Rămâi conectat

Social-Economic

Deficiențe semnificative în privința securității aprovizionării cu energie

Publicat

în

Comisia Europeană a dat miercuri publicităţii un raport intermediar de anchetă sectorială, care arată că statele membre au deficiențe semnificative în ce priveşte securitatea aprovizionării cu energie electrică. Citește mai mult pe radiounirea.ro

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană a lansat o anchetă sectorială în materie de ajutoare de stat, cu privire la măsurile naționale menite să asigure disponibilitatea, în orice moment, a unei capacități adecvate de producție a energiei electrice, pentru a fi asigurată o aprovizionare eficientă cu energie electrică. Aceste măsuri sunt numite „mecanisme de asigurare a capacității”.

Obiectivul investigaţiei a fost colectarea de informații privind aceste mecanisme, pentru a analiza, în special, dacă ele garantează sau nu o aprovizionare suficientă cu energie electrică, fără să afecteze concurența sau comerțul în cadrul pieței unice a Uniunii Europene.

Această anchetă vine în completarea strategiei Executivului comunitar privind uniunea energetică, ce are drept scop crearea unei pieţe a energiei conectată, integrată și sigură în Europa. Raportul intermediar publicat miercuri arată că mecanismele de asigurare a capacității pot îmbunătăți securitatea achiziţiei de energie electrică, dar că multe ţări membre trebuie să fie mai riguroase când evaluează dacă respectivele mecanisme sunt necesare, bine orientate și rentabile.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a subliniat că nici consumatorii și nici companiile europene nu ar trebui să se confrunte cu întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică, iar mecanismele de asigurare a capacității pot contribui la reducerea acestui risc.

În același timp, consumatorilor nu ar trebui să li se perceapă un preț excesiv pentru energia electrică, iar concurenţa nu ar trebui să fie afectată. Pentru ca un mecanism de asigurare a capacității să fie bine conceput – a explicat comisarul Vestager –, acesta trebuie să fie deschis și să ia în considerare faptul că energia electrică poate fi furnizată transfrontalier, contribuind, astfel, la construirea unei uniuni energetice în Europa.

În ultimul an, Comisia a colectat informații despre aceste mecanisme de la peste 120 de participanți pe piață și organisme publice şi a constatat că, cel mai des, statele apelează la o rezervă strategică, prin care plătesc centrale electrice pentru a deveni operaționale în caz de nevoie.

În acelaşi timp, inițiative recente arată că statele membre optează pentru mecanisme favorabile incluziunii, care sunt, în principiu, deschise participării tuturor categoriilor de furnizori de capacitate –interni sau străini, indiferent de tehnologie.

Sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba