Rămâi conectat

Știri

Harta carențelor de vitamine și minerale : Ce probleme de sănătate poți avea, în funcție de ce vitamine îți lipsesc

Publicat

în

Vitaminele sunt esențiale pentru sănătate și tocmai de aceea specialiștii recomandă să le incluzi în alimentația zilnică. Ideal este să îți iei necesarul de nutrimente din legume și fructe, iar la suplimente să apelezi doar la recomandarea medicului, dar indiferent de metoda prin care ajung în organismul tău, aceste substanțe îți ajută corpul să se dezvolte.

Vitaminele au numeroase proprietăți, accelerarea metabolismului, întărirea imunității și îmbunătățirea digestiei fiind doar câteva dintre ele. Există 13 vitamine esențiale: A, complexul B, C, D, E și K, pe care le găsești în alimentele pe care le consumi. Când organismul tău nu primește substanțele de care ai nevoie, apar simptomele neplăcute, divahair.ro.

Vitamina A

La început, deficiența de vitamina A nu are niciun simptom. În unele cazuri, pot apărea o stare ușoară de oboseală și amețeli, dar de cele mai multe ori, simptomele sunt ignorate de pacient. Când lipsa de vitamina A se agravează, crește riscul de infecții respiratorii sau gastrointestinale, apar dificultăți în dezvoltarea oaselor la copii și adolescenți și infertilitate la adulți, potrivit patient.info. Lipsa de vitamina A poate fi prevenită printr-o dietă bogată în ficat, cartofi dulci, morcovi, spanac, mango, roșii și piersici.

Vitamina B6

Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B și este esențială pentru organism: protejează împotriva infecțiilor bacteriene, menține sănătos aparatul reproducător și ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. În plus, această substanță ține sub control aminoazicii din sânge, care cresc riscul apariției bolilor de inimă, previn apariția cariilor și reglează nivelul de sodiu și de potasiu din sânge. De altfel, vitamina B6 este necesară și pentru producția de magneziu. Lipsa de vitamina B6 provoacă depresie, probleme ale pielii, inflamații ale colonului, leziuni ale pancreasului sau insomii. Iritabilitatea, durerile de cap și slăbiciunea musculară sunt alte semne că organismul tău nu primește suficientă vitamina B6. Poți preveni această problemă cu o alimentație din care nu trebuie să lipsească semințele, nucile, tonul, carnea de pui sau de curcan, prunele uscate, carnea slabă de vită, bananele, avocado sau spanacul.

Citește și Ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de oboseală

Vitamina B12

Simptomele se dezvoltă gradual, dar starea de sănătate se poate înrăutăți considerabil, dacă nu se iau măsuri. Apar palpitații la inimă, diaree și chiar pierderea vederii, potrivit specialiștilor. Faptul că această vitamină se găsește în special în ouă și lapte ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru vegani. Un adult are nevoie de 0.0024 miligrame de vitamina B12 pe zi. Acest lucru este echivalentul a două ouă pe zi. Pentru a avea o cantitate suficientă de vitamina B12 în organism, poți consuma alimente precum organele de animale (ficat, pipote), pește, ciuperci, carne (miel, vită, porc, pasăre), fructe de mare, cereale (grâu, ovăz, orz), dar și anumite leguminoase (linte, năut, mazăre).

Vitamina C

Potrivit specialiștilor de la Serviciul Național de Sănătate din Anglia, simptomele lipsei de vitamina C apar după trei luni. Printre simptomele care ar trebui să te trimită la medic se numără: sângerări gingivale, puncte roșii pe piele, păr uscat și fragil, vânătăi care apar ușor. Lăsată netratată, această deficiență poate cauza probleme serioase de inimă, mai ales în cazul fumătorilor. Un adult are nevoie de circa 40 mg de vitamina C în fiecare zi. O portocală conține aproximativ aceeași cantitate. Putem să ne luăm această vitamină și din pătrunjel, ardei gras, broccoli, conopidă, căpșune, papaia și citrice.

Vitamina D

Vitamina D reglează cantitatea de calciu și de fosfați din organism, ambele necesare pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. De asemenea, cercetătorii au observat că un aport sănătos de vitamina D protejează împotriva cancerului, sclerozei multiple și bolilor cardiovasculare. Copiii au nevoie de aproximativ 10 mg de vitamina D pe zi, conform dailymail.co.uk, o cantitate ce se găsește și într-o bucată de somon file. Putem lua această vitamină din orice tip de pește gras, cereale integrale, stridii, brânză tofu, lapte de soia sau caviar.

Zinc

Zincul este un mineral necesar pentru organism, iar lipsa lui slăbește sistemul imunitar și încetinește procesul de vindecare a rănilor, conform webmd.boots.com. O stare permanentă de oboseală și de slăbiciune ar trebui să te trimită la medic. Orice persoană peste 14 ani este sfătuită să consume 11 mg de zinc în fiecare zi, cantitate ce se găsește în două stridii. De asemenea, printre cele mai bune alimente bogate în zinc se mai numără și semințele de dovleac, de susan, carnea de vită și miel, nucile caju, ciocolata neagră, fructele de mare, crapul, lintea, fasolea, ficatul (de miel, pui, porc, vită) și iaurtul.

Fier

Se pare că lipsa de fier din organism este printre cel mai des întâlnite deficiențe ale secolului al XXI-lea. Principala consecință este anemia, o boală ce scade numărul de globule roșii din sânge, iar lăsată netratată, poate provoca atac de cord, conform National Health Service. Adulții au nevoie de 10 mg de fier în fiecare zi, iar femeile gravide de o cantitate dublă. Putem găsi 10 mg de fier în 100 g spanac sau în 4 felii de pâine albă. De asemenea, cantități importante de fier se mai întâlnesc și în germeni de grâu, fulgi de ovăz, tărâțe, fistic, semințe de dovleac, pepene verde, legume cu frunze verzi și cartofi.

Magneziu

Deficiența de magneziu afectează una din 10 femei, potrivit dailymail.co.uk. Dacă nu sunt luate măsuri de la primele simptome, această problemă poate crea probleme neurologice (halucinații, stare de confuzie, tulburări de memorie), dar și probleme neuromusculare (tremur, spasme) și gastrointestinale (dureri de stomac, diaree, constipație). Un adult trebuie să consume aproximativ 400 mg de magneziu în fiecare zi, cantitate ce se găsește în 100 g de ciocolată neagră, într-un avocado sau într-un pumn de alune. Alte surse de magneziu mai pot fi legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, peștele gras, boabele de soia, bananele, lactatele degresate și fructele uscate.

Calciu

Organismul folosește calciul pentru întărirea oaselor și a dinților. Deficiența de calciu provoacă probleme de dantură și se poate transforma în osteoporoză în timp. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate de 500 mg în fiecare zi în cazul adulților, echivalentul a o ceașcă de lapte sau 56 de grame de sardine. Mai găsim cantități semnificative de calciu și în iaurt, somon, brânză și verdețuri închise la culoare. Lipsa de vitamine și minerale poate avea consecințe grave asupra sănătății. Mergi la medic atunci când te confrunți cu un simptom ce se regăsește pe harta carenței de vitamine și asigură-te că primești ajutor la timp, pentru a preveni apariția bolilor grave.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa: Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle

Publicat

în

În această zi sfântă, Joia Mare, credincioșii respectă mai multe obiceiuri

Joia Mare – Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și ziua în care se înroșesc ouăle.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În această zi îţi este interzis să faci mai multe lucruri. Joia Mare, a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, mai este cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa.

Tradiții în Joia Patimilor

În Joia Neagră se fac focuri pentru sufletele morţilor care vin la geam În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor, care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor. Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei, femeile gravide, ca să nască uşor. Tradiția spune că în Joimărița fetelor leneșe li se toacă degetele Joia Mare este încadrată în credinţa populară ca o joimăriţă, care e un fel de sfântă, ca şi Sfânta Vineri. Aceasta este foarte atentă la serbarea zilei sale şi la respectarea tradiţiilor. Este reprezentată ca o bătrână sinistră ca aspect, care toacă degetele fetelor leneşe, care nu au terminat torsul până acum.

Nici bărbații nu scapă de pedepse, dacă au fost leneși și gospodăria nu arată așa cum ar trebui. În cazul în care Joimărița găsește pe cineva dormind, acela va fi leneș tot anul. Se merge la casele oamenilor, iar gazdele trebuie să dea ouă copiilor În unele zone ale țării, o femeie bătrână merge pe la casele oamenilor împreună cu fete tinere pentru a îndeplini tradiția. În schimb, în alte zone se trimit la casele oamenilor cete de copii, unși pe față cu negreală. Aceștia merg la oameni pentru a le îndemna pe fete la muncă. Pentru a scăpa de pedeapsă, gazdele trebuie să le dea copiilor ouă. La sat, în perioada de iarnă se torc lâna, inul, cânepa şi se ţes. Toate acestea trebuie făcute până la Paşti pentru că de Paşte se dau hainele noi. Haina nouă înseamnă haina de vară. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut în grădini, trebuie adunat gunoiul şi ars. Acele munci de primăvară trebuie terminate înainte de această zi. În unele părţi, în Joia Mare se face borşul care este bun la preparatele de miel.

În Joia Mare se vopsesc ouăle

Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă ouă roşii, românii contemporani mai vopsesc ouăle şi în galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subţire şi aşa îl fierb, ca să iasă „cu model”. Mai de mult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ștergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură. Ce nu se face în Joia Mare În Joia Mare nu trebuie să îți săruți prietenii În Joia Mare şi cam pe toată perioada Săptămânii Mari oamenii se spovedesc, chiar şi cei care nu s-au spovedit decât o dată pe an. Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare. Există o anumită reţinere la atingeri în Joia Mare. Oamenii îşi dau mâna, dar nu se ating. În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană. În Joia Mare nu se fac parastase. O vorbă din bătrâni spune că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba