Rămâi conectat

Social-Economic

Consiliul Concurenţei: Un coş de alimente costă 271,9 lei după reducerea TVA

Publicat

în

Reducerea TVA la alimente începând cu 1 iunie 2015 a dus la reducerea medie a valorii unui coş de consum cu 11,9% în comerţul modern. Un coş de cumpărături costa în august 273 de lei. Micii comercianţi au redus preţurile mai puţin decât retailerii internaţionali. Detaliile le afli pe radiounirea.ro.

Un coş mediu de cumpărături în care sunt prezente 36 de alimente de bază costa în luna iunie, după reducerea TVA la alimente, în medie 271,9 lei, cu 11,9% mai puţin decât luna anterioară. În iunie, preţul mediu al coşului a scăzut până la 271,5 lei, în timp ce în luna august românii au cheltuit pentru un astfel de coş de cumpărături 273 de lei, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei. „Odată cu implementarea măsurii de reducere a cotei TVA la începutul lunii iunie, se poate observa o reducere a prețului mediu lunar al coșului de 11,9%, de la 308,5 (în luna mai) lei la 271,9 lei (în iunie). Acest lucru este echivalent cu o transmitere aproape integrală a reducerii TVA de la retaileri mai departe către consumatorii finali (reducerea TVA de la 24% la 9% s-ar traduce într-o reducere a prețurilor cu 12,1%)”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.
Potrivit raportului, imediat după implementarea măsurii de reducere a TVA la produsele alimentare, în comerţul modern s-a putut observa o scădere a prețurilor medii săptămânale cu 11,1% față de ultima săptămână a lunii mai. În a doua săptămână din luna iunie s-a raportat o a doua scădere a prețurilor, de aproximativ 1,8% față cea anterioară, ceea ce poate fi rezultatul unor promoții practicate de retaileri la diverse categorii de produse. Pentru restul lunii iunie, prețurile au înregistrat ușoare fluctuații, observându-se totuși o anumită tendință de creștere a acestora spre finalul lunii. „Aceeași tendință este descrisă și pe parcursul lunii iulie, întărind astfel ipoteza existenței unei componente sezoniere a prețurilor. Trendul ușor ascendent pare a se menține și în prima săptămână din luna august, urmat de o revenire în jurul valorii aproximative de 270 de lei, care corespunde unei diferențe de 12% față de prețurile de la finalul lunii mai”, s emai arată în raport.

Citeşte şi Prețurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condițiilor meteo

Au crescut preţurile înainte de reducerea TVA?
În ceea ce priveşte ipoteza potrivit căreia retailerii au crescut artificial preţurile în luna mai pentru a le scădea apoi de la 1 iunie, odată cu reducerea TVA, raportul Consiliului indică faptul că valoarea coșului de bunuri format din 36 de produse nu a înregistrat fluctuații semnificative, crescând în medie cu 0,6 în luna mai faţă de aprilie, de la 306,63 de lei la 308,5 lei. De asemenea, în luna aprilie față de martie 2015 creşterea media a preţurilor a fost de 0,24%. „Trebuie reținut faptul că evoluția costului total al coșului este posibil să fi fost afectată și de fluctuațiile prețurilor anumitor produse datorate fie unei componente sezoniere, fie unor activități promoționale. Cele mai mari fluctuații de preț observate au fost înregistrate la categoriile fructelor și legumelor, urmate de produsele lactate, cel mai probabil, datorită efectelor sezoniere”, mai scriu specialiştii Consiliului Concurenţei.

Ce au făcut micile magazine
În comerţul tradiíonal, micii antreprenori au redus prețurilor în primele zile după reducerea TVA, pentru toate produsele alimentare cuprinse în analiză. Cu toate acestea, impactul asupra prețurilor este doar parțial, diminuarea costului total al coșului de produse fiind de aproximativ 9,1% (față de un maxim posibil de 12,1%). Mai mult, Consiliul Concurenţei a observat o ușoară creștere a prețului mediu în a doua săptămână a lunii iunie, urmată de o relativă stabilizare a acestuia, ceea ce face ca nivelul valorii totale a coșului de produse la 1 iulie să fie inferior valorii de la finele lunii mai cu aproximativ 8%.
„Reducerea parțială a prețului de vânzare după data de 1 iunie poate fi rezultatul faptului că unele unități din comerțul tradițional se bucură de o putere de piață sporită la nivel local (de exemplu, magazinele de cartier au avantajul proximității), astfel de unități încercând să beneficieze de pe urma acestei poziții favorabile pe piață. O altă posibilă explicație vine din ipoteza că prețurile în comerțul tradițional sunt mai rigide decât cele din comerțul modern, ajustările fine ale prețurilor fiind mai greu de implementat (de exemplu, modificări de câțiva bani, dificil de implementat în zona comerțului tradițional, au valoare redusă în termeni absoluți, dar pot reprezenta modificări importante în termeni procentuali, mai ales pentru produsele cu preț mic)”, spune Consiliul Concurenţei.

Sursa.economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba