Rămâi conectat

Sănătate

10 substante de care trebuie sa stai departe mai ales in timpul sarcinii

Publicat

în

Pe toata perioada sarcinii trebuie sa acorzi mai multa atentie tuturor lucrurilor din jurul tau. Vezi pe radiounirea.ro zece substante de care trebuie sa te feresti.

1. Plumbul

Poti sa fii expusa la plumb chiar si atunci cand bei apa. Plumbul intra in apa atunci cand exista tevi fisurate. De obicei, in casele batranesti unde conductele nu au fost schimbate poti gasi plumb. Nu este indicat sa bei apa de la robinet, dar daca totusi o faci e mai bine sa lasi apa sa curga cateva minute. Cel mai bine este sa ai un filtru de apa.

2. Mercur

Mercurul poate fi gasit in pestele contaminat. O cantitate mare de mercur se gaseste in pestele sabie, marlinul sau rechinul.

3. Pesticidele

Fatul este in pericol atunci cand esti expusa prea mult la pesticide. Copilul se poate naste cu malformatii congenitale din cauza faptului ca in zona unde mama a locuit s-au folosit constant pesticide. Fructele si legumele sunt foarte bune, dar daca nu le speli risti sa iti hranesti bebelusul cu pesticide. Trebuie sa speli foarte bine toate legumele si fructele. Daca iubesti gradinaritul, ai grija ce substante folosesti.

4. Soia

Probabil ai auzit de multe ori: excesul de (tutun, alcool…) dauneaza grav sanatatii! Excesul de orice fel, intr-adevar, este periculos pentru tine. Cantitatile mici sunt recomandate. Soia este un produs natural, dar folosit prea des pe durata sarcinii poate dauna.

5. Tutunul

Fumatul poate duce la nasterea prematura a copilului. Copilul se poate naste cu o greutate mai mica avand deseori si boli pulmonare. Trebuie sa eviti pe cat posibil spatiile inchise in care se fumeaza. Fiecare tigara duce la afectarea copilului tau.

Produse ce tin de ingrijirea ta:

6. Lotiuni cu acetona

Dezvoltarea fatului poate fi afectata atunci cand sunt inhalati vaporii eliberati din acetona. Este normal sa ai grija de tine si in timpul sarcinii, dar ai putea gasi alte metode pentru a indeparta oja.

7. Acidul salicilic

Acest acid este bun pentru tratarea afectiunilor pielii. Multe femei care se confrunta cu acnee au ales sa foloseasca acidul salicilic. Medicii considera ca acest acid nu este tocmai benefic pentru femeile insarcinate. Este adevarat ca are efecte pozitive asupra tenului tau, dar poate avea efecte negative pentru bebelusul tau.

SFAT: Daca te confrunti cu probleme ale pielii, nu ezita sa mergi la medic.

8. Vopsirea parului

Nu dispera. Nu trebuie sa renunti la ideea de a arata bine pe toata perioada sarcinii. Daca esti insarcinata, nu inseamna ca nu mai trebuie sa ai grija de felul in care arati. Ideea este ca parul tau poate reactiona diferit la vopsea in timpul sarcini. Incearca produse naturale care nu contin amoniac. Este obligatoriu sa renunti la vopsitul parului in primul trimestru. De ce? Substantele chimice pot ajunge la placenta, iar in primul trimestru se formeaza sistemul nervos al copilului.

9. Parabeni

Se stie ca produsele cosmetice contin extrem de multi parabeni. Creme care contin cantitati mari de parabeni trebuie evitate. De ce? Pentru ca parabenii afecteaza nivelul de estrogen si pot duce la dezvoltarea celulelor canceroase.

10. Dioxan

Daca obisnuiesti sa citesti informatiile de pe pasta de dinti, lotiuni, sapunuri sau sampoane, sigur ai observat ca acestea contin substanta dioxan. Dioxanul este o substanta cancerigena care trebuie evitata in mod special de viitoarele mamici. Este absorbita rapid de piele si poate duce la probleme respiratorii, stari de greata sau dureri de cap, creand un disconfort atat pentru tine, cat si pentru bebelus.

sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Activitate reluată la cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj

Publicat

în

La cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, activitate reluată

Cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, situat în strada Republicii, nr. 2 (Spital vechi), și-a reluat activitatea începând de joi 9 mai.
Programul de activitate este de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00.
Începând cu data de 1 iulie se va relua activitatea și în cadrul Compartimentului de Psihiatrie, fiind posibilă internarea pacienților arondați Spitalului Municipal Blaj, anunță conducerea instituției.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi

În ultimele două săptămâni au fost organizate concursuri pentru ocuparea a șase posturi de medici la Spitalul Municipal Blaj.
În urma rezultatelor, la unitatea noastră spitalicească își vor începe activitatea un medic specialist ATI, un medic specialist chirurgie generală, doi medici specialiști psihiatrie, un medic specialist epidemiologie și un medic specialist pediatrie.
Cu cei șase medici noi, Spitalul Municipal Blaj a ajuns la 74 de medici sub contract, cel mai mare număr de medici pe care l-a avut vreodată: 47 de medici primari și specialiști, 10 medici rezidenți, 10 medici de gărzi, din afara unității, și șapte medici cu contracte de prestări servicii.
În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: un medic diabetolog și doi medici pediatri.
„Odată cu ocuparea acestor posturi, va exista o structură medicală pe măsura dotărilor spitalului și a necesităților privind serviciile medicale din zona Blajului.  Pe lângă investițiile în infrastructura de sănătate, investim și în atragerea de medici specialiști și personal medical, pentru un act medical de cea mai înaltă calitate. De asemenea, vrem să consolidăm Spitalul Municipal Blaj, astfel încât, după preconizata reformă în sănătate, Blajul să beneficieze de unul dintre cele mai bune spitale din țară, cu servicii medicale complexe, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți doar în cazuri excepționale să apeleze la spitalele mari din alte orașe”, a precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba