Rămâi conectat

Social-Economic

Calendarul schimbarii caselor de marcat, aprobat de parlamentari. Pana cand trebuie sa le inlocuiasca firmele pe cele cu role de hartie?

Publicat

în

Guvernul a introdus, prin Ordonanta de urgenta nr. 91/2014, obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal. Toate ordonantele emise de Executiv trebuie sa fie aprobate de Parlament pentru a putea sa produca efecte in continuare. In acest sens, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat marti proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 91/2014, la aproximativ sapte luni de la trecerea documentului prin Senat. Află mai multe de pe radiounirea.ro 

Dispozitiile actului normativ stabilesc ca operatorii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct de catre populatie sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale.

„Masura legislativa urmareste ca intr-o perioada de tranzitie (…) sa alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate in Romania cu cele folosite de celelalte tari europene, Romania fiind singura tara europeana in care se mai utilizeaza aparate de generatie veche, cu role martor de hartie. De subliniat, de asemenea, avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor, prin eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie si spatiile de depozitare a acestora”, au explicat reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) la inceputul anului. Masura privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic a fost anuntata inca din ianuarie 2014, de catre Daniel Chitoiu, ministrul finantelor de la acea data. Potrivit declaratiilor de atunci ale oficialului, noile aparate urmau sa fie introduse pana la finalul primului semestru din 2014. Mai mult, pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul urma sa acorde o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat si pentru programul electronic, aceste costuri fiind estimate la 40-60 de euro/echipament.

Citește și Începând de luni, neutilizarea casei de marcat atrage sigilarea firmei și lipirea pe ușile de acces a anunțului: „Activitate suspendată pentru neemiterea bonurilor fiscale”

Trecerea la noile case de marcat se va realiza treptat. Pentru a nu crea disfunctionalitati in activitatea comerciantilor, Guvernul a hotarat sa existe perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic. Mai exact, marii contribuabili vor utiliza noile aparate incepand cu data de 1 octombrie 2016, in timp ce de la 1 ianuarie 2017 aceeasi obligatie le va reveni si contribuabililor mijlocii. In ceea ce-i priveste pe contribuabilii mici, acestia vor fi obligati sa foloseasca aparate de marcat cu jurnal electronic incepand cu data de 1 mai 2017. Din 1 iulie 2016 va fi interzisa comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal. De asemenea, conform reglementarilor Guvernului, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Astfel, la nivelul ANAF se va intocmi in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti. Supravegherea si monitorizarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va realiza de catre Fisc. In acest sens, firmele vor fi obligate sa asigure conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, pentru transmiterea de date fiscale catre ANAF. Pe langa introducerea noilor case de marcat, dispozitiile ordonantei aprobate recent de parlamentari au modificat si continutul bonului fiscal. Concret, pe bonul fiscal va fi introdus ca element obligatoriu, pentru aparatele cu jurnal electronic, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia. Aceasta modificare are in vedere corelarea cu legislatia privind Codul fiscal, respectiv prevederile pentru deducerea TVA care poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, motiveaza MFP.

Firmele care nu vor respecta termenele stabilite de autoritati pentru schimbarea caselor de marcat cu rola jurnal cu cele cu jurnal electronic vor risca sa primeasca o amenda de 9.000 de lei, prevede, in prezent, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Pe deasupra, acestora li se va suspenda activitatea pana cand se vor conforma obligatiei si vor plati amenda.

In acelasi timp, actul normativ amintit stabileste si alte amenzi contraventionale referitoare la folosirea caselor de marcat, dintre care amintim: emiterea bonului fiscal fara ca acesta sa contina unitatea de masura si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, in cazul caselor de marcat cu jurnal electronic: amenda de 3.000 de lei; nerespectarea obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Fisc: amenda de 9.000 de lei; neindeplinirea obligatiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale: amenda de 12.500 de lei si suspendarea activitatii; refuzul de a permite accesul tehnicianului de service in unitate pentru efectuarea verificarilor la solicitarea si in prezenta organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale: amenda de 3.000 de lei; refuzul de a reintroduce datele inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative pentru aparatele de marcat electronice fiscale fara jurnal electronic: amenda de 9.000 de lei.

sursa avocat.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba