Rămâi conectat

Știri

25 noiembrie: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

Publicat

în

Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii se celebreaza anual, pe 25 noiembrie, cu scopul de a sensibiliza opinia publica in fata acestei probleme tot mai apasatoare a societatii

Violenta impotriva femeilor este o problema extrem de serioasa cu care omenirea se confrunta inca din cele mai vechi timpuri si reprezinta o incalcare a drepturilor omului.

Ziua impotriva violentei a fost celebrata de catre sustinatorii drepturilor femeii inca din anul 1981, cand a avut loc asasinarea a trei surori activiste din Republica Dominicana. Insa oficial, Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor a fost stabilita in 1999, pe 25 noiembrie, de catre Adunarea Generala a ONU.

In prezent, data de 25 noiembrie marcheaza o zi importanta in lupta contra violentei impotriva femeilor, intrucat toate organizatiile internationale guvernamentale si nonguvernamentale organizeaza activitati si evenimente speciale cu scopul de a atrage atentia asupra acestei probleme apasatoare a societatii.

Violenta asupra femeii – cauze psihosociale si efectele sale genetice

Violenta domestica este prezenta atat in familiile cu educatie precara, cat si in familiile evoluate, iar in cele mai multe cazuri, motivele sunt asemanatoare: nevoia barbatilor de a domina femeile. “In familiile sarace, barbatii sunt violenti din cauza unor nevoi nesatisfacute, care genereaza frustrare si agitatie. Hranirea deficitara, proasta alimentatie, lipsa hranei si consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenta in familie. De cealalta parte, in familiile cu situatie financiara mai buna si cu un nivel superior de educatie, competitia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecaruia, lipsa comunicarii si a timpului necesar cuplului, cauzeaza tensiune. Daca aceste conflicte nu sunt rezolvate pasnic, pot degenera in agresiune: de la abuzuri verbale pana la violenta fizica. Nu exista categorii sociale in care violenta domestica sa nu fie un risc, aceasta predomina in toate paturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, situatie financiara, varsta sau religie”.Violenta in familie se transmite si generatiilor viitoare, pana la a treia generatie, deoarece purtam in genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferandu-le urmasilor nostri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladeaza o banala cearta in familie si cum se ajunge la violenta?

Violenta verbala sau fizica poate incepe de la o comunicare deficitara, iar aceasta poate escalada din acuze, tipete pana la forma cea mai grava, si anume violenta fizica, care poate pune in pericol viata victimei. “In momentul in care agresorul vrea sa profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseste argumente false pentru a genera o cearta, care poate escalada in violenta verbala, emotionala, psihica, sociala, economica si chiar sexuala. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai grava. Orice femeie este unica si modul in care ea traieste socul, ne da indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, batute, amenintate, urmarite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot iesi. Trauma se intensifica cand victima este nevoita sa locuiasca multi ani impreuna cu agresorul, este supusa la un sir nesfarsit de abuzuri. In urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu sa constientizeze ca ea traieste iadul, din cauza atasamentului fata de agresor”, afirma psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Primul contact cu violenta, il gasim in zona parentala, spune specialistul, iar femeile care apeleaza la terapie pentru violentele din cuplu, constientizeza pe parcursul terapiei ca au fost supuse violentei in timpul copilarie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de baza (mancare, somn), control permanent de catre parinti etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au vazut violenta la tatal care o certa sau o batea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon intre parinti. Mai tarziu, aceste fete, cand devin femei, atrag in viata lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru ca la nivel inconstient, creierul recunoaste un barbat pe masura scenariului de viata parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combatuta violenta impotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi considera ca nu putem repara nimic folosind aceeasi energie, asadar nu putem combate violenta prin violenta, ci prin compasiunea, intelegerea si consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cat mai multe centre care sa educe si sa consilieze familia, copiii si femeia. Avem nevoie de centre care sa adaposteasca femeia in situatiile de urgenta, este vitala protectia sociala a mamei si a copilului, dar este imperios necesar sa cream conditiile dezvoltarii personale a fiecarei femei, a tinerelor, impreuna cu posibilitatea vindecarii traumelor trecutului”, spune Verdi. In acelasi timp, remarca psihologul, este nevoie sa educam barbatii, astfel incat ei sa constientizeze ca forta lor interioara creste cand energia lor masculina este canalizata pentru protectia si iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creste stima de sine, nu in acest mod isi demostreaza ca sunt barbati. Abuzul femeilor reprezinta atentatul impotriva creatiei, este o arma impotriva vietii. Femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada. Aceasta societate poate fi vindecata prin introducerea cadrelor necesare care sa armonizeze relatia barbat-femeie, protejand fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastra, a tuturor si suntem responsabili sa ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba