

Răspunsul la toate aceste întrebări va reieși din dezbaterea care va avea loc în sală și care va decide cum va continua filmul de pe ecran. Discuția dintre spectatori va avea un moderator „epic”: actorul Tiberiu Codorean, cunoscut publicului din emisiunile Epic Show, va avea misiunea de a crea un consens.

Proiecția interactivă „Maribor Uprising” va avea loc în Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 20.

Mai multe detalii despre programul Alba Iulia Music & Film Festival și filmele din acest an, pentru toate vârstele, vor fi publicate la finalul lunii august. Până atunci, toate noutățile sunt disponibile în timp real pe site-ul AlbaFilmFest.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu susținerea Azets Insight.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți în 21 mai: Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua sfinţilor Constantin şi Elena

În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul.

În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Conform tradiției, pentru persoanele care au plecat dintre noi, se face pomană. Acest lucru se face de mult și se va mai face mult timp de acum încolo. Pomana. nu este atât de simplu de făcut, precum pare la prima vedere. Cei care vor să dea de pomană pentru cei plecați dintre noi, trebui să respecte niște reguli foarte bine stabilite. Pomana se face în memoria celor morți și pentru sufletele lor și constă într-un act de milostenie, care se face pentru a oferi un ajutor celor vii. De obicei, pomana este efectuată de către rude, care pomenesc memoria celor trecuți în neființă.

În funcție de posibilitățile și de dragostea celor care fac pomenirea, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se pot da de pomană lucruri diverse. Cel mai adesea se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe. Pe lângă acestea, credincioșii ortodocși ale căror rude au murit, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

Publicat

în

Aproape 7 mii de elevi și cadre didactice din Alba implicați în activități în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”

În perioada 14 – 17 mai, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, alături de polițiști de la subunitățile inspectoratului, au intensificat activitățile informativ-preventive, în scopul creșterii siguranței în unitățile de învățământ din județ.

Polițiștii au ajuns, în cele 4 zile, în 138 de unități de învățământ din județ și au interacționat cu peste 6.800 de elevi și cadre didactice, care au fost informați cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, modul în care acestea afectează sănătatea fizică și psihică, consecințele legale ale consumului și traficului de droguri precum și cu privire la răspunderea penală a minorilor.

De asemenea, elevii au învățat cum să recunoască și să reacționeze în situații de bullying, cyberbullying și despre cum să prevină implicarea sau victimizarea prin fapte cu violență, despre efectele, cauzele și impactul fenomenului de violență asupra victimelor și comunității dar și cum să identifice semnele traficului de persoane, care sunt măsurile de precauție ce trebuie adoptate, precum și despre importanța protejării intimității și a vieții private.

În activitățile desfășurate, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost implicați specialiști din cadrul Centrului Regional de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia și alți parteneri instituționali.

Activitățile au fost organizate în cadrul evenimentului național ,,Săptămâna Școala în Siguranță”, proiect inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române, menit să conștientizeze elevii cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar și pentru asigurarea unui climat educațional optim.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sistem inteligent de distribuție a gazului în curând în comuna Cergău

Publicat

în

În curând în comuna Cergău, sistem inteligent de distribuție a gazului

Locuitorii comunei Cergău vor beneficia de un sistem inteligent de distribuție a gazului, gratuit, printr-un proiect implementat în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În data de 14 mai Primăria Comunei Cergău a publicat în Monitorul Oficial al României – partea a șasea, anunțul de participare la licitația privind concesionarea, operarea precum și execuția lucrărilor de înființare și sistemului inteligent de distribuție a gazului în cele trei sate aparținătoare comunei Cergău. Valoarea investiției este de 21,4 milioane de lei, din care finanțare de la bugetul de stat 20,4 milioane de lei și 950 de mii de lei din bugetul local al comunei Cergău.

Lungimea rețelei de gaz este de 24 de kilometri și va avea un număr de 600 de branșamente. Branșamentul fiecărei gospodării va fi gratuit, iar instalația interioară va fi suportată de către beneficiar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba