Rămâi conectat

Știri

Copilul tău poate avea cel mai bun an școlar de până acum! Vezi ce trebuie să faci

Publicat

în

Vacanta de vara se apropie de sfarsit, iar prima zi de scoala deja bantuie atat parintii, cat si pe majoritatea dintre copii. Află de pe radiounirea.ro cum trebuie pregătiț copilul pentru a se adapta la noul program.

Un articol publicat pe blogul revistei Psychology Today, semnat de Suzanne Gelb, psiholog, life coach si avocat in domeniul familiei, sustine ca inceputul unui nou an scolar nu trebuie sa fie deloc stresant si ca depinde foarte mult de noi, parintii, cat de usoara este tranzitia catre noul program, scrie centruldeparenting.

  1. Rutina

Ideal ar fi sa-l ajuti pe copil sa reintre in rutina „de scoala” cu cateva saptamani inainte ca anul scolar sa inceapa propriu-zis. Acest lucru simplu face tranzitia de la programul de vara la cel de scoala mult mai usor de suportat de catre copii. Cu siguranta este o varianta mai buna decat cea in care programul copilului se schimba brusc de pe o zi pe alta, din prima zi de scoala. Rutina la care trebuie sa fie atenti parintii cuprinde: trezirea mai devreme, imbracatul, spalatul pe dinti, ora de culcare etc. Cheia este consecventa.

  1. Regulile

Corect gandite si aplicate, regulile ii asigura copilului conditiile de siguranta, sanatate si concentrare. Inainte de a prima zi de scoala, este recomandat sa ai o discutie cu copilul in care sa stabiliti impreuna regulile pentru noul semestru scolar, inclusiv treburile casnice care sunt in responsabilitatea lui, subiectul temelor de acasa etc. Dupa aceasta discutie, asigura-te ca toata lumea va retine regulile folosind elemente grafice precum hartile mentale.

Citește și Sindromul post-vacanță afectează tot mai mulți elevi. Care sunt simptomele și cum se tratează

  1. Hartile mentale

Acest instrument este cel mai bun prieten al parintilor! Asa ca, daca nu l-ai folosit pana acum, iata ce trebuie sa faci. Noteaza treburile si responsabilitatile copilului pe un grafic, desen, harta mentala, si pune-l intr-un loc vizibil, de exemplu pe frigider. Aceasta solutie poate fi aplicata cu succes si atunci cand vrei sa-l obisnuiesti pe copil cu o anumita rutina, cum ar fi cea de dimineata sau cea de dinainte a iesi la plimbare. In cazul copiilor mai mari, actiunile pot fi scrise, in timp ce copiii mai mici vor fi mai receptivi la reprezentarea grafica a actiunilor respective.

  1. Modelul personal

Stim deja ca pentru copil conteaza mai mult ce fac parintii decat ce ii spun. Asadar, tu esti cel mai graitor exemplu pentru el astfel incat ii oferi mereu indicii referitor la cum sa se comporte. Deci, daca vrei sa ai un copil fericit, sanatos, linistit si care sa aiba un semestru usor, trebuie sa ai in primul rand grija de tine! Asigura-te ca te culci devreme, faci miscare si consumi alimente sanatoase si hranitoare, care te ajuta totodata sa mentii stresul sub control. In cazul in care te confrunti cu emotii negative precum furie, suparare, dezamagire, tradare etc., fa tot posibilul sa te detensionezi inainte de a vorbi cu copilul, pentru a evita situatiile in care te descarci pe cel mic fara ca acesta sa aiba nicio vina.

  1. Iubirea

Desigur, se subintelege ca cei mici au nevoie de iubirea neconditionata a parintilor atat in perioada reintoarcerii la scoala, cat si in in orice alt moment. timpul înapoi la sezonul școală – și fiecare sezon. Life coach-ul Suzanne Gelb avertizeaza parintii sa renunte la incercarile de a „mitui” copilul cu dulciuri, jucarii si alte tratamente speciale in incercarea de a-i convinge sa respecte regulile, sa-si faca temele, se se implice la scoala sau sa fie mai fericiti. In loc de mita, ofera-i micutului nenumarate imbratisari, cuvinte de incurajare, timp de calitate si atentie totala, macar timp de o jumatate de ora pe zi. Atunci cand copiii simt ca parintii lor ii iubesc, ei au mai mult succes, mai multa incredere in ei, sunt mai responsabili la scoala si acasa și tind sa fie mai bine adaptati mai tarziu, in viata de adult. Deci, iubeste-ti copiii si arata-le si lor asta. Chiar nu poti exagera la acest capitol!

Sursa:caplimpede.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba