Rămâi conectat

Știri

Călătoriile pe munte, un adevărat beneficiu pentru sănătate: Ofertă bogată în județul Alba

Publicat

în

Călătoriile pe munte, un adevărat beneficiu pentru sănătate! „Ofertă bogată” în județul Alba

Indiferent de anotimp, de vremea de afară, drumețiile montane pot reprezenta o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. Și mai mult, călătoriile pe munte sunt binevenite pentru persoanele de orice vârstă.

Totusi, nu sunt preferate de toata lumea, mai ales pe timpul verii, cand cei mai multi aleg sa isi petreaca vacanta la mare.

Este binecunoscut faptul ca preferinta pentru o varianta sau alta denota anumite particularitati si obiceiuri cu care ne identificam.

O diferenta importanta care trebuie facuta este aceea ca a merge la munte si a merge pe munte sunt doua lucruri diferite.

Pasiunea pentru munte si drumetiile montane este asemanatoare oricarui alt sport, insa beneficiile sale pentru sanatate, atunci cand este practicat in conditii de siguranta, sunt semnificative.

Iata cateva dintre ele:

Intareste sistemul cardiovascular

In functie de nivelul de dificultate pe care il alegi, urcand pe munte poti consuma acelasi numar de calorii ca in cazul alergatului.

Diferentele de nivel si terenul accidentat te vor pune serios la treaba si iti vor lucra musculatura uniform.

Pulsul va creste constant, insa alternarea momentelor de efort intens cu cele mai putin solicitante sunt benefice intregului sistem cardiovascular.

Iti intareste musculatura

Urcatul pe munte actioneaza in special la nivelul musculaturii membrelor inferioare. Insa, spre deosebire de rezultatele mersului la sala, in cazul drumetiilor, musculatura se dezvolta armonios, toti muschii fiind pusi in miscare.

Un alt beneficiu al exercitiilor dinamice in aer liber, este acela ca modeleaza intregul corp, oferindu-i o estetica placuta si asigurandu-i in acelasi timp o rezistenta care creste in timp.

Ajuta la eliberarea stresului

O zi de drumetie poate face minuni la nivelul psihicului. Fie ca esti singur sau insotit, esti in permanenta inconjurat de natura si stimulat senzorial de aceasta.

Cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor, felul in care se simte pamantul, mirosul de aer curat, te incarca de energie si te ajuta sa te relaxezi total.

Padurea este adesea perceputa ca un mediu protector in care omul se simte in siguranta si nimic nu este mai placut decat sa te intorci pentru o vreme la lucrurile simple, asa cum au existat ele dintotdeauna.

Muntele este locul in care te bucuri ca niciodata de fructe proaspete si apa, prin prisma efortului fizic depus si a endorfinelor care se elibereaza in acest timp.

Profita de faptul ca inca exista locuri in Romania in care oamenii ajung destul de rar!

Muntele te ajuta sa iti cunosti limitele

Multe lucruri te pot pune in situatia de a iti depasi limitele, insa prea putine te ajua sa ti le cunosti cu adevarat.

Cea mai importanta lectie pe care ti-o da muntele este aceea ca trebuie sa il respecti si ca a iti cunoaste limitele nu te face mai slab, ci mai puternic.

Muntele educa

Adesea muntele ofera lectii importante pe care le impachetam bine in rucsac si de care tinem cont si acasa.

Iti dezvolta sentimentul de responsabilitate si iti inspira spiritul civic pe care, uneori, il dam uitarii.

Adesea, un astfel de hobby antreneaza si mentine practicarea unui stil de viata sanatos.

Sursa: sanatatesistaredebine.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba