Rămâi conectat

Știri

Turiștii pot descoperii zonele cu încărcătură istorică din Alba Iulia cu ajutorul unei machete

Publicat

în

O macheta amplasata pe latura de Rasarit a Cetatii are rolul de a-i ghida pe turisti si localnici spre principalele obiective si locuri din incinta fortificatiei. Lucrarea din bronz, cu dimensiunile de 2,2 x 1,8 metri, este amplasata in apropierea Portii a III-a, cea mai impozanta dintre cele sase porti ale fortificatiei. Ansamblul miniatural este pozitionat pe unul dintre cele mai umbalte trasee turistice, cel al Portilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro.

Macheta este in viziunea sculptorului, Ioan Bogdan, un mijloc plastic si atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marcheaza si definesc unicitatea ansamblului istoric-Cetatea.Vizitatorii care ajung in fata machetei vor avea perspectiva de ansamblu a obiectivului, cu cladiri si trasee turistice. Astfel, pot vedea reprezentate la scara redusa cladirile emblematice din incinta fortificatiei: cea mai veche si mai inalta cladire ce se pastreaza in Cetate, Catedrala Romano-Catolica;  Catedrala Incoronarii Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria;  fostul „Babilon“ al Cetatii, actualmente Muzeul National al Unirii; fosta casina militara in care s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, cunoscuta dupa 1918 ca Sala Unirii; Biblioteca Batthyaneum-un loc cu o dubla valoare spirituala si culturala.

Pe macheta sunt reprezentate si Palatele din Cetate: Palatul Principilor, care i-a gazduit pe „craii Ardealului“, intre 1542-1599; Platul Apor, care a avut locatari celebri: custodele tezaurului Transilvaniei, Ștefan Apor, comandantul trupelor austriece in Transilvania, Stefan de Steinville; Platul Episcopal-Catolic, a carui istorie este strans legata de cea a Episcopiei si a Catedralei Romano-Catolice. Ansamblul miniatural include si cladirea in care a functionat maretul Colegiu Academic Bethlen, considerat prima Universitate de pe teritoriul actual al Romaniei. Imobilul, astazi cu destinatie militara, este in apropierea corpului central al Universitatii „1 Decembrie 1918“.

Citește și Etimologia numelor orașului Alba Iulia și a județului Alba

Este marcata si Piata Cetatii, locul in care au loc concerte cu artisti de top, unde se aud orchestre celebre. Pe macheta figureaza si Obleliscul „Horea,Closca si Crisan“, considerat cel mai important monument for public din Romania, din ultimii 100 de ani. Turistul poate parcurge vizual Traseul celor sase porti ale fortificatiei, Traseul celor trei fortificatii, dar si Traseele de N, E, S, V ale santurilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro .

La scara redusa sunt reprezentate si cele sapte bastioane ale Cetatii (n.a.asigurau prima linie de aparare a fortificatiei), alternate de tot atatea raveline, strabatute de galerii boltite. Bastioanele  au in teren o inaltime medie de 10-12 metri, iar zidurile sunt construite din caramida si au la baza 2,5 metri grosime. Toate sunt decorate si si-au pastrat numele originale: Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitarienilor, Sf Mihail, Carol, Elisabeta, Transilvaniei. Pentru a fi cat mai usor de inteles, macheta are si legenda a 22 de obiective cheie care dau identitate Cetatii, actualul brand al municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba