Rămâi conectat

Știri

Peste 500 de misiuni executate de Jandarmeria Alba în această lună

Publicat

în

Ieri, 22 iunie a.c. Inspectoratul de Jandarmi Județean “Avram Iancu” a organizat o conferință de presă având ca principală temă “Activitatea desfășurată de Jandarmeria Alba în luna iunie 2017 și preconizarea misiunilor pe luna iulie 2017 cu impact asupra ordinii și liniștii publice”.

Astfel în luna iunie a acestui an Jandarmeria Alba a desfăşurat peste 500 de misiuni, independent şi în cooperare cu Poliţia. Acestea s-au derulat în zonele de interes operativ din mediul urban şi rural şi au avut ca scop creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor. Efectivele de jandarmi au fost organizate în patrule de menţinere a ordinii publice şi în subunităţi de intervenţie care au răspuns în orice moment solicitărilor cetăţenilor şi au intervenit oportun în cazul producerii unor fapte antisociale.

Asigurarea ordinii publice şi siguranţei participanţilor la manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, sportive sau de protest, misiune de bază a Jandarmeriei Române,  a constituit o prioritate pentru efectivele instituţiei. Pe acest segment au fost executate peste 70 de misiuni, pe parcursul cărora jandarmii au oferit sprijin de specialitate organizatorilor, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională şi au răspuns prompt diverselor solicitări venite din partea cetăţenilor. Drept urmare, toate adunările publice s-au desfăşurat în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără stânjenirea folosirii normale a drumurilor publice sau a transportului în comun şi nu au degenerat în acţiuni turbulente, de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viata sau bunurile aparţinătoare acestora ori domeniului public.

Din cele peste 500 de misiuni executate, mai mult de jumătate au constat în misiuni de menţinere a ordinii publice executate în municipiile Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Blaj şi oraşele Câmpeni şi Abrud, în staţiuni montane şi pe traseele turistice adiacente precum şi în activităţi de patrulare intercomunală, în sistem integrat, în întreg judeţul Alba. Pe timpul acestora s-a urmărit prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului.

Zonele turistice montane ale judeţului –  Şurianu, Arieşeni şi Roşia Montană –  au fost monitorizate permanent de către structurile de jandarmi montani, care au vegheat la menţinerea ordinii publice şi au participat la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional. Activităţile întreprinse de jandarmii montani, în colaborare cu Serviciul Salvamont Alba, pentru cunoaşterea permanentă a stării drumurilor şi traseelor turistice, a stării de întreţinere a indicatoarelor şi marcajelor montane precum şi a posibilităţilor de producere a unor infracţiuni, s-au concretizat în prevenirea apariţiei unor accidente sau alte evenimente negative în zona montană a judeţului.

Echipajele de jandarmerie au intervenit în 57 de cazuri semnalate atât prin intermediul numărului unic de urgenţe 112 cât şi prin apel direct la numărul inspectoratului – 0258 / 816699 – sau în sprijinul altor instituţii şi au acţionat pentru aplanarea unor conflicte spontane  şi pentru combaterea unor fapte antisociale. În plus, au fost executate 90 de misiuni de punere în aplicare a mandatelor  de aducere a unor persoane implicate în procese aflate pe rolul instanţelor de judecată  sau în anchete derulate la nivelul parchetelor. Pe lângă acestea, jandarmii au asigurat paza  şi protecţia unui număr de 16 transporturi de bunuri, valori, înscrisuri şi produse cu caracter special care, potrivit legii, prezintă un grad de pericol ridicat şi necesită condiţii speciale de siguranţă.

Tulburarea ordinii şi liniştii publice, provocarea ori participarea efectivă la scandal a unor persoane în locuri sau localuri publice, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice sau săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să provoace indignarea cetăţenilor, sunt câteva dintre faptele pentru care jandarmii au aplicat sancţiuni contravenţionale în această lună.

Cele mai multe fapte de natură contravenţională şi penală au fost săvârşite în municipiul Alba-Iulia, urmat de municipiul Blaj şi municipiul Sebeş. În acest sens, în luna iunie au fost aplicate 23 de avertismente scrise şi 45 de amenzi contravenţionale, au fost constatate 14  infracţiuni (4 independente şi 10 în cooperare cu Poliţia) şi au fost efectuate actele premergătoare începerii urmăririi penale pe numele a 4 persoane. În majoritatea cazurilor autorii au săvârşit fapte precum furturi de material feros şi lemnos, furturi de produse alimentare şi nealimentare din magazine, infracţiuni contra persoanei precum şi infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială.

 Principalele obiective al Jandarmeriei Alba pentru luna iulie constă în asigurarea măsurilor de ordine publică la toată gama de misiuni de ordine publică la care vom participa dintre care amintim:

–         târgul de fete de pe Muntele Găina

–         festivalul Cultură pentru Cultură din Alba-Iulia

–         zilele oraşului Câmpeni

–         zilele oraşului Abrud

–         zilele comunei Bistra.

De asemenea se va acţiona ferm în municipii, oraşe şi sate, cu precădere în zone cunoscute cu potenţial criminogen pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează producerea de incidente sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, manifestărilor cultural – sportive precum şi pe parcursul altor manifestări similare, cu participare numeroasă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba