Rămâi conectat

Știri

Aproape 62% dintre gospodării dețin un calculator, în 2015 : Internetul accesat de acasă în 61% dintre gospodării

Publicat

în

Aproape 62% dintre gospodăriile din România dețineau, în 2015, un calculator, în timp ce 61% din total au avut acces la Internet, relevă datele Institutului Național de Statistică, publicate vineri.

Potrivit sursei citate, 66,2% dintre gospodăriile care aveau un calculator se concentrează în mediul urban. În funcție de mediul de rezidență s-au înregistrat diferențe în ceea ce privește dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 72,2% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporția acestora este de numai 48,4%.
De asemenea, din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferențe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% și 60% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepția regiunilor București-Ilfov (78,1%), Vest (70,7%) și Nord-Vest (67%).
Pe de altă parte, ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (54,4%), Sud-Muntenia (54,8%) și Nord-Est (55%).\
În ceea ce privește persoanele care utilizează calculator la nivel național, în anul 2015, frecvența cea mai mare se remarcă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani (70,1%). Pe medii de rezidență, frecvența utilizării calculatoarelor înregistrează diferențe semnificative în mediul urban față de cel rural, astfel numărul persoanelor care folosesc calculatorul în mediul urban este de 1,4 ori mai mare față de cel al utilizatorilor din mediul rural.
Proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 72,1% față de 68,2%. Totodată, ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-24 ani (91,8%) folosesc calculatorul, iar procentul scade o dată cu înaintarea în vârstă. Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 ani a fost de doar 26,1%.
Statistica relevă că, în privința accesului la Internet, în anul 2015, 61% dintre gospodăriile din România au avut acces la rețea acasă, în creștere cu 6,6% față de anul anterior, iar majoritatea (66,9%) dintre acestea s-au concentrat în mediul urban.

Citește și 12 semne că eşti dependent de internet

În profil teritorial, la nivelul anului 2015, conectarea la Internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (peste 3 din 4 gospodării aveau acces la Internet de acasă), urmată la mare distanță de regiunile Vest, Nord-Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la Internet, sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (53,2%) și Sud-Est (54,1%).
Din punct de vedere al mărimii gospodăriei, se constată o corelație între numărul de persoane din gospodărie și interesul crescut pentru conectarea la rețeaua Internet.
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasă sunt în proporție de 89,1% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanță de conexiunile broadband mobile (29,0%) și de conexiunile narrowband (11,6%).
Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, în anul 2015, provin din regiunile București-Ilfov (15,4%), Nord-Est (14,0%), Sud-Muntenia (13,9%) și respectiv Nord-Vest (13,6%). Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodăriile din regiunile București-Ilfov (15,8%), Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia (14,3% fiecare).
Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit vreodată Internetul a fost de 68,5%, din care 81,7% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenți 65,7% folosesc acest instrument cu frecvență zilnică sau aproape zilnică.
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 83,3% în regiunea București — Ilfov și constituie cel mai ridicat procent din țară. La distanță considerabilă, urmează regiunile Vest și Centru cu 74,1% și respectiv 73,0%, iar celelalte regiuni prezentând proporții de sub 70%.
Dintre bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 44 ani, 57,7% au folosit Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 61,6% dintre femeile din aceeași grupă de vârstă, diferența fiind de 3,9 puncte procentuale.
Sursa:agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba