Rămâi conectat

Știri

Orașe care și-au câștigat locuitori : Alba Iulia se află printre ele

Publicat

în

Populaţia României scade şi îmbătrâneşte, într-un ritm tot mai accelerat. Statisticile arată că am ajuns la nivelul din 1966, sub 20 de milioane, iar în următorii 35 de ani România ar putea rămâne cu doar 14 milioane de locuitori. Cu toate acestea, sunt şi semne de speranţă. În oraşele în care înfloresc afacerile creşte, de regulă, şi populaţia.

Iaşi

Din 2008, populaţia oraşului Iaşi a crescut cu 30 de mii de locuitori. Statisticile oficiale indică acum un total de 360 de mii de locuitori. Principalul motiv al acestei creşteri este migraţia. Doina Grosu are 21 de ani şi de cinci este stabilită în Iaşi. A plecat din Soroca, Republica Moldova, că să facă liceul într-un oraş unde perspectivele pentru cei cu studii înseamnă un salariu mai mare de 200 de dolari pe lună, cât este venitul mediu peste Prut.

Doina Grosu, studentă: „Am obţinut cetăţenia recent, acum o jumătate de an. Cea mai mare bucurie! În sfârşit am şi eu buletin de România. ”Acum este studentă în anul al doilea la Facultatea de Economie şi este hotărâtă să rămână în capitala Moldovei. Doina Grosu, studentă: „Lucrez, am o mică afacere, pe care aş vrea să o pun pe picioare şi sper să-mi reuşească. O firmă care oferă servicii complete de publicitate.” O mare parte dintre cei 30.000 de noi locuitori ai oraşului Iaşi vin din ţara vecină.

Renata Marin, director Direcţia de Evidenţa Populaţiei Iaşi: „Majoritatea ne declară chiar nouă că le trebuie acel act de identitate românesc să meargă să lucreze, să aibă acces în spaţiul Schengen, să meargă să lucreze în afară, dar sunt care rămân şi pe teritoriul municipiului Iaşi.”

Creşterea populaţiei este un avantaj şi pentru dezvoltarea oraşului. Asta pentru că Uniunea Europeană acordă finanţare şi în funcţie de numărul locuitorilor, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât proiectele de infrastructură au valori din ce în ce mai ridicate.

Citește și Alba Iulia a pierdut şansa la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021: Doar patru orașe s-au calificat pentru selecția finală

Cluj-Napoca

Un alt otaş reşedinţă de judeţ în care numărul locuitorilor a crescut este Cluj-Napoca. Este adevărat, cu doar 4 mii de oameni, în interval de 7 ani. Capitala Ardealului are acum peste 320.000.

Traian Rotariu, sociolog: „O parte dintre studenţi rămân, deci unii se căsătoresc, unii îşi găsesc un loc de muncă, unii pur şi simplu în timpul studenţiei le cumpără părinţii o locuinţă în Cluj.”

Clujul este şi el un exemplu de dezvoltare sănătoasă: sporul demografic este reprezentat de populaţia activă, oameni care vor să profite de ofertele companiilor multinaţionale şi de afacerile înfloritoare ale firmelor IT autohtone. Pentru astfel de oportunităţi, Claudiu Mailat s-a mutat de la Târgu Mureş.

Claudiu Mailat, specialist IT: „Având în vedere dezvoltarea de care se bucură Clujul în acest domeniu, m-am decis foarte bine şi am luat decizia să mă mut în Cluj-Napoca. Văd Clujul, hai să zicem, ca un Sillicon Valley în următorii ani.”

Alba Iulia

În Alba Iulia, un calcul simplu arată că numărul locuitorilor a crescut în 2014 faţă de 2008 cu aproximativ 1.600. Şi în acest caz, evoluţia e pusă pe seama celor două companii, una românească, de condimente, şi cealaltă belgiană, de piese auto.

Mihai Coşer, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Alba Iulia: „Indiscutabil prin toate investiţiile realizate în ultimii ani, pornind de la reabilitarea Cetăţii Alba Carolina, dar şi la restul lucrărilor edilitare de pe raza municipiului, oraşul a devenit mult mai atractiv.”

Pentru modernizarea oraşului, Primăria Alba Iulia a investit în ultimii şase ani aproximativ 150 de milioane de euro. Cu aceşti bani, cetatea Alba Carolina a devenit una dintre destinaţiile turistice de top. Tot afacerile infloritoare au dus la creşterea populaţiei şi în oraşe precum Sibiu, Vaslui şi Bistriţa.

Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba