Rămâi conectat

Știri

Mihnea Costachi, locul 8 în Campionatul Național de seniori la șah clasic

Publicat

în

Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a confirmat ascensiunea constanta din ultimii ani si in Campionatul National de seniori la sah clasic desfasurat in perioada 25 martie – 2 aprilie in statiunea Caciulata clasandu-se pe locul 8 din 69 de participanti. A fost un turneu foarte puternic, la startul caruia s-au aflat 10 mari maestri internationali, 6 maestri internationali si 12 maestri FIDE, editia din acest an fiind cu siguranta cea mai puternica din ultimele 10 editii ale campionatului national.

De-a lungul celor 9 runde, tanarul maestru international albaiulian, care de curand a implinit varsta de 17 ani, a obtinut 5 victorii, a incheiat 2 meciuri la egalitate si a pierdut 2 jocuri, impotriva marilor maestri internationali Constantin Lupulescu si Bogdan Deac. Cu 6 puncte acumulate, Mihnea s-a clasat pe un foarte bun loc 8, devansand nume grele ale sahului romanesc ca Vladislav Nevednichy (castigatorul Openului International al Romaniei in 2016) sau Mihail Marin (multiplu campion national si componenta al echipei olimpice a Romaniei).

In intrecerea elitei sahiste nationale au participat si alti doi sahisti albaiulieni care au obtinut calificarea in finala datorita unor clasari fruntase in semifinalele desfasurate la Cluj-Napoca si Timisoara. Juniorul Iustin Ciorgovean (CS Universitatea de Vest Timisoara) s-a clasat pe locul 42 cu 4 puncte, in timp ce Ovidiu Craciun (Sah Club Cugir) a incheiat turneul pe locul 66 cu 3 puncte.

Citește și Care sunt cele mai iubite sporturi

Turneul a fost castigat autoritar de marele maestru international Andrei Istratescu (CS Universitatea de Vest Timisoara), unul dintre cei mai buni sahisti romani din toate timpurile si care si-a facut astfel o revenire spectaculoasa in sahul romanesc, dupa o perioada de 15 ani in care a reprezentat Franta. „El Pibe d’Oro”, cum ii spun prietenii, datorita talentului sau dar si asemanarii fizice cu fotbalistul argentinian Diego Armando Maradona, a acumulat 7,5 puncte din 9 runde, devansandu-i pe marii maestri internationali Constantin Lupulescu (AEM Luxten Timisoara) 7 puncte si Marius Manolache (Medicina Timisoara) 6 puncte, care s-au clasat pe urmatoarele doua pozitii ale podiumului.

Pentru Mihnea Costachi urmeaza acum cateva saptamani de pauza competitionala, timp in care va pregati urmatoarele turnee internationale la care va lua startul, Campionatul Mondial Scolar care se va desfasura in perioada 21 aprilie – 1 mai la Iasi, dar mai ales Campionatul European individual de seniori de la Minsk (Belarus) din perioada 29 mai – 11 iunie, acesta urmand a fi cel mai puternic turneu din cariera lui Mihnea, la startul competitiei fiind asteptati sa participe peste 100 de jucatori profesionisti detinatori ai titlului de mare maestru international.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba